13 °C Budapest

Továbbra sem tervezi Magyarország kormánya a kijárási tilalmat

2020. március 19. 14:13

Továbbra sem tervezi Magyarország kormánya a kijárási tilalmat - hangzott el az operatív törzs tájékoztatóján

Cikkünk folyamatosan frissül...

Továbbra sem tervezi Magyarország kormánya a kijárási tilalom bevezetését - hangzott el az operatív törzs tájékoztatóján. Lakatos Tibor ismertette, hogy több mint 3000 esetben rendeltek el házi karantént, amit több mint 8 ezer alkalommal ellenőriztek eddig. Többen azonban megszegik a szabályokat, és elhagyják lakóhelyüket. Őket a rendőrök ellenőrzik és büntetik.

Üzletekkel szemben is intézkedtek 16 esetben: hét esetben szabálysértési eljárást indítottak és kilenc esetben feljelentést tettek, mert szabályszegést tapasztaltak. A törzs reggel hat órától ülésezett, és a tömeges megbetegedések időszakára készült fel, áttekintve a kórházi kapacitásokat és a betegutakat.

Továbbra is biztosított az árufiorgalom Magyarország teljes területén, a határellenőrzés miatt azonban sokat kell várni a határokon.

Müller Cecília elmondta, az új fertőzöttek állapota különböző, van olyan, akinek súlyos az állapota. Hatan is súlyos állapotban vannak a kórházban a tisztifőorvos szerint. Egyre több laborvizsgálatot végeznek, kutatják a kontaktokat. A vizsgálatokat továbbra is a WHO elvárásainak megfelelően végzik: minden gyanús esetet javasol a világszervezet megvizsgálni, illetve a beteggel szoros kontaktusban lévőket is.

A tisztifőorvos is elmondta, csoportos fertőzések fordulnak elő, országszerte vannak megbetegedések, a vírus kontaktusok útján terjed tovább. Az új eljárásrend szerint a gyanús esetekben az új eljárásrend szerint a mintavétel háznál történik, így nem a beteg, hanem a minta utazik. Az eszközök kiszállítását szervezik, és az Országos Mentőszolgálat munkatársai végzik majd a teszelést. Magyénként egy mentőautó végzi ezeket, előfordulhat, hogy nem azonnal érkezik ki a mentő - mondta Müller Cecília.

Akinek enyhe tünetei vannak, nincs szüksége kórházi kezelésre, az otthon maradhat karanténban. Lesznek olyan honfitársaink, akik pozitívnak mutatkoznak, de enyhe tünetekkel átvészelik a betegséget, de elkülönítve kell tartózkodjanak. Ha otthon maradnak, akkor nem helyes, hogy otthon van a család, így megengedett, hogy másik ingatlanban legyen a házi karantén - ha nem lehet megoldani, akkor továbbra is rendelkezésre áll az intézményi karantén lehetősége.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tisztifőorvos ismét felhívta az idősek figyelmét, hogy vigyázzanak magukra, ne menjenek közösségbe, maradjank otthon. A lakosságnak is cselekednie kell, nincs helye a fegyelmezetlenségnek, humorizálásnak. A fiatalok veszélyeztetettségéről kérdezik a résztvevőket. Müller Cecília úgy válaszolt: bárki megfertőzhet bárkit, a fiataloknak sem szabad összeverődniük. "Attól félünk mindig, amit látunk, ez viszont egy láthatatlan ellenség" - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos. Kiemelte még: az időseknél sokkal súlyosabb tünetekkel zajlik le a betegség, és a fiatalok, minél többen kapják le a fertőzést, annál könnyebben át tudják adni nekik.

Megejelentek a csalók, akik olyan termékekkel akarnak kereskedni, amelyek nem nyújatanak valós biztonságot a védekezésben (pl. maszkok, kézfertőtlenítő) - Lakatos Tibor szerint megindultak az elsárások, igyekeznek elkapni a bűnözőket.

A háziállatok kapcsán Müller Cecília elmondta, a vírus nem él túl az állatok szőrén, bundáján úgyhogy nem fenyeget az a veszély, hogy így fertőződünk meg. A vírus izolálásakor is ügyelni kellett a korülményekre, mert a kórokozó nagyon hamar kiszárad, ha nincs élő szervezetben.

A vérkészletek kapcsán a tisztifőorvos arról beszélt, hogy kevesebb a vérigény is, hiszen a halasztható beavatkozásokat elnapolták a kórházak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem