2021. március 1. hétfő Albin

Hatalmas összegeket gombolhatnak le arról, aki nem takarítja el a havat a járdájáról


Egy darabig még maradnak a mínuszok, ami azt is jelenti, hogy az ónos eső és a hó jegessé, csúszóssá teheti a járdákat. Ráadásul a viharos szél miatt még könnyebb elcsúszni, ha nincs letakarítva a járda. Többnyire egy ilyen baleset maximum pár kék-zöld fottal jár, viszont ha valaki éppen a mi járdánkon csúszik meg, és szenved combnyaktörést, akkor nagy kártérítési összegek is kiszabhatnak a hanyagságért. Ugyanis a járdák tisztántartása az ingatlantulajdonosok feladata.

A járdákat a portákon a tulajdonosok kötelesek tisztántartani, igaz ez akár a tavaszi latyasok, saras időkben, de télen is, amikor hó és eső fagyhat rájuk. Hogyha valaki megcsúszik, és valami komolyabb baja esik éppen a házunk előtt, felmerül a kérdés, kit terhel a felelősség a baleset miatt. A válasz egyértelmű, írja az Index: Asztalos Gábor ügyvéd szerint a tulajdonos, akinek az ingatlanja előtti járdaszakaszon történt a baleset, vagy adott esetben a használója - ha bérlőről van szó -, esetleg a kezelője.

Ha valaki azon a szakaszon balesetet szenved, kárigényt terjeszthet elő az ingatlan tulajdonosánál vagy rendelkezési jogosultjánál. Például ha valaki eltöri a lábát, és ezért otthon kell maradnia táppénzen, tehát tételes vesztesége van, amelyet forintosítani tud, akkor vagyoni kárigényt terjeszthet elő kárainak megtérítése érdekében a szakértő szerint.

Sőt, sérelemdíj is járhat a károsultnak.

Amennyiben a személyiségi jogának megsértése miatt az őt ért nem vagyoni károkat is kompenzálnia kell a gondatlan ingatlantulajdonosnak: tegyük fel, ha valaki olyan sérülést szenved, amelynek következtében nem tudja rendesen használni valamelyik testrészét - pláne, ha az a mindennapi munkához kellene, például egy sebész esetében a kéztörés -, akkor meglehetősen magas kártalanítási összegre számíthat az, akinek a járdáján a baleset történt.

Mivel minden eset más, így a büntetés is bármekkora lehet: kezdve a néhány 100 ezer forintos tételtől a többmilliós büntetésig. "Ezért is érdemes odafigyelni a járda tisztán tartására, síkosságmentesítésére, amelyről folyamatosan gondoskodni kell, a mulasztó fél ugyanis nagy kárral nézhet szembe. Persze emellett az is fontos, hogy ne csak az anyagi károk miatt, hanem mások épsége miatt is gondozzuk megfelelően az ingatlanhoz tartozó közterületet" - mondta Asztalos Gábor, aki azt is elárulta, hogy az úttest szélére lehet tolni a havat, de szabadon kell hagyni a csatornalefolyókat, valamint a járdán annyi szabad helyet kell hagyni, hogy a gyalogosoknak legyen elegendő területük a közlekedésre.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Fontos átalakulás jön az eMAG-nál: a kiszállítást és a csomagpontokat is érinti
Papp Máté, a Marketplace vezetője beszélt a részletekről.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked