Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról április 27-én

Pénzcentrum2020. április 27. 06:27

Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.2020.04.27 21:03Újraindult a gyártás a Volkswagennél: heti több ezer autó készülhet WolfsburgbanÖt hét szünet után újraindították a termelést hétfőn a wolfsburgi autógyárban, a német Volkswagen csoport (VW) legnagyobb üzemében. A 70 ezer munkás közül egyelőre 8000 dolgozik, a szerelősorokon megfelezett ütemben haladnak a megmunkálásra váró gyártmányok.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) módosította 2020-ra vonatkozó előrejelzését a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt, az új személygépjárművek értékesítésénél mintegy 25 százalékos visszaeséssel számolnak.

Egy friss előterjesztés szerint - amelyet szerdán el is fogadhat a főpolgármester - megszűnnének a 70-es sebességhatárok a gyorsutakon a fővárosban, a nem főutakon pedig egységesen 30 km/óra lenne a legnagyobb megengedett sebesség - írja az Index.

Lassulni kezdett Romániában a koronavírus-járvány terjedése: az új megbetegedések heti összesítésekből számolt átlaga - amely április közepéig viszonylag folyamatosan emelkedett, napi 350-re - az utóbbi öt napon már csökkenő tendenciát mutatott, és hétfőig 330 alá esett.

Ma újabb tünetet vezettek fel a koronavírus jellemző tüneteinek listájára Amerikában. Ezek mellett számos más szövődményt is azonosítottak.

A digitális összefogás szellemében a Telekom bővíti a járványhelyzetben igénybe vehető kedvezményeket. Kiemelt figyelem a veszélyeztetett csoportok támogatására: 0 Ft-os vezetékes hívások időseknek és ezer díjmentes perc mobilon háziorvosoknak, május végéig. Új és igen kedvezményes árazású extra adatopciók rendelhetők június végéig.A Telekom appban aktiválható 10GB extra adatot a mobil ügyfelek egészen május 31-ig igénybe vehetik. A rászorulókat a Telekom adományokkal segíti.

Magyarországon a társas vállalkozások jelentős része a tulajdonosok lakcímén működik, ez a koronavírus járvány idején külön nehézség elé is állíthatja a vállalkozók egy részét.

A korábbi terveknek megfelelően újraindul a termelés április 29-én az esztergomi Suzuki-gyárban - írta a vállalat megkeresésünkre. Továbbá jelezték, hogy partnereik és beszállítóik is mind felkészültek a gyártás újraindulására, amelynek köszönhetően az első időszakban, egyműszakos munkarendben körülbelül 400 darab autó készülhet el naponta.

A koronavírus-járvány jelentős mértékben átalakítja a világunkat, de az egyének életvitelét és szokásait is. A McKinsey elemzői 5 fontos pontban szedték össze, hogy milyen változások várhatóak a COVID-19 járványt követő világban.

Újraindult a járvány miatt leállított nyelvvizsgarendszer, online számonkérés négy vizsgaközpontban, 28 nyelven történhet - hangzott el hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az első bejelentéstől számítva pontosan két hetet kellett várni arra, hogy a kormány által biztosított átmeneti adózási könnyítésekről szóló jogszabály megjelenjen. A jó hír, hogy a kihirdetett rendelet egy-két kellemes meglepetést is tartogat, cserébe akad olyan, korábban beharangozott elem is, amely végül kimaradt a csomagból. Az adózási könnyítés részleteiről a MAZARS készített összefoglalót.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke bízik benne, hogy a nyáron már lesz némi bevétel az ágazatban. A wellness-szállodákra is speciális szabályozást kell kidolgozni, szabályozni kell azt, hogy hányan mehetnek be egyszerre, illetve hogyan működjenek például a szaunák.

A panellakások tekintetében volt érezhető először a tavalyi év végén az ingatlanpiac érett szakaszba lépése, amivel együtt járt az árak stagnálása, korrekciója. A Duna House az elmúlt időszak tranzakciós adatait vizsgálta a legnagyobb lakótelepeken, amelyből kiderül, hogy a panellakások drasztikus drágulása megállt, és lokációként eltérő vegyes képet mutatnak a fővárosi panelárak. A legdrágább még mindig Vizafogó, míg a legolcsóbb lakótelep Budapesten a Havanna.

Sokaknak megváltoztak a mindennapjaik: akár napi több órájuk is felszabadulhatott azoknak, akik korábban ingáztak lakó- és a munkahelyük között. A Simple by OTP megkérdezte felhasználóit, mivel töltik az extra időt és kiderült: az online lehetőségek népszerűek, de sokan új recepteket próbálnak ki vagy félretett könyveiket olvassák. A játéknak azonban, mint egyébként az életünkben, most is fontos szerepe van. Legnépszerűbbek közé az akció-és kaland-, valamint a logikai és stratégiai online játékok tartoznak: a megkérdezettek kétharmada naponta több órát tölt ezekkel.

Váratlan helyzetekben felértékelődik a pénzügyi tartalékok szerepe. Az OTP Bank Öngondoskodási Index kutatása* szerint a fizetési számlával rendelkező ügyfelek több mint harmada kimondottan a nem várt eseményekre takarékoskodik. Az ilyen jellegű kiadások kezelésére számos megoldás létezik, de a legfontosabb az, hogy mindenki körültekintően válassza ki a számára megfelelőt. Az OTP Bank megtakarítási szakértői összeállították a legfontosabb tanácsokat a rendkívüli helyzetre.

A 2020. május 4-től érettségire utazó diákoknak fontos tudniuk: az iskolák március 16-i bezárása és a tantermen kívüli digitális munkarend bevezetése óta eltelt időszakban számos változás lépett életbe a Volánbusz járatainak közlekedésével kapcsolatban.

A GfK kiskereskedelmi értékesítési számaiból jól látszik, hogy a március 9-e és április 5-e közötti időszakban (11-14. hét) hogyan változtak a fogyasztói igények a különböző szakaszokban: a pánikszerű felhalmozástól - amelynek következtében leginkább a hűtőből és fagyasztóból fogyott több a boltokban -, egészen az otthoni munkavégzésig és az otthon tanulásig, amely az IT hardverek és eszközök növekvő eladásához vezetett - közölték.

Egészen hosszú évek távlatában megállapítható, hogy a legtöbb magyar szülő bizony kizárólagosan gondoskodik gyermekéről, míg az nem tölti be a harmadik életévét. Ők, mármint azok, akik a családból a gyermeket gondozzák a nap 24 órájában nem sok változást érzékelhettek a kijárási korlátozás miatt. Ellenben vannak olyan országok is az EU-ban, ahol a 3 év alatti gyermekek több mint felét heti legalább 30 órában formális, állami körülmények között látják el. Hazánkban ez a szám alig több mint 10 százalék.

Bár a postákon hivatalosan nem kötelező maszkot viselni, de a Magyar Posta arra kér mindenkit, hogy legyen óvatos, és inkább vegye fel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Biztonságos körülmények közepette folyhatnak az írásbeli érettségi vizsgák - mondta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár hétfő reggel a Kossuth rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában.

Míg az életkorhoz kötött kötelező védőoltások beadása a szokásos rendben zajlik, a kampányoltásokra a koronavírus-járványt követően kerül majd sor - ismerteti a hétfői Népszava.

A fertőzések továbbra is jellemzően a zárt közösségekben terjednek, idősotthonokban, kórházakban jellemző ez - hangsúlyozta a tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján. Müller Cecília elmondta azt is, hogy miképp kell szabályosan hordani a maszkot.

A március közepén bevezetett kijárási korlátozások hatására Magyarországon is jelentősen csökkent a gépjárműforgalom: a fővárosban például egyes időszakokban kevesebb mint harmadára esett az utakon tartózkodó autók száma. Mindez csökkenti a balesetek, ezen keresztül a biztosítók által fizetendő kártérítések mértékét is, ám arra nem számíthatunk, hogy ennek hatására a biztosítási díjak is mérséklődni fognak - mutat rá a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Körülbelül az 1800-2000 eurós nettó bér hetven százalékával lehet Magyarországon maradásra bírni a koronavírus-járvány miatt többségében Németországból, Ausztriából és Hollandiából hazautazott építőipari szakembereket - mondta a Világgazdaságnak a Maradj itthon! kampányt meghirdető, és annak élére álló KÉSZ Csoport vezérigazgatója.

A magyarok több mint fele utazni készül a járvány után - derült a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) megbízásából készült kutatásból, amelyet a Magyar Hírlap ismertetett.

Most a legnagyobb probléma a fizetésünk - mondta el a 444-nek adott interjújába egy nyugat-magyarországi orvos, aki közvetlenül foglalkozik a koronás fertőzöttekkel.

Jelentős túlkínálat és áresés alakult ki az európai és a magyarországi baromfipiacon is, amit az ágazati szakmai szervezetek - a hazai terméktanács egyetértésével - a harmadik országokból érkező import átmeneti korlátozásával kezelnének. Eközben jelentősen csökkent az elmúlt hetekben az élősertés ára is a koronavírus-járvány miatt - mondta Horváth István, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Nem volt alapbetegsége annak a 40 éves tatabányai beteghordónak, aki a koronavírus első ismert egészségügyben dolgozó áldozata. A férfi csakem 20 éve dolgozott a kórházban. Március közepén gyengeségre panaszkodott, majd enyhe megfázásos tünetei lettek. Az egészségügyi szakember öt hete került kórházba, családja ekkor látta utoljára.

