25 °C Budapest
Fogadjunk, eddig te is rosszul csináltad: méregdrága lett a bolti tészta, nem lehet hibázni a kifőzésnél

Fogadjunk, eddig te is rosszul csináltad: méregdrága lett a bolti tészta, nem lehet hibázni a kifőzésnél

2023. március 21. 16:01

A tészta elképesztő drága lett a magyar boltokban, sokan viszont lehet, hogy rosszul készítek el odahaza. Az persze tény, hogy nem gasztronómiai csúcsteljesítmény tésztát főzni, de ahhoz hogy tényleg jó is legyen a készétel, van néhány kulcsfontosságú mozzanat. 5 lépésben mutatjuk a tökéletes tészta elkészítésének a módját, és azt is, mennyivel kell most mélyebbre nyúlni a tárcában 500 gramm tésztáért, mint tavaly ilyenkor.

A brutális infláció, amiben most élünk elég jó kondenzátora annak, hogyha az ember már vásárol valamilyen terméket, akkor azt jól is készítse el. Nagyon így van ez a tészta esetében is. A KSH legfrissebb statisztikái szerint ugyanis, míg a 4 tojásos spagetti tészta (500g, doboz) tavaly februárban 503 forint, addigra most már 844 forintért kapható.

A drágulás bődületes mértékű, összességében 68 százalékos emelkedést mutat. Ne feledjük, február hónapban, éves viszonylatban az élelmiszerinfláció 43,3 százalékos volt, tehát a tészták áremelkedés jócskán túlszárnyalja a már amúgyis bődületesen magas átlagot. Ilyen árak mellett pedig érdemes a legfinomabb módon elkészíteni az ételt.

Tésztakészítés a gyakorlatban

A közmegegyezés jogosan úgy tartja, hogy a tészta megfőzése nem tartozik a gasztronómiai csúcsteljesítmények közé. Igazából csak vizet kell forralni, belerakni a tésztát, és követni a csomagoláson látható ajánlott főzési idő hosszát. Nehéz elrontani… vagyis eddig sokan azt hihették, hogy nehéz, miközben pokolian könnyű rossz tésztát főzni. És valószínűleg sokan nem is főzik jól.

Rendkívül fontos ugyanis a tészta és a megfelelő szósz párosítása, de a tészta főzési ideje sem annyira egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik, sőt az sem mindegy, hogy a tésztát mikor tesszük a vízbe, ezek pedig mind nagyon fontos szerepet játszanak a tésztakészítésben. Mutatjuk, hogy olaszok szakácsok szerint milyen a tökéletes tiszta, és hogy miként kell azt helyesen elkészíteni.

A só létszükséglet

Kifejezetten fontos a szakértők szerint, hogy mielőtt a tésztát beletennénk az edénybe, ne felejtsük el megsózni a vizet. A sóval pedig nem kell csínján bánni, az útmutatások szerint a víznek legyen olyan íze, mint a tengernek, óceánnak. Ha még nem ízleltük volna egyiket sem, ez azt jelenti, hogy igencsak csak lehet sózni a vizet. Persze ennél tudunk pontosabb adatot is mondani, a tengerek és óceánok vize átlagosan 3,5 százalékos nátrium-klorid oldat. Ez azt jelenti, hogy 1 liter tengervízben 35 gramm só van (persze ennél vannak sósabb tengerek, de azok inkább kivételek).

Lina Nicolai, nápolyi származású séf odáig megy, hogy ezt a vizet folyékony aranynak nevezi, ami nemcsak a tészta ízét adja meg, de érdemes a tésztaszószhoz is adni belőle, hogy a legfinomabb végeredményt érjük el. Az viszont biztos, hogyha nincs só a vízben, akkor tésztán nem lesz olyan finom még akkor sem, se ha a szósz egyébként jól fűszerezett. Úgyhogy a sós víz alapszabály. Egy másik séf, Gennaro Contaldo úgy fogalmazott,

akkor kezdem el sózni a vizet, amikor az éppen forr, így gyorsan feloldódik a só.

Fontos, hogy mindképp meg kell várni, hogy a só feloldódjon, addig ne rakjuk hozzá a tésztát a vízhez, amíg ez nem történik meg. Érdemes azt is kiemelni, amellett hogy a só a tészta ízét adja, a főzési folyamatban is segít. Méghozzá azért, mert a sós víz az oldott nátrium-klorid ionok miatt stabilabb, mint a sótlan.

Ennek eredményeként a sós víznek magasabb a forráspontja, mint a sózatlannak, így a tészta valamivel magasabb hőmérsékleten fő, ami jobb állagot eredményez

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- számolt be Steve Samson, egy pizzéria séfje.

Mikor tegyük a tésztát a lábasba?

Elsődleges tanács, hogy ha lehet a víz legyen már alapból forró, mikor a lábasba tesszük, érdemes tehát már a csapból is meleg vizet engedni. Ennél még praktikusabb lehet ha otthon vízforralót használunk, az ugyanis sokkal gyorsabban felmelegít 1-2 liter vizet, mint egy tűzhely. Ezzel igazából időt takarítunk meg, a tészta ízének végeredményét nem befolyásoljuk, de praktikus.

Tehát ott tartunk, hogy a tűzhelyen van egy fazék forró víz, mi legyen a következő lépés? Ahogy a bevezetőnkben írtuk, a só, legjobb akkor, ha már épp elkezd forrni. Fontos, hogy csak forrásban lévő vízhez adjunk tésztát! Mégpedig a séfek szerint azért, mert ha nem így teszünk, a tészta túl sok vizet szívhat magába, amitől az puhább, pépszerű, gumiszerűbb lehet.

És ha ez nem lenne elég, a nem megfelelő pillanatban a vízhez adott tészta, összetapadt darabokat, kásás állagot is eredményezhet. A szabály itt az, hogy mindegy mennyi ideig forr a víz, de sokkal inkább forrjon, mint hogy hidegebb állapotában kerüljön bele a tészta.

Hogyan lesz tehát tökéletes a tészta?

  1. fogjunk egy edényt, tegyünk bele forró vizet;
  2. amikor felforr, tegyük bele a sót (1 liter vízhez körülbelül 35 gramm sót számoljunk);
  3. várjuk meg, amíg a só feloldódik;
  4. adjuk hozzá a tésztát,
  5. az ajánlás szerinti ideig főzzük.

Bónuszként pedig megemlíthetjük, hogy a sós tésztavizet érdemes különböző szószok elkészítéséhez felhasználni. A szakértők szerint tehát a fenti folyamat betartása komolyan növeli az elkészült tészta minőségét, fogyasztási élvezetének értékét.

(via HuffPost)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm