21 °C Budapest
Man car factory or service worker assembles car electrical equipment and car doors

Mi történik a hazai autógyártásban? Fullad le az ipar, sokak maradtak béremelés nélkül

2024. május 21. 09:35

A dél-koreai SK On egyelőre csak tesztüzemben működő iváncsai akkumulátorgyárából több mint 600, főként kirgiz származású vendégmunkást küldtek el arra hivatkozva, hogy visszaesett az akkuk iránti kereslet, az üzemben maradó magyar munkavállalók béremelési igényét pedig nem hajlandó teljesíteni a cég- derül ki a g7 cikkéből. 

Az utóbbi időben Magyarországon jelentős problémák merültek fel a jármű- és akkumulátoriparban. A kereslet csökkenése miatt az SK On iváncsai akkumulátorgyára több mint 600 vendégmunkást bocsátott el, miközben nem teljesíti a magyar munkavállalók béremelési igényét. Az autóiparban ugyan nem történt tömeges elbocsátás, de a béremelések üteme jelentősen lassult. A kecskeméti Mercedesnél például a tavalyi 24% helyett idén csak 8%-os béremelés volt, hasonlóan a győri Audihoz. A munkaerő felvétele leállt, és a beszállítói láncok megrendelései hektikusak.

A hazai autóipari beszállítók helyzete is romlott, részben az elektromos autók iránti kereslet visszaesése miatt. A Denso Gyártó Magyarország alelnöke, Szincsák Attila szerint Európa rossz döntésekkel nehezíti meg saját iparát. Az akkumulátoriparban is feszültségek vannak, több beruházás csúszik vagy lassul. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint márciusban az autóipar termelése 12%-kal, az elektromos berendezések gyártása 17%-kal, míg az akkugyártás közel 18%-kal esett vissza az előző évhez képest.

Az elektromos autók iránti kereslet csökkenése miatt a Tesla, Ford és General Motors is csökkentette gyártási céljait, és több európai gyártó, például a Mercedes is visszavonta az elektromos autókra vonatkozó terveit. Az elektromos autók értékesítése az év elején visszaesett, részben a csökkenő állami támogatások miatt.

Az SK On gyenge teljesítménye és a versenytársak, például a CATL erősödése szintén hozzájárult a hazai akkumulátoripar visszaeséséhez. A szakértők szerint nincs trendforduló, de a kereslet és az árak miatt az elektromos autók terjedése lassulhat. A magyar kormány és az iparvezetők új stratégiákon dolgoznak az elektromos autózás terjedésének elősegítésére, de a jövőbeni kilátások továbbra is bizonytalanok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem