19 °C Budapest

Fogadjunk, hogy nem tudtad: ezért piros pöttyös a túró rudi

2016. szeptember 17. 13:01

A márka sokszor a cégek legnagyobb értékét képviseli. Az általunk kedvelt márkákból többször és persze szívesebben vásárolunk. Sokszor azonban csak betérünk a szokásos kávézónkban vagy levesszük a polcról a kedvenc fagyinkat úgy, hogy bele sem gondolunk, hogy mit is jelent egy-egy márkanév.

Idén is elkészítette a Millward Brown a globális márkákat értékelő éves BrandZ tanulmányát, amely fény derít arra, hogy melyek a legértékesebb márkák most a világon. A 2016-os rangost a fogyasztói vélemények és a pénzügyi mutatók alapján egyértelműen a technológia szektor uralja, nagy meglepetésnek számít azonban, hogy az Google megelőzte az Apple-t és ezzel most megszerezte a világ legértékesebb márkájának járó kitüntetést 2016-ban.

KATTINTS! Álomfizetés diploma nélkül: többezer dolgozót keresnek, ingyen kiképeznek

Az első tízbe olyan márkák is bekerültek még, mint a Facebook, a Visa, a McDonald’s és az IBM. De vajon hányan tudják, hogy ezek a márkanevek, amelyek átszövik a mindennapjainkat mit is jelentenek valójában? A Pénzcentrum most lerántja a leplet néhány nagy névről.

Adidas

Sokan az gondolják, hogy az Adidas egy angol mozaik szó, az: "All Day I Dream About Soccer" - vagyis a mindennap a fociról álmondom megfelelője. Ez az állítás azonban téves, ugyanis kiderült, hogy a márkanév a cég alapítójának Adolf Dassler-nek nevéből ered. Az első három betű az Adi - a becenevét takarja, az utolsó három pedig a vezetéknevének első három betűje.

ASOS

Az ASOS egy rövidítés, ami az AsSeenOnScreen kifejezésből ered. Magyar megfelelője leginkább az: "ahogy a képernyőn látod" lehetne. A céget 1999-ben alapította egy brit online kereskedő, az eredeti honlap címe pedig a hosszabb kifejezés volt, de hamar rájött, hogy jobban jár egy rövidebb névvel.

GAP

A GAP márkanév a gyerekek és a felnőttek közötti generációs szakadékra utal, angolul ugyanis a GAP hézagot, rést jelent. Az első üzlet 1969-ben nyílt meg, aminek az volt a célja, hogy jó minőségű farmereket adjanak el.

Nike

A világ első számú sportruházat és sportszergyártója Nikéről - vagyis a győzelem görög istennőjéről kapta a nevét.

Google

A Google.com domain nevet 1997 szeptember 15-én regisztrálták, a név pedig a "googol" matematikai kifejezésből ered. A googol szó ugyanis egy hatalmas számot jelent, amit úgy írhatunk le, hogy leírunk egy 1-est és még utána teszünk 100 nullát. Az alapítók Larry Page and Sergey Brin, akik a Standford egyetemen találkoztak a húszas éveik elején, egy olyan nevet szerettek volna, ami arra utal, hogy az interneten szinte végtelen mennyiségű információ megtalálható.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mi a helyzet a magyar márkákkal?

A legjobb magyar márkákról is készül felmérés, mégpedig a MagyarBrands jóvoltából. A szakértői bizottság az olyan magyar vonatkozású márkákat díjazza, amelyek itthon és külföldön is elismertek.

A díjazottak kiválasztásánál hét szempontot vesznek figyelembe a bizottság tagjai. Az értékelés első körében a márkák múltja, a tulajdon, a foglalkoztatás és az identitás alapján kiválasztásra kerülnek azok a márkák, amelyek részt vehetnek az értékelés második részében. A második körben kerül kiszámításra a tradíció, az ismertség és a kedveltség ismérvek alapján az a márkaérték-mutató, amely alapján eldől a díjazottak sorrendje - olvasható a honlapon.

Mit jelentenek a magyar márkanevek?

Nézzünk ebből is néhányat:

Pick

A Pick Szeged Zrt. az egyetlen olyan húsipari vállalat, amely két hungarikummá nyilvánított termékkel büszkélkedhet, a céget pedig még 1869-ben Pick Márk terménykereskedő alapította.

Szamos

A Szamos cukrászdákban a receptek többsége Szamos Mátyás leleményességét dicséri - olvasható a hivatalos honlapon.

Pöttyös

A Túró Rudi neve Klein Sándorhoz köthető, akit fiatal pszichológus szakemberként a név megalkotásán túl a csomagolás kifejlesztésével is megbíztak. Az eredeti, piros copfos kislányfejjel díszített csomagolást, amelyen már a kezdetek kezdetén megjelent a pöttymintázat, Klein tanítványai - két iparművészeti főiskolás készítette.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem