2019. október 22. kedd Előd

Súlyosan bizalmatlan nép a magyar: ezt nem teszik zsebre az orvosok, bankárok


Kiben bízunk a leginkább? Egy 23 ország részvételével készült tanulmány szerint a tudósok, orvosok és tanárok a legszavahihetőbbek. A legnehezebben pedig a reklámszakembereknek és a politikusoknak szavazunk bizalmat. A kutatásból az is kiderült, hogy a magyarok, Argentínával és Dél-Koreával karöltve szavaznak a legnehezebben bizalmat. Kína, India és Kanada ezzel szemben sokkal engedékenyebb a többi országnál, ami a bizalmat illeti. 

Egy átlagos nővel vagy férfival szemben 37 százalékban bizalommal vannak az emberek, egy rendőrben kicsit jobban (38 százalék), és bíróban kicsit kevésbé bíznak meg (32 százalék). A tévés hírolvasókat is csak 24 százalék tartja megbízhatónak, a papokat pedig még kevesebb, 21 százalék - olvasható az Ipsos MORI kutatásában.

A magyar adatok nem térnek el nagy mértékben a 23 ország összesített adataitól, de az látszik, hogy általánosságban bizalmatlanabbak vagyunk minden szakmával szemben. A Magyarok szintén a tudósokat tartják a legmegbízhatóbbnak, de utánuk nem az orvosok, hanem a tanárok következnek, majd a fegyveres erők tagjai (pl. katonák). Csak őket követik a megbízhatósági rangsorban az orvosok. A sereghajtók között sincs nagy eltérés az átlaghoz képest: a magyarok egy hajszállal kevésbé bíznak meg a reklámszakemberekben, mint a politikusokban. A bankárok pedig éppen annyira nem megbízhatók szerintük, mint a miniszterek. 

A tudósoknak leginkább az oroszok, argentinok, mexikóiak szavaznak bizalmat, legkevésbé a dél-afrikaiak, a dél-koreaiak, és a japánok. Az orvosokban a leginkább a spanyolok, ausztrálok, és az argentinok bíznak, legkevésbé pedig a japánokon és a dél-koreaiakon kívül mi, magyarok.

Az üzletemberekkel szemben szintén a magyarok az egyik legbizalmatlanabbak, nálunk csak Dél-Koráéban tartják őket kevésbé megbízhatónak. Az újságírókban sem bízunk meg túlságosan itthon: 13 százalék tartja őket szavahihetőnek, nálunk, pont mint a dél-koreaiaknál. Ennél csak a törökök és a japánok bíznak bennük kevésbé.

Nem csoda, hogy világviszonylatban a magyarok állnak a legrosszabb helyen a Bizalom Indexet tekintve: ha a teljes képet nézzük, minden vizsgált szakmát tekintve arról, mennyien szavaztak bizalmat, illetve mennyien tartják őket megbízhatatlannak - és ezt a két számot kivonjuk egymásból, akkor arra az eredményre jutunk, hogy míg például Kína 546, Kanada 83, Svédország 78 pontot ér el, addig Oroszország -74-et, Spanyolország -154-et, Magyarország - 316 pontot.

KIHÚZNA A BAJBÓL 500 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 12 178 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17 %), de nem sokkal marad el ettől a K&H 13 411 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank és az Oney konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Kika

10.24-11.05
Országos

Aldi

10.24-10.30
Országos

Lidl

10.24-10.30
Országos

Tesco

10.24-10.30
Országos

Aldi

10.17-10.23
Országos

Lidl

10.17-10.23
Országos

Interspar

10.17-10.23
Országos

Spar

10.17-10.23
Országos