23 °C Budapest

Minden nap találkozol vele a boltokban: nem is gondolnád, hogy rákkeltő

2019. január 16. 14:28

Egy friss kutatás eredményére alapozva spanyol tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a boltban kapott blokkok 90 százaléka hormonromboló vegyületet tartalmaz, ezért azok vélhetően rákkeltőek. A hőpapírból készült blokkok a veszélyesek, majdnem az összesben található ugyanis a BPA nevű vegyület. Emiatt a szakértők azt javasolják, hogy a lehető legkevesebbet érintkezzünk ezekkel a blokkokkal. De ez még nem minden, a nevezett vegyületet korábban már összefüggésbe hozták a meddőség, autizmus, elhízottság és a kettes típusú diabétesz kialakulásával.

Azok a blokkok, amelyek idővel elhalványuló tintát tartalmaznak, a legtöbbször hőpapírból készülnek, amelyek tartalmazzák a BPA (bisphenolA) nevű vegyületet. Egy friss kutatás igazolja, hogy a vegyület hormonromboló rákos elváltozást okozhat - az eredményeket a Dailymail is ismertette. Ráadásul a BPA-t korábban már összefüggésbe hozták olyan egészségügyi problémákkal, mint a meddőség, autizmus, figyelemzavar, elhízás, koraszülés és túl korai serdülés.

A vizsgált blokkok 90 százalékában megtalálható volt a BPA.

További aggodalomra ad okot, hogy a BPA gyakran kimutatható nem csak a bolti blokkokban, de különféle műanyagokban is. A kutatást végző Granadai Egyetem professzora, Nicolas Olea szerint kerülni kell az érintkezést a blokkokkal, nem szabad őket például a pénztárcában vagy az autóban huzamosabb ideig tartani.

A BPA-t arra használják, hogy azzal kezelt hőpapíron szereplő írás sötétebbnek hasson anélkül, hogy erősebb tintát használnának. De nem csak a blokkok veszélyesek, a BPA ugyanúgy megtalálható a műanyag palackokban és az ételhordó dobozokban is. A vizsgálat során a kutatók 112 darab hőpapírból készült blokkot vizsgáltak Brazíliából, Spanyolországból és Franciaországból.

Három véletlenszerűen kiválasztott blokkot hőtesztnek vetettünk alá. Mind a három esetben elszíneződött a papír.

Akár mi is könnyen ellenőrizhetjük, hogy a kapott blokk veszélyes-e az egészségünkre, vagy nem. Egyszerűen felismerhetjük az ilyen papírt, hiszen feketévé, sötétté válik, ha hőforrás, például egy égő gyufa közelébe tesszük - mondja Olea professzor. A kísérletet mi is elvégeztük, ennek az eredménye látható a fenti képen.

Egy, a mostnaitől független kutatás, amelyet a michigani The Ecology Center nonprofit szervezet végzett, szintén azt támasztotta alá, hogy a blokkok 90 százaléka tartalmaz a veszélyes vegyületet. Akkor a kutatók 207 blokkot vizsgáltak 2017 januárja és áprilisa között a legkülönfélébb boltokból, benzinkutaktól, színházakból, könyvtárakból, szupermarketekből. Az eredmény szinte teljesen megegyezett a spanyol kutatók vizsgálatának következtetésével.

Honnan tudjuk, hogy az adott blokk veszélyes?

Ha a fenti módon alávetjük a blokkot a hőtesztnek, megbizonyosodunk arról, hogy veszélyes vegyülettel van-e dolgunk. Arról is könnyen felismerhető viszont a blokk, hogy egy idő után halványul rajta a festék. Gyakori eset, hogy a vásárló visszaviszi például a nadrágot, az eladó pedig közli vele, hogy a blokkon nem lát semmit. Az tipikusan a BPA nevá vegyület miatt van.

Gyakran tapasztalhatjuk azt is, hogy a blokkról apró, fehér porszerű anyag válik le, amikor hosszú idő után elővesszük a tárcából - ez nem más, mint a BPA. Ez a vegyület aztán megragad az ujjunkon, és innen már könnyen megtörténhet a baj.

Hogyan lehet csökkenteni a veszélyt?

A kutatók egy sor javaslattal is szolgálnak, hogy miképp tudjuk csökkenteni a kitettségünket, illetve elkerülni azt, hogy a rákkeltő vegyület problémát okozzon:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • Kérjünk elektronikus blokkot, ha ez lehetséges (itthon ez még nem jellemző)
  • Hajtsuk össze a blokkot úgy, hogy a nyomtatott fele legyen belül. A hátsó lapja jellemzően nem tartalmazza a vegyületet
  • Tartsunk egy borítékot a tárcánkban, és abban őrizzük a blokkokat, így elkerüljük, hogy azok a pénzzel érintkezésbe kerüljenek
  • Ne engedjük, hogy a gyerekek a kezükbe vegyék
  • Mossunk kezet, miután megfogtuk a blokkot
  • Dobjuk a blokkot a kukába, ne a szelektívbe, így elkerülve, hogy a blokk "megfertőzzön" más, újrahasznosuló papírterméket
  • A kasszásnak csak akkor kéne kinyomtatnia a blokkot, ha ezt kifejezetten kérik, valamint kesztyűt kéne viselnie, rendszeresen kezet mosnia és semmiképp nem szabad megérintenie a száját.

Megjegyzendő, hogy bár a Brazíliában és Spanyolországban kiadott blokkok 90 százaléka tartalmazott BPA-t, a francia blokkoknak csak mindössze 50 százaléka. Ez összefüggésben áll azzal, hogy a francia kormány 2014 óta próbálja redukálni a vegyületet a hőpapírokban. A kutatás hatására akár változhat is a szabályozás sok esetben, de ez nem egyik napról a másikra fog történni.

Leginkább akkor veszélyes a vegyület, ha valamilyen módon bekerül a szervezetünkbe. Olea prefesszor azt javasolja, hogy a blokkoknak semmiképp nem szabad érintkeznie az étellel, így nagyon rossz gyakorlat, amikor azt a szatyorba beledobjuk a vásárolt élelmiszer mellé. Ezen kívül nem szabad a blokkot összegyűrni, amikor kidobjuk, jegyzetpapírként használni, vagy egyáltalán tárolni a pénztárcában.

Mi a megoldás?

Tudósok régóta kutatják, hogy milyen módon tudnák helyettesíteni a BPA-t - erre alkották meg a BPS nevű vegyületet. A francia blokkok felében például ezt használják a BPA helyett. A kutatást vezető professzor szerint viszont ez sem jó megoldás.

A probléma csupán az, hogy a BPS ugyanúgy hormonromboló, ráadásul a környezetromboló hatása nagyobb, mint a BPA-nak

 - mondta Oleo.

Mindez persze a döntéshozóknak is feltűnt, a spanyol kormány 2020-ra ígérte, hogy eltűnteti a BPA vegyületet a blokkokból, a tudósok addig azt javasolják, hogy a vásárlók a lehető legkevesebbszer érintkezzenek a blokkokkal. A bolti eladóknak sokkal nehezebb elkerülni ezt az érintkezést, sokszor akár 30 blokkot is kiadnak óránként, azaz náluk minden bizonnyal magasabb a BPA és BPS szintje a vérben, mint egy áltagos személynek.

A több ezer fiatal munkavállaló, aki kasszásként dolgozik a boltokban, nem élveznek olyan szigorú védelmet, mint amekkorát kellene

 - tette hozzá a professzor.

NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 18. kedd
Arnold, Levente
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem