Unit-linked vs. Befektetési alap - Amit ritkán hallhatsz az ügynököktől...

Pénzcentrum
2007. május 2. 05:55

Választék, hozamok, adózás Mint már említettük a kezdeti szűkös választék után, robbanásszerűen nőt meg a biztosítás mellé választható eszközalapok kínálata. Azonban az általánosságban elmondható, hogy mindig egy lépéssel le vannak maradva az eszközalapok a befektetési alapok kínálatától. Mikor megjelenik egy új típusú, illetve befektetési politikájú befektetési alap, akkor csak jó pár hónap múlva találkozhatunk az annak megfelelő eszközalappal a biztosítók kínálatában. Viszont külföldi alapok már hamarabb és könnyebben érhető el unit-linked termékeken keresztül.

A befektetési alapok és az eszközalapok hozamai típusonként lényegében megegyeznek. Azonban ügyfélként számolnunk kell azzal, hogy az életbiztosítások esetében nem minden befizetet pénzünk vándorol az alapokba (kockázati részt képeznek), illetve a magasabb költségek miatt kevesebb kifizetés realizálhatunk.

Adózás, Likviditás

Minden befektetőnek jól meg kell gondolnia, hogy befektetésnek vagy megtakarításnak választja a unit linked életbiztosításokat. Ez a fajta biztosítási konstrukció hosszú távú, akár egész életre szóló befektetés, amiből "menet közben" általában csak veszteséggel lehet kiszállni. Számos biztosító csak néhány hónap, mások viszont 2 év után teszik lehetővé a biztosítás visszavásárlását, s az ügyfélhez akkor sem juthat vissza befizetésének teljes összegéhez.

Idehaza, ettől függetlenül, minden negyedik biztosításra költött forintot a unit-linked típusú életbiztosításokra fizetik be az ügyfelek. Köszönhető ez, az igénybe vehető kedvezmények miatt. Kétféle kedvezményről van szó: egyrészt a legalább 10 évre szóló szerződés esetén az adóévben befizetett biztosítási díj 20 százalékával, de maximum évi 100 ezer forinttal csökkenthető a személyi jövedelemadó, valamint ha a tárgyévben az előző évhez képest több pénzt fizetünk be ezen biztosításra, akkor díjtöbblet 10 százaléka is elszámolható szja-kedvezményként, másrészt a kifizetések adómentesek. Ezenkívül a kamatadó ellen is hatásos védelmet biztosít.

Ezzel szemben a befektetési alapokra nem vonatkoznak adókedvezmények, viszont jóval likvidebb eszközök. Nyílt befektetési alapok esetében bármikor pénzé tehetők a befektetési jegyek és a tranzakciós díjon kívül más költséggel nem is igazán kell számolnunk. Természetesen az árfolyamveszteség itt is benne van a pakliban, csakúgy, mint a biztosításhoz kapcsolódó eszközalapok esetében.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A befektetési alapok esetében nem beszélhetünk szja-kedvezményről, azonban ezt kompenzálják alacsonyabb költségeikkel és likviditásukkal.

Akkor most mit válasszunk?

A unit-linked jellemzően hosszú távra szóló, nehezen készpénzzé tehető (alacsony likviditású), befektetési elemet is tartalmazó biztosítás, amelyre önálló adótámogatási rend vonatkozik. A befektetési életbiztosítás esetében, szemben a klasszikus életbiztosításokkal - a szerződő megválaszthatja, hogy az általa befizetett díj egy részét, az életbiztosítási díjtartalékot milyen típusú és kockázatú befektetésekbe (eszköz alapokba) helyezze el a biztosító.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?