17 °C Budapest
Young woman sitting in her kitchen while finishing work on the laptop, as she is instructed to work from home during the coronavirus social distancing.

Újabb fontos dolog derült ki az új felújítási támogatásról: rengeteg magyar háztulaj kapott zöld utat

2024. április 5. 17:33

Számos magyart érint a mai napon bejelentett, otthonfelújításra vonatkozó állami támogatási program, mivel az anyagi segítség sokakat motiválhat arra, hogy belekezdjenek egy akár régóta halogatott projektbe. Egy felmérésből kiderül: a hazai ingatlantulajdonosok 66%-át eddig leginkább az anyagi akadályok tartották vissza a lakáskorszerűsítéstől, és többségük nagy valószínűséggel elkezdené a felújítási folyamatokat, amennyiben ehhez rendelkezésre állna valamilyen támogatási program vagy kedvezmény.

A mai napon bejelentett otthonfelújítási támogatási program sokakat motiválhat, ugyanis a VELUX Cégcsoport 971 fős mintán végzett reprezentatív kutatása alapján a magyar polgárok közel fele már az elkövetkező 12 hónapban korszerűsítené otthonát, 24%-uk pedig konkrét tervekkel is rendelkezik a felújítást illetően.

A felmérés szerint a felújítási projekt megkezdésében a hazai polgárok számára a legnagyobb akadályt egyértelműen az anyagi korlátok jelentik (66%), a válaszadók 23%-a pedig attól is tart, hogy a korszerűsítéssel túllépheti a költségvetési keretét. A támogatott hitelek, illetve a hitel egy részének elengedése azonban fontos ösztönző lehet a felújítási munkák megkezdéséhez: bár a válaszadók 74%-a számára jelentettek aggodalmat a támogatási programok igénybevételének nehézségei, 64% úgy nyilatkozott, hogy a biztosított anyagi források esetén valószínűleg belekezdene a korszerűsítési munkálatokba.

A korszerűsítést leginkább motiváló tényezők közé tartozik a rezsiköltségek csökkenése (38%), az esztétikai (36%) és funkcionális – például a biztonságérzetet növelő – fejlesztések (26%), valamint az ingatlan értékének növelése (18%).

Az otthonfelújítási projekteknek lényeges eleme az energiahatékonyság kérdése; a megkérdezettek 61%-ának nagyon fontos, hogy a munkálatok tervezésekor figyelembe vegye ezt a szempontot, és ez látszik a felújítással kapcsolatos terveken is: a válaszadók főként az ablakok cseréjét (31%) és a szigetelés javítását (29%) szeretnék elvégeztetni, és a legtöbbet megjelölt válaszok közé tartoznak az egyéb energetikai korszerűsítési tevékenységek is (20%). A válaszadók többségének tehát jó hír, hogy a támogatott hitelt szigetelésre és nyílászárócserére lehet igényelni, és az energiahatékonyság javulása az, amit feltételként szabtak meg a hitel egy részének elengedéséért cserébe – vagyis az otthonukat korszerűsítők így a rezsiszámlákon és a felújítási költségeken is spórolhatnak.

Az Eurostat adatai szerint 2020-ban a magyar állampolgárok 19%-a lakott túlzsúfolt otthonokban (egy átlagos ingatlanban 1,6 szoba jutott egy személyre, és 2,3 ember élt egy háztartásban), 20,4%-uk pedig a lakhatást jelentősen megnehezítő körülmények (mint például a szivárgó tetők, nedves vagy penészes falak) között élt. Ebből adódóan nem meglepő, hogy a válaszadók közel fele (49%) számára a felújítás legnagyobb előnye a kényelem és a komfortérzet növekedése, 21%-uk számára az alacsonyabb rezsiszámla a legfőbb szempont, a megkérdezettek 11%-a számára pedig az, hogy a munkálatok eredményeképpen egészségesebb lesz az otthonuk.

A túlzsúfoltságra az építkezéseknél és a hagyományos ingatlanbővítésnél fenntarthatóbb és költséghatékonyabb alternatívát jelenthet a tetőterek beépítése, természetesen a megfelelő szigetelés kialakítása után, amit szintén ösztönözhet a most bejelentett hitelkonstrukció is. Azon válaszadók 40%-a, akik rendelkeznek hasznosítható, de még nem beépített tetőtérrel, elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben beépítse az ingatlannak ezt a részét, a legtöbbeket (26%) azonban a költségek elszaladásától való félelem tart vissza.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A felújítási munkálatokkal kapcsolatban a magyarok 84%-át aggasztják a rejtett költségek, 76% pedig a munkálatok elhúzódásától tart. Ezeknek az adatoknak az ismeretében nem meglepő, hogy a magyarok úgy érzik, ösztönzőleg hatna a felújítási munkálatok megkezdésére, ha megbízható forrásból szerezhetnének egyénre szabott javaslatokat: a megkérdezettek közel fele (46%) úgy nyilatkozott, hogy az ingyenes szakmai konzultáció lehetősége valószínűleg arra motiválná, hogy bele merjen vágni a felújításba.

"Fontos erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy az otthonaink energiahatékonyabbá váljanak. A felújítási munkálatok során megbízható partnerei szeretnénk lenni mindazoknak, akik javítani szeretnék otthonaik komfortját, és arra törekszünk, hogy a házakat egészségesebb és kényelmesebb terekké alakítsuk át. A most bejelentett támogatási program újabb lehetőséget kínál arra, hogy még többen teremthessék meg álmaik korszerű, energiahatékony és egészséges otthonát

– mondta Ritea Noémi, a VELUX Cégcsoport magyar és román piacért felelős vezetője. A Pénzcentrum ma hosszabban is írt a bejelentett otthonfelújítási támogatásról, itt olvashatod el:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem