23 °C Budapest

Ilyen egyszerű lenne az eltiltott cégvezetők kiszűrése, mégis támadják

2009. szeptember 16. 09:47

A külföldi cégvezetőkre hivatkozva módosíttatna törvényt az Ügyvédi Kamara, adatvédelmi aggályok az új cégtörvény körül. Az új csődtörvény miatt módosításra került cégtörvény értelmében a cégjegyzékben fel kell tüntetni a vezető tisztségviselők adóazonosító jelét is annak érdekében, hogy a jövőben könnyebben ki lehessen szűrni az eltiltott cégvezetőket. A szakmai vita egyrészt a magyarországi adóazonosító jellel nem rendelkező vezető tisztségviselők körül, másrészt adatvédelmi megfontolások mentén bontakozott ki - írja a Világgazdaság.

Nem egyértelmű, mit kell tenniük a cégbíróságoknak a cégbejegyzés során, ha a vállalat vezetésében olyan külföldi személy is található, aki nem rendelkezik magyarországi adóazonosító jellel. Az ügyvédi kamara nem kötelezné a külföldi vezető tisztségviselőket ilyen jellegű adat bejelentésére, és az ügyben törvénymódosítást kezdeményez.

A Fővárosi Cégbíróság vezetője, Kenesei Judit szerint ilyen esetben a külföldi állampolgár adószámát kell feltüntetni, amennyiben nem rendelkezne ilyennel, ezt nyilatkozatban kellene közölnie. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium is ezen az állásponton van, a külföldinek nem kell bejelentkeznie a magyar adósághoz, és adószám hiányában hazája bármilyen közteherviseléssel kapcsolatos számát is megadhatja a cégbíróságnak - foglalja össze az egyes szervek álláspontjait a Világgazdaság.

További problémát jelent az ügyben, hogy az adatvédelmi biztos egy korábbi állásfoglalásában kifejtette, hogy adatvédelmi szempontból aggályosnak tartja az állampolgárok adóazonosító jelének közzétételét a cégjegyzékben. Az adóazonosítók rendkívül érzékeny adatok, mivel azok adózási nyilvántartások azonosítójaként, és különböző adózással kapcsolatos kötelezettségek teljesítésére szolgálnak. A törvény az adatvédelmi biztos aggályai ellenére jelenleg is hatályos.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.09.13 09:44
Vége a nyárnak, elkezdődött a tanév is. Túl vagyunk a nyári szabadságon és ismét elkezdődtek a dolgo...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
hrbonbon  |  2021.09.10 12:35
  The exceptional pandemic period, which is still ongoing with all its consequences,...
vezetoi-coaching  |  2021.09.09 15:33
Jelmagy. (Termék = jobbára software, de ki tudja, lehet közös nevező tangible termékekkel is) - Link...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?