Példátlanul nagy mértékben, 33,1 ponttal esett a GKI konjunktúraindexe áprilisban, az üzleti és a fogyasztói várakozások egyaránt jelentősen romlottak - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

A csapból is a koronavírus folyik, de eddig nem esett szó a gyerekekről, vajon őket hogyan érint, hogy el vannak szakítva iskolatársaiktól. A HelloVidék kiváncsi volt, az otthoni oktatás milyen hatással lehet a diákokra és családokra is, ha sokáig elhúzódik ez a helyzet, ezért megkeresték Varga Ramóna iskolapszichológust.

Nem akarsz lemaradni a közelmúlt fontos híreiről, a nagy boltláncok akcióiról vagy éppen a lottószámokról? Nem tudod eldönteni, hogy melegen öltözz, vagy lengén? Vagy csak a forint aktuális árfolyamára vagy kíváncsi? A Pénzcentrumon most minden fontos információt elolvashatsz egy helyen! 2020. április 27., hétfő.

2020.04.27 07:33
Fokozatosan beindul az élet Svájcban

Hétfőtől megkezdik a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások fokozatos lazítását Svájcban. Az első körben egyebek mellett a fodrászatok, a masszőr- és a kozmetikai szalonok, illetve a barkács- és kertészeti boltok nyithatnak meg újra. Az orvosok ismét fogadhatnak betegeket nem sürgős esetekben is, a kórházakban megkezdődhet a járvány kitörése óta elhalasztott beavatkozások pótlása.Az üzleteknek a korábbiaknál szigorúbb higiéniai előírásoknak kell megfelelniük, s ellenőrizniük kell, hogy vásárlóik megtartják-e egymástól a kellő távolságot. Egyes környező országokkal ellentétben azonban Svájcban nem teszik kötelezővé a védőmaszk viselését. A kormány tervei szerint az általános iskolákat, az egyéb üzleteket és a piacokat május 11-én nyitják újra. A harmadik fázisban, június 8-tól pedig a közép- és szakiskolák, az egyetemek, továbbá például a múzeumok, a könyvtárak és az állatkertek is megnyitják majd kapuikat. (MTI)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2583 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 8 idős krónikus beteg. Ezzel 280 főre emelkedett az elhunytak száma, 498-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. 931 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 52-en vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat készülve a tömeges megbetegedések fázisára - írják a kormányzati tájékoztató honlapon. Szokás szerint egy térképet is közöltek a területi eloszlásról.

2583 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 8 idős krónikus beteg. Ezzel 280 főre emelkedett az elhunytak száma.

2020.04.27 06:32
Mától kötelező a maszkviselés Budapesten

Mától csak sállal, kendővel vagy maszkkal eltakart arccal szabad felszállni a fővárosi tömegközlekedés járataira, s így lehet csak boltba menni és taxival utazni a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében. Az intézkedés nem vonatkozik a 6 éven aluli utasokra. A rendelkezés betartásának elősegítése érdekében, illetve azért, hogy minden utas biztonságban érezhesse magát a tömegközlekedési járatokon, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Főpolgármesteri Hivatal több csomópontban mosható és vasalható textilmaszkot oszt az utazóknak. A fővárosi operatív törzs korábbi döntése értelmében a közösségi közlekedés járatai mellett mától a budapesti üzletekben, boltokban, piacokon, bevásárlóközpontokban, valamint a taxikban is kötelező az arc eltakarása. A rendelkezés a 6 éven aluli utasokon kívül nem vonatkozik például azokra a járművezetőkre sem a közösségi közlekedésben, akik meg tudják tartani az utasoktól való legalább kétméteres távolságot, illetve akiket a kilégzéssel távozó cseppek felfogására alkalmas eszköz választ el az utasoktól. (MTI)

10-12 gyerek, ötödik hete bezárva egy épületbe. Van egy kis udvar, de az nem pótolja a játszóteret, a foci pályát, vagy a közeli parkot, ahol kedvükre futkoshatnak, játszhatnak. A karantén mindenkinek nehéz, de a gyermekotthonban élők és a nevelők, gyermekfelügyelők számára különösen az. Fokozott érzelmi megterhelés, brutális elszigeteltség és stressz - egy nevelő beszélt nekünk arról, hogyan telnek a mindennapok, hogy megy a digitális oktatás úgy, hogy nem jut mindenkinek számítógép, és a hatalmas munkaerőhiány és a nagy fluktuáció mellett hogyan módosult a munkarend a karantén idejére.

 

Címkék:
biztosítás, penzcentrum, koronavírus, kötelező nyelvvizsga, sebességhatár, tranzakciós díj, koronavírus-járvány, percről percre, magyar suzuki zrt., magyar gépjárműimportőrök egyesülete, otp simple, otp bank romania, gyermekotthon, digitális forradalom, duna takarék,