2 °C Budapest
Terjed a H1N1 Magyarországon: ne odázd el az influenza elleni oltást

Terjed a H1N1 Magyarországon: ne odázd el az influenza elleni oltást

2019. január 4. 09:00

Egyre több az influenzás beteg, és a tisztifőorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy aki tavaly beoltatta magát, annak már nincs védettsége - a vírus ugyanis változik. Több betegnél a H1N1-típusú influenzát mutatták ki.

Az elmúlt hetekben már kimutatták az influenza-A jelenlétét Magyarországon: már emelkedő tendenciát mutat a megbetegedettek száma - tudta meg az InfoRádió Müller Cecília megbízott országos tisztifőorvostól. Elmondta, az országban 11 ezer fő megbetegedését regisztrálták, ez 10 százalékkal magasabb az előző heti adatoknál.

Ezen a héten 44 influenzagyanús betegtől vettek légúti mintát, a beküldött mintákból 11 influenza-A-nak bizonyult

- ismertette Müller Cecília, aki azt is elmondta,

11 főnél H1N1-típust mutattak ki a szezon kezdete óta.

Az egyéb légúti megbetegedéseket is vizsgálják, így találtak 5 óriássejtes vírust is.

Aki még nem tette meg, még most adassa be az influenza elleni védőoltást, a járvány ugyanis január végén, február elején szokott kibontakozni, vagyis van még idő, de két hét kell az immunitás kifejlődéséhez. A 60 éven felüliek, krónikus, idült megbetegedésekben szenvedők, várandós kismamák, egészségügyi intézmények dolgozói, ápoltjai esetében nagyon fontos, hogy ingyenes oltásban részesülhetnek - húzta alá a tisztifőorvos.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Aki tavaly beoltatta magát, annak idén már nincs védettsége, az influenza ugyanis egy nagyon változékony vírus, így az oltás összetétele is változik.

Így hiába oltattad be magad tavaly, ezt idén mindenképpen meg kell ismételni, ha nem akarsz beteg lenni!

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 14. szerda
Tibor
15. hét
EZT OLVASTAD MÁR?