Ezeket az autókat lopják a legjobban Magyarországon - itt a toplista!

2015. október 4. 07:00

Bár idén kevesebb autót loptak el Magyarországon, azért még van ok az aggodalomra. Vajon melyek a legkedveltebb típusok a tolvajok körében, és hogyan lehet védekezni az autólopások ellen?

Érdekes toplistát tett közzé néhány nappal ezelőtt a vezess.hu szakportál: a Belügyminisztérium adatai szerint az idei év első három negyedévében 2170 darab gépjárművet loptak el Magyarországon, az autótolvajok kedvence pedig a Volkswagen volt. Legalábbis darabszám szerint...

Bár tény, hogy darabszám szerint a legtöbb autót Volkswagenből kötöttek el a tolvajok, de egészen más képet kapunk a kedvencekről, amennyiben a forgalomban lévő autók számához viszonyítjuk az ellopott mennyiséget. E szerint a BMW (760 autóra jut egy lopás) végzett a képzeletbeli dobogó legfelső fokán, a második helyen az Audi (774 autóra jut egy lopás), a harmadikon pedig a Toyota (1065 autóra jut egy lopás) végzett.

A BMW és az Audi népszerűsége az arányosított toplistán nem feltétlenül meglepő, ezekhez az autókhoz ugyanis jellemzően drága az alkatrész, így sokszor darabokra szedve az alkatrészpiacon végzik, de külföldre is ezeket viszik - egy darabban - a bűnözők.

Ugyan az eddigi statisztikák szerint az idei évben várhatóan jelentősen csökken majd az ellopott autók darabszáma; a tavalyelőtti 5691-es, illetve a tavalyi 4803-as darabszámhoz képest idén várhatóan ennél jóval kevesebb autó végzi majd részben, vagy egészben a feketepiacon. Ennek ellenére soha sem szabad megfeledkezni arról, hogy még mindig nagy üzlet van az autólopásban, ezért érdemes folyamatosan résen lenni.

Hogyan védekezhetünk a lopások ellen?

Nincs ellophatatlan autó, de az egyes védelmi rendszerekkel megnehezíthetjük a tolvajok dolgát. Mivel a tolvajoknak minden másodperc számít, így egy jól felszerelt autónál kétszer is meggondolják, vállalják-e a lebukás kockázatát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Érdemes minél több védelmi rendszert betelepíteni az autóba, a gyárilag beszerelt rendszereken felül utólag beszerelt riasztórendszerekkel megnehezíthetjük a tolvajok dolgát.

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Vezda László, a Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesület vezetője.

A riasztórendszereken túl vannak természetesen egyéb lehetőségek is. Ilyen például a kormányzár, a váltózár, vagy a kerékőr. Ezek már a látványukkal is elriasztják a rablókat, akik mindig a legegyszerűbben és leggyorsabban elköthető autókat keresik. De érdemes lehet akár egyedi megoldásokat is alkalmazni, amelyek eltérnek az üzletekben kapható alternatíváktól.

Ilyen például egy titkos kapcsoló, amelynek segítségével csak az tudja beindítani az autót, aki tudja, hol keresse. Sőt, ma már léteznek speciális UV festékek is, amelyekkel bármilyen egyedi azonosító a karosszériára festhető. Ez egyrészt megnehezíti a későbbi eladást, másrészt segítséget jelent a hatóságoknak az azonosításban. A fenti módszerek ráadásul nem is feltétlenül drágák, legtöbbször párezer, vagy pár tízezer forintból kivitelezhetőek egy külön erre a célra szakosodott műhelyben.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem