12 °C Budapest

Ezt jobb, ha tudod a háziorvosi rendelőkről: az egészséged múlhat rajta

2019. augusztus 15. 11:00

Hamarosan rengeteg hallgató kezdi meg tanulmányait szeptembertől a felsőoktatási intézményekben, így rengetegen váltanak lakóhelyet is. Rendszerint problémát okoz, hogy míg valaki életvitelszerűen másik településen él, állandó lakcíme még az előző lakhelyére van bejelentve. Pedig ilyen esetben érdemes a tényleges lakóhelyhez közeli háziorvoshoz átjelentkezni, ehhez pedig nem kell megvárni, míg megbetegszünk.

A Pénzcentrum a háziorvos váltás folyamatáról az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnökét, dr. Selmeczi Kamillt kérdeztük. Rendszerint aki lakóhelyet váltott, akár bejelentette az állandó lakcím változást, akár nem, csak akkor szembesül azzal, hogy a korábbi lakóhelyén - gyakran messze lévő településen - van bejelentkezve háziorvoshoz, amikor már megbetegedett. Sokan azzal sincsenek tisztában, válthatnak-e háziorvost, és ha igen, mi ennek a módja. Ennek jártunk utána.

Elméletileg minden páciens szabadon választhat háziorvost, ez nem függ attól, hogy az adott településen van-e az állandó vagy ideiglenes lakhelye:

A háziorvoslás alapja a személyes bizalmon alapuló és szabad orvosválasztás. Bármelyik háziorvos és praxisa választható, természetesen az ésszerű határokon (távolság, közlekedés stb.) belül. Nem kötelező, de célszerű a település (település rész) ellátását biztosító háziorvos választása

- mondta dr. Selmeczi Kamill. Azt is elmondta lapunknak, hogy a legújabb jogszabály szerint évente egy alkalommal van lehetőség háziorvos (praxis) váltására. A páciensnek új választott háziorvosánál kell jelentkeznie, és megadni az addigi orvosa nevét és székhelyét. Ezután a választott új háziorvos igazolást állít ki a páciensnek a praxisba történő felvételről. A törzskarton kikérő nyomtatványon meg kell adni a beteg adatai, és aláírásával el kell látnia, melyet az új orvos továbbít a korábbinak.

Adatvédelmi okokból a betegdokumentáció sem a beteggel sem elektronikus úton nem küldhető.

Azt is megkérdeztük a Szövetség elnökétől, hogy kötelessége-e az új háziorvosnak átvenni a pácienst, vagy mondhatja - például túlterheltségre hivatkozva - hogy nem fogadja. Dr. Selmeczi Kamill ezzel kapcsolatban elmondta: a praxisba bejelentkező beteget nem lehet elutasítani, semmilyen indokkal. 

Előfordulhat nagy létszámú praxisok esetén, hogy a bejelentkezés előtt - ellátási biztonságra tekintettel - a választott háziorvos másik területi ellátót javasol, de ha beteg lakóhelyén ragaszkodik a praxishoz, akkor fogadni kell bejelentkezését.

Nem csak a lakóhelyváltás lehet az oka az orvosváltásnak: amennyiben valaki házi gyermekorvoshoz járt, azonban időközben elérte a nagykorúság korhatárát, be kell jelentkeznie felnőtt háziorvoshoz. Vannak azonban úgynevezett vegyes praxisok - főként kisebb településeken -, ahol a gyermekorvosi és felnőtt háziorvosi feladatokat is ugyanaz az orvos látja el. Érdemes rákérdezni a háziorvosunknál, ha nem vagyunk tisztában vele, hogy vegyes praxishoz vagyunk-e bejelentve. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A házi gyermekorvosi praxis ugyanis csak 19. betöltött évig köteles ellátni a korosztályt, ez után át kell jelentkeznie a páciensnek.

Az is előfordulhat, hogy a háziorvosunk nyugdíjba vonul, vagy más okból elhagyja azt a körzetet. Ilyenkor a praxis átadásával együtt a betegek is átvételre kerülnek, a teljes dokumentációval - szigorú adatvédelmi és jogszabályi keretek között.

A praxisba bejelentkezett betegek ebben az esetben is élhetnek a szabad orvosválasztás lehetőségével, amennyiben másik praxisban kívánják ellátásukat biztosítani, átjelentkezhetnek választott praxisukba.

- mondta el a Szövetség elnöke, és ismertette, hogy amennyiben a páciens nem jelentkezik át máshoz, az új körzeti háziorvos folytatja automatikusan az ellátását a területi ellátási kötelezettség keretében, amely a körzetben élő, állandó lakhellyel rendelkező páciensek kötelező ellátását jelenti.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem