Szlávik János: így áll a járványgörbe Magyarországon, beválik a plazmaterápia

Szlávik János: így áll a járványgörbe Magyarországon, beválik a plazmaterápia

2020. május 16. 11:36

Stabil a járványgörbe Magyarországon, és több kezelést is hatékonyan alkalmaznak a fertőzötteknél. Szlávik János az operatív törzs tájékoztatójéán elmondta, hogy több beteg is hamarosan gyógyultan távozhat a plazmaterápia után.

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője ismertette, Orbán Viktor ma reggel virológus szakértőkkel konzultált délelőtt, jelenleg pedig az operatív törzzsel konzultál és várhatóan még ma délután bejelenti a Budapesttel kapcsolatos intézkedéseket.

Novák Katalin államtitkár elmondta, hogy több mint két hónapja hirdették ki a vészhelyzetet, ami számos kihívás elé állítja az embereket. A tájékoztatón a családbarát gondolkodásról, a családbarát politikáról beszélt, erről szól az is, hogy a kormány úgy döntött, hogy visszavezeti a 13. havi nyugdíjat. Bővítik a jogosultak körét, mintegy 150 ezer emberrel több kap 13. havi nyugdíjat, mint a korábbi szabályozás alapján és nem lesz felső plafonja, teljes havi összeget kap mindenki. A Gyes-és Gyed támogatások határidejét meghosszabbította a kormány, a veszélyhelyzet végéig kapja az is, akinek lejárt volna. A családtámogatások igénylésére buzdít Novák Katalin.

A Diákhitel Pluszt már több mint nyolcezren igényelték. Június elsejétől a fiatalok mellett az otthon lévő kismamák, és gyerekekkel otthon maradó nagyszülők is igényelhetik az ingyenes kresztanfolyamot és a nyelvtanfolyamokat.  A 66. napot éljük a veszélyhelyzet kihirdetése óta. Szeretnénk segíteni a gyermekek felügyeletében, a nyári táborozásban, megszületett az a döntés, hogy a napközis nyári táborokat engedélyezzük, meg lehet kezdeni ezek szervezését, meghirdetését - tette hozzá Novák Katalin.

Kiss Róbert ismertette, hogy tegnap megjelent a rendelet, amely héfőtől enyhíti a korlátozásokat. Budapest kivételével egész Magyarországra kiterjednek. A vendéglátó egységek zárt részében is lehet már tartózkodni, fogyasztani. A másik jelentős változás, hogy a szálláshelyek fogadhatnak vendégeket, az itt üzemeltetett vendéglátó helyekre ugyanazok a szabályok vonatkoznak. Júniustól az esküvők, családi rendezvények 200 főig megtarthatók lesznek, vendéglátóhelyeken, szálláshelyeken is. A tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben tovább fennmaradnak a védelmi intézkedések és az idősávokra vonatkozó korlátozások. 716 regisztrált felhasználója és 579 aktív felhasználója van a héten bevezetett mobiltelefonos alkalmazásnak (Vírusradar) - tette hozzá Kiss Róbert.

Szlávik János infektológus főorvos elmondta, nem tudni mikor, hogyan lesz vége a járványnak. Nem tudni, hogy úgy viselkedik-e a koronavírus, mint az influenza, ami szezonálisan támad, vagy végig velünk marad. Ezért kell fenntartani az intézkedéseket, akadályozni a terjedését. Többféle gyógyszerrel próbálkoznak kezelni a betegeket, ma már itthon is elérhető a japánok gyógyszere, ami hatékonyal alkalmazható az enyhébb esetekre, egy amerikai szer pedig a súlyos betegeken segít. Jól haladunk az immunterápiákkal, vérplazma-terápiákkal is.

Legkésőbb jövő tavasszal számítanak rá, hogy hatékony védőoltás lesz a koronavírus ellen. Jelenleg több előrehaladott teszt is van, de ezeket csak a járvánnyal sújtott területeken lehet kipróbálni. Első körben a veszélyeztetett csoportok kapják majd meg itthon. A járványgörbe stabil, Szlávik még egy kis kitartási kívánt a budapestieknek.

Szlovénia megnyitotta határait, ennek kapcsán Kiss Róbert elmondta, a külföldről érkező magyaroknak továbbra kéthetes karantént rendelnek el. Ez alól csak az mentesül, aki gyógyult és tünetmentes, vagy korábban már legalább 14 napos karanténban volt. Emellett van lehetőség méltányossági alapon is mentességet kérni.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 22. csütörtök
Csilla, Noémi
16. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?