2021. március 7. vasárnap Tamás

Csalók élnek vissza a közműcég régi nevével: te ne dőlj be, kifosztanak


Ismeretlen csalók az MVM Next (korábbi nevén NKM Energia) nevében - számla elkészülésére hivatkozva - félrevezető e-mailekkel vették célba a magyarországi internethasználók széles körét - írta honlapján a közműcég.

E-számla befizetése vagy személyes adatai megadása során mindig legyen elővigyázatos! - tanácsolják ügyfeleiknek. Célszerű figyelmesen elolvasni a kapott e-mailt, és ha az abban szereplő adatok nem pontosak, vagy a levél helyesírási hibákat tartalmaz, illetve ha magyartalan, online programmal fordított (például ékezet nélküli) mondatokat találunk benne, ne adjuk meg személyes vagy banki adatainkat! Ha olyan hivatkozást találunk a levélben, amelynek a nevében nem a megszokott cím szerepel, ne is kattintsunk rá!

Bizalmas adatokat (például jelszavakat, személyes adatokat, banki azonosítót) az MVM Next sem kér e-mailben.

A cég arra kéri ügyfeleit, ellenőrizzék, hogy a megszokott időszakban érkezett-e a számlaértesítés, és a számla összege megfelel-e a fogyasztás alapján vártnak. Az MVM minden esetben pdf-formátumban csatolja az e-számlát a számlaértesítő üzenethez. Mindig célszerű ellenőrizni, hogy a pdf-számla valóban a saját nevünkre, felhasználási helyünkre szól-e, és a megfelelő időszakra állították-e ki.

Gázszámla és villanyszámla esetén is az MVM Next online ügyfélszolgálat a feladó e-mailben megjelenített neve, bár ezt a csalók leutánozhatják. Fontos viszont a megjelenített e-mail cím mögötti tényleges e-mail-cím (amely egyes levelezőrendszerek a kurzor odaillesztésére jelenítenek meg), azaz az vagy a , mert ennek nehezebb a meghamisítása.

Az ugyfelszolgalat@online.nkm.energy és noreply@nkm.energy 2021. január 1-jétől már nincs használatban, ezért ha ezekről a címekről érkezik látszólagos számlaértesítő, az minden bizonnyal adathalász-kísérlet

- hívják fel a figyelmet. Ugyancsak adathalász-kísérlet, ha olyan ügyfél kap számlát, aki nem az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. (korábban NKM Energia Zrt.) ügyfele. Az adathalász-eseményeket az adathalasz@mvm.hu e-mail-címen át lehet jelezni a közműcég felé, akár ügyfele valaki a vállalatnak, akár nem.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

03.04-03.10
Országos

Interspar

03.04-03.10
Országos

Spar, Interspar

Tavaszi készülődés
03.04-03.20
Országos

Lidl

03.04-03.10
Országos

Spar

03.04-03.10
Országos

Tesco

03.04-03.10
Országos

Auchan

03.04-03.10
Országos

Auchan

Húsvét
03.04-04.03
Budapest


HR Revolution 2021

Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?