Unit-linked vs. Befektetési alap - Amit ritkán hallhatsz az ügynököktől...

Pénzcentrum
2007. május 2. 05:55

Választék, hozamok, adózás Mint már említettük a kezdeti szűkös választék után, robbanásszerűen nőt meg a biztosítás mellé választható eszközalapok kínálata. Azonban az általánosságban elmondható, hogy mindig egy lépéssel le vannak maradva az eszközalapok a befektetési alapok kínálatától. Mikor megjelenik egy új típusú, illetve befektetési politikájú befektetési alap, akkor csak jó pár hónap múlva találkozhatunk az annak megfelelő eszközalappal a biztosítók kínálatában. Viszont külföldi alapok már hamarabb és könnyebben érhető el unit-linked termékeken keresztül.

A befektetési alapok és az eszközalapok hozamai típusonként lényegében megegyeznek. Azonban ügyfélként számolnunk kell azzal, hogy az életbiztosítások esetében nem minden befizetet pénzünk vándorol az alapokba (kockázati részt képeznek), illetve a magasabb költségek miatt kevesebb kifizetés realizálhatunk.

Adózás, Likviditás

Minden befektetőnek jól meg kell gondolnia, hogy befektetésnek vagy megtakarításnak választja a unit linked életbiztosításokat. Ez a fajta biztosítási konstrukció hosszú távú, akár egész életre szóló befektetés, amiből "menet közben" általában csak veszteséggel lehet kiszállni. Számos biztosító csak néhány hónap, mások viszont 2 év után teszik lehetővé a biztosítás visszavásárlását, s az ügyfélhez akkor sem juthat vissza befizetésének teljes összegéhez.

Idehaza, ettől függetlenül, minden negyedik biztosításra költött forintot a unit-linked típusú életbiztosításokra fizetik be az ügyfelek. Köszönhető ez, az igénybe vehető kedvezmények miatt. Kétféle kedvezményről van szó: egyrészt a legalább 10 évre szóló szerződés esetén az adóévben befizetett biztosítási díj 20 százalékával, de maximum évi 100 ezer forinttal csökkenthető a személyi jövedelemadó, valamint ha a tárgyévben az előző évhez képest több pénzt fizetünk be ezen biztosításra, akkor díjtöbblet 10 százaléka is elszámolható szja-kedvezményként, másrészt a kifizetések adómentesek. Ezenkívül a kamatadó ellen is hatásos védelmet biztosít.

Ezzel szemben a befektetési alapokra nem vonatkoznak adókedvezmények, viszont jóval likvidebb eszközök. Nyílt befektetési alapok esetében bármikor pénzé tehetők a befektetési jegyek és a tranzakciós díjon kívül más költséggel nem is igazán kell számolnunk. Természetesen az árfolyamveszteség itt is benne van a pakliban, csakúgy, mint a biztosításhoz kapcsolódó eszközalapok esetében.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A befektetési alapok esetében nem beszélhetünk szja-kedvezményről, azonban ezt kompenzálják alacsonyabb költségeikkel és likviditásukkal.

Akkor most mit válasszunk?

A unit-linked jellemzően hosszú távra szóló, nehezen készpénzzé tehető (alacsony likviditású), befektetési elemet is tartalmazó biztosítás, amelyre önálló adótámogatási rend vonatkozik. A befektetési életbiztosítás esetében, szemben a klasszikus életbiztosításokkal - a szerződő megválaszthatja, hogy az általa befizetett díj egy részét, az életbiztosítási díjtartalékot milyen típusú és kockázatú befektetésekbe (eszköz alapokba) helyezze el a biztosító.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16