21 °C Budapest
Fontos változás a patikákban: vényköteles lesz több népszerű gyógyszer

Fontos változás a patikákban: vényköteles lesz több népszerű gyógyszer

2019. május 17. 10:30

Néhány ibuprofén tartalmú gyógyszer vénykötelessé válik, ugyanis magas dózisú alkalmazása kimutathatóan növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát - szúrta ki a Pénzcentrum az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján. Az ibuprofén gyulladáscsökkentő hatású szer, és közel 60 éve van forgalomban a világon, Magyarországon jelenleg szinte minden gyógyszerformában (tabletta, szuszpenzió, krém) kizárólag vénynélkül volt kapható. Viszont most az OGYÉI úgy döntött az egészségügyi kockázat miatt egyes magasabb hatóanyagú szerek már csak vény nélkül lesznek kaphatók a jövőben. Utánajártunk, melyik gyógyszerek lehetnek érintettek.

Ibupfofént rengeteg gyógyszer tartalmaz, melyek közül a kevesebb hatóanyagot (<1200 mg) tartalmazókat láz-, és fájdalomcsillapításra, valamint meghűlésre szoktunk bevenni, a magasabb hatóanyagú szereket pedig jellemzően reumás betegségek hosszú távú kezelésére javasolt szedni. Ibuprofént tartalmaz többek között az Advil Cold és Ultra, az AlgoFlex és AlgoFlex M, Forte, Rapig és Dolo gél, a Dolgit Akut és Dolgit Max, az Ibumax különböző kiszerelései, az Ibustar, a Nurofen készítmények, a Radiophen Forte és a Rinathiol Cold is

Már 2006 óta ismert, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentők, mint az ibuprofén, alkalmazása fokozza az artériás thrombotikus események (pl. szívinfarktus, stroke) kockázatát. További vizsgálatokra volt viszont szükség, hogy a különböző készítményeket gyógyszerbiztonsági szempontból felmérjék. Az Európai Bizottság által készítetett független tanulmányból az derült ki, hogy a napi 2400 mg-nál magasabb hatóanyagtartalmú ibuprofén a trombózisos események fokozott kockázatával társulhat.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2014-ben ún. referrált eljárást indított, hogy felmérje az ibuprofén és dexibuprofén alkalmazásának előnyét és kockázatait, megállapítsa ezek arányát. Az EMA Farmakovigilancia Kockázatértékelő Bizottsága a vizsgálat során megállapított, hogy a 1200 mg-nál alacsonyabb napi dózisnál nem emelkedik a szívinfarktus és stroke kockázata, magasabb dózis esetén viszont igen. Az Európai Gyógyszerügynökség még 2015-ben tett javaslatot:

Az ibuprofén legfeljebb napi 1200 mg-os dózisának - ami a szájon át szedhető vény nélkül kapható (OTC) készítmények esetében a legmagasabb általánosan alkalmazott adag az Európai Unióban - alkalmazása esetén nem tapasztalható a kardiovaszkuláris kockázat növekedése.

A gyógyszerügynökség azt is javasolja, hogy az orvosok gondosan mérlegeljék az ibuprofénnel történő hosszú távú kezelés megkezdése előtt a páciensük szív- és keringési betegségekre vonatkozó kockázati tényezőit, különösen akkor, ha magas hatóanyagú szert írnak fel.

Viszont egy 2016-os dán vizsgálatban közel 30 ezer beteg adatainak elemzéséből az derült ki, hogy az ibuprofént rövid ideig használók esetében megnövekedett a szívmegállás kockázata.

(Dániában csak a 200 mg-os ibuprofén érhető el vény nélkül, míg Magyarországon 800 mg-os tabletták is kaphatók a patikában.) 

Korábban is történt már ilyen szigorítás a magas hatóanyagú gyógyszereket érintően. A gyógyszergyártók válasza akkor az volt, hogy csökkentett hatóanyagú terméket dobtak piacra, amely vény nélkül kapható maradt, mint például a Cataflam és a Cataflam Dolo esetében.

A magasabb hatóanyagú szereket jellemzően reumás panaszokra: mozgásszervi, ízületi bántalmak krónikus kezelésében alkalmazzák. Viszont mivel ezek a panaszok többnyire magasabb életkorban is jelentkezik, ezért az ilyen szereket használó páncienseknek eleve nagyobb az esélyük a szív és érrendszeri betegségekre. Az érintett korosztályra ráadásul a halmozott-gyógyszerszedés, polifarmácia is jellemző, így könnyen megeshet hogy a különböző szervi panaszaikra ugyanúgy ibuprofént írnak fel különböző szakorvosok, és a napi dózis megnövekszik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezért az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet úgy döntött az ibuprofén előny-kockázat értékelés alapján összhangban az Európai Gyógyszerügynökség javaslatával, a kockázatok csökkentése érdekében azon készítmények maradhatnak továbbra is vény nélkül kaphatók, amelyek akut fájdalom- és lázcsillapításra javasoltak és a megengedett legmagasabb napi adagjuk 1200 mg.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A 200 és 400 mg hatóanyagtartalmú ibuprofén tabletták, folyékony gyógyszerformák, kombinációs készítmények legmagasabb napi adagja 1200 mg. Ilyenek például az Advil Cold (200 mg), Ultra (400 mg), az AlgoFlex Baby (20mg/ml), AlgoFlex Dolo gél (50 mg/g), AlgoFlex Rapid (400 mg), AlgoFlex Izon + Izület (300 mg), Algoflex Rapid Mini (200 mg), AlgoFlex-M (400 g), Dolgit Akut (400 mg), Ibumax (200 mg és 400 mg), Ibustar (400 mg), Nurofen (200 mg), Nurofen Cold and Flu (200 mg), Nurofen Rapid (200 mg), Nurofen Forte (400 mg), Rhinathiol Cold (200 mg). Több betegtájékoztató is figyelmeztet a túlzott mértékű használat kockázatára, mint például a Nurofen Forte esetében:

A Nurofen Forte 400 mg bevont tablettához hasonló készítmények alkalmazása során kismértékben fokozódhat a szívinfarktus ("miokardiális infarktus") vagy a sztrók (szélütés) kialakulásának kockázata.

Az OGYÉI döntése alapján olyan készítmények, melyeknél a biztonságos napi dózis (1200 mg ibuprofén, 600 mg dexibuprofén) túllépésének veszélye fokozott, mivel eleve nagyobb hatóanyagmennyiséget (főként a 600 és 800 mg ibuprofént, 300 mg dexibuprofént tartalmazó tabletták), vénykötelessé válnak. Az orvosnak fel kell mérnie a kardiovaszkuláris rizikófaktorokat és ezek figyelembe vételével kell meghatároznia a gyógyszer adagját és a kezelés időtartamát a jövőben.

Ilyen készítmények például a jelenleg vény nélkül kapható AlgoFlex Forte (600 mg), Dolgit MAX (800 mg), Ibumax (600 és 800 mg), és a Spedifen granulátum (400 mg és 600 mg).

Az, hogy mely készítményeket fogja pontosan érinteni a változás és az mikortól lesz érvényes, még nem tudható, az OGYÉI közleményben fogja kiadni az érintett gyógyszerekról és a módosítás hatályba lépésének pontos időpontjáról.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?