5 °C Budapest

320 forintból csinálnak 65 ezret: lecsap rájuk az új törvény

2015. január 18. 07:00

Idén januártól módosult a gyógyszertörvény. Főként annak érdekében, hogy eredményesebben lehessen fellépni az illegális, hamis termékekkel és árusítóikkal szemben.

Legtöbben a neten szerzik be a hamis, illegális gyógyszereket. Egyre több ilyen készítmény fogy, ezért a Gyógyszertörvény szigorítására volt szükség. Idén januártól speciális jogokat és kötelezettségeket kapott a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet - Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI OGY).

Ezentúl ha nem engedélyezett terméket talál bármilyen honlapon, elintézheti, hogy ne legyen többé elérhető az adott tartalom, azaz senki ne tudjon onnan a továbbiakban rendelni. Emellett fel is jelentheti a tartalomszolgáltatót, azaz annak a honlapnak a szerkesztőjét, ahol az adott termék megjelent. Kiegészítésképp pedig közzé kell tennie kötelezően ezeket az adatokat, a saját honlapján ismertetnie kell a kérdéses weboldal nevét és címét.

Sokan a közösségi média felületein, vagy webáruházakban reklámozzák, értékesítik termékeiket. Jellemzően azokra a vevőkre utaznak ezek a kereskedők, akik spórolási céllal vásárolnának a neten, illetve akik nem akarnak orvoshoz fordulni a problémájukkal. Itt viszonylag alacsony költséggel és kockázattal adhatnak el hamis gyógyszereket. Emellett pedig a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) információi szerint például a brit gyógyszertermékeket szabályozó ügynökség már Youtube fiókokat is ellenőriz, és csak tavaly több mint 18 ezer olyan videót távolítottak el, amely a látogatót hamis gyógyszereket kínáló netes oldalakra irányította.

Tavaly májusban a Pangea fedőnevű akció is bebizonyította, hogy a magyarok a legtöbb hamis vagy illegális gyógyszert az interneten keresztül rendelik. De nem csak a törvényszegés kockázata áll fenn abban az esetben, ha hamis termék birtokába kerülünk. Egészségünkre is károsak lehetnek ezek a termékek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Óriási hasznot hoznak az illegális gyógyszerek, 2010-ben a Vámügyi Világszervezet becslése szerint például a hamis gyógyszerek globális piaca elérte a 200 milliárd dollárt is. Azok a bűnszervezetek, melyek hamis gyógyszerek eladásával foglalkoznak, minden befektetett euró után 200-500 euró hasznot csinálnak - tájékoztat a HENT. Azaz mostani árfolyamon számítva 320 forint körüli befektetéssel 64-160 ezer forint körüli bevételük lesz.

A hamis termékek behozatala is tilos. A kábítószert, pszichotróp anyagot vagy új pszichoaktív anyagot tartalmazó gyógyszerek és készítmények, például a nyugtatók, az élénkítők, vagy hallucinogén termékek Magyarországra hozatalát külön engedélyeztetni kell - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Azaz netes rendelés során ezt is figyelembe kell venni, ha el akarjuk kerülni a büntetést.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 31. 10:03