2 °C Budapest

Ezeket az autókat lopják a legjobban Magyarországon - itt a toplista!

2015. október 4. 07:00

Bár idén kevesebb autót loptak el Magyarországon, azért még van ok az aggodalomra. Vajon melyek a legkedveltebb típusok a tolvajok körében, és hogyan lehet védekezni az autólopások ellen?

Érdekes toplistát tett közzé néhány nappal ezelőtt a vezess.hu szakportál: a Belügyminisztérium adatai szerint az idei év első három negyedévében 2170 darab gépjárművet loptak el Magyarországon, az autótolvajok kedvence pedig a Volkswagen volt. Legalábbis darabszám szerint...

Bár tény, hogy darabszám szerint a legtöbb autót Volkswagenből kötöttek el a tolvajok, de egészen más képet kapunk a kedvencekről, amennyiben a forgalomban lévő autók számához viszonyítjuk az ellopott mennyiséget. E szerint a BMW (760 autóra jut egy lopás) végzett a képzeletbeli dobogó legfelső fokán, a második helyen az Audi (774 autóra jut egy lopás), a harmadikon pedig a Toyota (1065 autóra jut egy lopás) végzett.

A BMW és az Audi népszerűsége az arányosított toplistán nem feltétlenül meglepő, ezekhez az autókhoz ugyanis jellemzően drága az alkatrész, így sokszor darabokra szedve az alkatrészpiacon végzik, de külföldre is ezeket viszik - egy darabban - a bűnözők.

Ugyan az eddigi statisztikák szerint az idei évben várhatóan jelentősen csökken majd az ellopott autók darabszáma; a tavalyelőtti 5691-es, illetve a tavalyi 4803-as darabszámhoz képest idén várhatóan ennél jóval kevesebb autó végzi majd részben, vagy egészben a feketepiacon. Ennek ellenére soha sem szabad megfeledkezni arról, hogy még mindig nagy üzlet van az autólopásban, ezért érdemes folyamatosan résen lenni.

Hogyan védekezhetünk a lopások ellen?

Nincs ellophatatlan autó, de az egyes védelmi rendszerekkel megnehezíthetjük a tolvajok dolgát. Mivel a tolvajoknak minden másodperc számít, így egy jól felszerelt autónál kétszer is meggondolják, vállalják-e a lebukás kockázatát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Érdemes minél több védelmi rendszert betelepíteni az autóba, a gyárilag beszerelt rendszereken felül utólag beszerelt riasztórendszerekkel megnehezíthetjük a tolvajok dolgát.

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Vezda László, a Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesület vezetője.

A riasztórendszereken túl vannak természetesen egyéb lehetőségek is. Ilyen például a kormányzár, a váltózár, vagy a kerékőr. Ezek már a látványukkal is elriasztják a rablókat, akik mindig a legegyszerűbben és leggyorsabban elköthető autókat keresik. De érdemes lehet akár egyedi megoldásokat is alkalmazni, amelyek eltérnek az üzletekben kapható alternatíváktól.

Ilyen például egy titkos kapcsoló, amelynek segítségével csak az tudja beindítani az autót, aki tudja, hol keresse. Sőt, ma már léteznek speciális UV festékek is, amelyekkel bármilyen egyedi azonosító a karosszériára festhető. Ez egyrészt megnehezíti a későbbi eladást, másrészt segítséget jelent a hatóságoknak az azonosításban. A fenti módszerek ráadásul nem is feltétlenül drágák, legtöbbször párezer, vagy pár tízezer forintból kivitelezhetőek egy külön erre a célra szakosodott műhelyben.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?