2020. augusztus 15. szombat Mária

Súlyosan bizalmatlan nép a magyar: ezt nem teszik zsebre az orvosok, bankárok


Kiben bízunk a leginkább? Egy 23 ország részvételével készült tanulmány szerint a tudósok, orvosok és tanárok a legszavahihetőbbek. A legnehezebben pedig a reklámszakembereknek és a politikusoknak szavazunk bizalmat. A kutatásból az is kiderült, hogy a magyarok, Argentínával és Dél-Koreával karöltve szavaznak a legnehezebben bizalmat. Kína, India és Kanada ezzel szemben sokkal engedékenyebb a többi országnál, ami a bizalmat illeti. 

Egy átlagos nővel vagy férfival szemben 37 százalékban bizalommal vannak az emberek, egy rendőrben kicsit jobban (38 százalék), és bíróban kicsit kevésbé bíznak meg (32 százalék). A tévés hírolvasókat is csak 24 százalék tartja megbízhatónak, a papokat pedig még kevesebb, 21 százalék - olvasható az Ipsos MORI kutatásában.

A magyar adatok nem térnek el nagy mértékben a 23 ország összesített adataitól, de az látszik, hogy általánosságban bizalmatlanabbak vagyunk minden szakmával szemben. A Magyarok szintén a tudósokat tartják a legmegbízhatóbbnak, de utánuk nem az orvosok, hanem a tanárok következnek, majd a fegyveres erők tagjai (pl. katonák). Csak őket követik a megbízhatósági rangsorban az orvosok. A sereghajtók között sincs nagy eltérés az átlaghoz képest: a magyarok egy hajszállal kevésbé bíznak meg a reklámszakemberekben, mint a politikusokban. A bankárok pedig éppen annyira nem megbízhatók szerintük, mint a miniszterek. 

A tudósoknak leginkább az oroszok, argentinok, mexikóiak szavaznak bizalmat, legkevésbé a dél-afrikaiak, a dél-koreaiak, és a japánok. Az orvosokban a leginkább a spanyolok, ausztrálok, és az argentinok bíznak, legkevésbé pedig a japánokon és a dél-koreaiakon kívül mi, magyarok.

Az üzletemberekkel szemben szintén a magyarok az egyik legbizalmatlanabbak, nálunk csak Dél-Koráéban tartják őket kevésbé megbízhatónak. Az újságírókban sem bízunk meg túlságosan itthon: 13 százalék tartja őket szavahihetőnek, nálunk, pont mint a dél-koreaiaknál. Ennél csak a törökök és a japánok bíznak bennük kevésbé.

Nem csoda, hogy világviszonylatban a magyarok állnak a legrosszabb helyen a Bizalom Indexet tekintve: ha a teljes képet nézzük, minden vizsgált szakmát tekintve arról, mennyien szavaztak bizalmat, illetve mennyien tartják őket megbízhatatlannak - és ezt a két számot kivonjuk egymásból, akkor arra az eredményre jutunk, hogy míg például Kína 546, Kanada 83, Svédország 78 pontot ér el, addig Oroszország -74-et, Spanyolország -154-et, Magyarország - 316 pontot.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.