Ingyenes csodaszer az elhízás ellen: ez tényleg bárki számára elérhető

2018. január 25. 14:33

Stressz, elhízás, cukorbetegség: talán ezek a szavak jutnak a leggyakrabban eszünkbe akkor, ha a nyugati világot sújtó népbetegségekről hallunk. Nos, ez egyáltalán nem véletlen, a három betegség ugyanis szorosabban összefügg, mint elsőre gondolnánk.

A magyar felnőttek nagyjából 60, míg a gyerekek 20 százaléka túlsúlyos, miközben a magyarországi cukorbetegek száma alig több mint 10 év alatt a másfélszeresére emelkedett. Köztudott, hogy az elhízás legfőbb oka a kevés mozgás, és a helytelen táplálkozás. Az viszont talán már kevésbé közismert, hogy utóbbinak a túl sok stressz is lehet az egyik előidézője.

Valószínűleg sokunkkal előfordul, hogy a nagy feszültség közepette azon kapjuk magunkat, hogy valamilyen édesség, nassolnivaló után kutatunk. Nos, ez teljesen természetes, ugyanis biológiai okai vannak annak, ha a túl sok stressz miatt többet eszünk a kelleténél.

Stresszhelyzetben a szervezetünk olyan hormonokat termel, melyek rövid távon elnyomják az éhségérzetet. A stresszhelyzet nyomán előállított adrenalin hatására az agyunk arra koncentrál, hogy "harcoljunk vagy meneküljünk", nem pedig az evésre. Hosszú távon azonban a helyzet megváltozik: a mellékvese által előállított egyéb hormonok már éppen hogy fokozzák az ember étvágyát.

Az alváshiánytól is lehet

Szintén nőhet az étvágyunk, ha a stressz alváshiánnyal is párosul - ami egyébként gyakran előfordul. A European Journal of Clinical Nutrition által publikált tanulmány szerint egy kialvatlan, stresszes ember átlagosan napi 385 kalóriával többet fogyaszt más embereknél.

Ha ez a stresszes időszak véget ér - tipikus ilyen periódus a vizsgaidőszak például -, akkor általában rendeződnek az emberek evési és alvási szokásai. Ha azonban állandósul a stressz az ember életében, akkor az gyakran újabb és újabb túlevésekhez vezet.

Sajnos kevés ember vágyik egészséges nassolnivalóra, a többség az olyan cukros, zsíros ételeket kedveli, amelyek könnyen vezetnek elhízáshoz. A csokoládék, sütemények által kiváltott hormonoktól pedig a szervezetünk úgy érzi, hogy "megjutalmazták". Ennek következtében legközelebb, amikor ismét stresszesek vagyunk újra az ilyen "jutalomfalatokat" fogjuk keresni.

Ha úgy fogyasztunk túl sok cukrot, hogy a vele bevitt extra energiára valójában nincsen szükségünk, akkor ettől a szervezetünk igyekszik megszabadulni. Ilyenkor a hasnyálmirigy inzulint termel a vércukorszint lecsökkentése céljából. Ha azonban ez túl sokszor fordul elő, akkor előbb-utóbb 2-es típusú cukorbetegekké válhatunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Természetesen a túl sok édesség is növeli az elhízás kockázatát. A Biological Psychiatry tanulmánya szerint a stresszes nők nagyjából 100 kalóriával kevesebbet égetnek naponta. Ez elsőre talán nem tűnik soknak, de 1 év alatt ezzel akár 5 kilót is fel lehet szedni.

A cukorbetegség egyébként anyagilag is megterhelő lehet. Magyarországon az orvos a beteg állapotának függvényében emelt vagy kiemelt támogatással írhat fel inzulint. Emelt támogatás esetén a beteg által fizetett térítési díjak 1 900 forinttól kezdve 16 000 forint fölé is terjedhet adagonként. És ez persze csak egy dolog, amire egy cukorbetegnek szüksége van, hiszen az inzulin mellé még szüksége lesz vércukorszintmérőre, tesztcsíkokra, vérvételi lándzsára stb.

Mit lehet tenni?

Úgy tűnik tehát, hogy a stresszmentes élet csökkenti egy egész sor egyéb betegség kialakulásának valószínűségét. Nyilván vannak olyan élethelyzetek, foglalkozások, melyek mellett az embernek igen nehéz megszabadulnia a stressztől. Mit tehetünk ilyen helyzetekben?

Például ahelyett, hogy sokat ennénk, próbáljunk valami olyan elfoglaltságot találni, amely segít abban, hogy kitisztuljon a fejünk, hogy megnyugodjunk. Szintén sokat segíthetünk magunkon, ha eleget alszunk.

Legalábbis növelhetjük a jó alvás esélyét, ha minimum egy órával a lefekvés előtt már elkerüljük a képernyőket, félretesszük a telefont, a számítógépet. Szintén segíthet ebben, ha megfelelő mértékben elsötétítjük a szobát, kizárjuk a zavaró fényeket.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem