16 °C Budapest

Brüsszelig érne az Ötöslottó főnyereménye: így még nem láttál 3,44 milliárdot

2020. november 28. 13:01

Ha valaki megnyerné az Ötöslottó 3,44 milliárdos főnyereményét, és ötforintosban kérné ki, akkor szinte az összes forgalomban lévő érmét oda kellene neki adni. Az már egy másik kérdés, hogy miképpen vinné haza a csaknem 2900 tonnányi pénzt. A húszezressel egyszerűbb dolga lenne a nyertesnek, az alig több mint 170 kilót nyomna...

Az Ötöslottó főnyereménye már majdnem elérte a 3,5 milliárd forintot - ha ma este viszik el, akkor a nyertes 3 milliárd 440 millió forinttal lesz gazdagabb. Ez a játék történetének negyedik legnagyobb főnyereménye. Az Ötöslottó 62 éves története során volt már jónéhány halmozódás, ennél magasabb összegre azonban eddig csak háromszor volt példa. A rekordot 2003-ban állították fel, akkor 5 milliárd 92 millió forintot nyert a szerencsés játékos. Az ötmilliárdos határt 2015-ben is átlépte a főnyeremény, akkor azonban épphogy nem született rekord: 5 milliárd 49 millió forintot ért az öt szám. Ezen kívül tavaly nyert valaki 4,19 milliárd forintot a legnépszerűbb lottójátékon.

Úgyhogy, ha pár hétig még halmopzódik a mostani nyeremény, akkor már dobogós lesz. Mindenesetre elég kemény számokat kapunk, ha megnézzük, hogy mi történne akkor, ha valaki megnyerné a 3,44 milliárdot, és az összeget készpénzben fizettetné ki a Szerencsejáték Zrt.-vel.

Amit persze nem lehet: a lenti számolgatás még akkor sem válhatna valósággá, ha valaki tényleg elvinné az Ötöslottó főnyereményét, és még sikerülne is összekaparni a megfelelő mennyiségű bankót, érmét. Hiszen egy másik, nem elhanyagolható akadálya annak, hogy a nyertes ötszázasokban fürödjön, az a Szerencsejáték Zrt. szabályozása:eszerint a kiemelten nagy összegű, 100 millió feletti nyereményeket a játékosok minden esetben átutalással kapják meg - ehhez kell egy Magyarországon működő bankban nyitott forint alapú bankszámla is. Persze, elviekben ez abban nem akadályozza a lottónyertest, hogy később a bankból kivegye az összeget készpénzben, de vélhetően a pénzintézeteknél sem lenne egyszerű kijárni.

Ötösből épphogy lenne elég

Ha ötforintosban kellene kifizetni az Ötöslottó 3,44 milliárd forintos főnyereményét, igen nagy bajban lennénk, ugyanis nem sok maradna a magyar pénztárcákban. Ugyanis a giganyereményt 688 millió ötforintosból tudnák kiadni, miközben az MNB adatai szerint összesen 691,2 millió darab volt forgalomban az ősszel! A logisztika sem lenne semmi feladat:

ugyanis 3,44 milliárd forint ötforintosokból 2889,6 tonnát nyomna.

Tízforintosból se maradna túl sok: 344 millió kéne belőle, miközben 425,1 millió darab van a magyaroknál. A giganyeremény a 20 forintosoknak is majdnem a felét elvinné, hiszen azokból 172 millió kellene, mialatt 379,1 millió kering az országban belőle. A giga lottónyeremény súlya tízforintosban majdnem 2100 tonna lenne.

A 17 millió 200 ezer darab 200 forintos ugyan bőven kijönne a forgalomban lévő 169,4 millióból, hiányukat szinte meg sem éreznénk, de még abból is 154,8 tonnányit kéne megmozgatni.

Pár láda húszezres

A bankók esetében még a legkisebb címletnél sem lenne nagyobb fennakadás, ha 3,44 milliárdot ki kellene fizetni a forgalomban lévő összegekből. 500-asból ugyanis 32,8 millió van szana-szét a magyaroknál, míg a lottómilliárdosnak 6 millió 880 ezer darabot kéne adni. Így a giganyeremény súlya 6,88 tonna lenne, amihez már egy teherautó is elég. Legalábbis, ha úgy számolunk, hogy a magyar bankók súlya kb. 1 gramm - persze, a használat során rájuk tapadhat némi kosz, ami többletsúlyként jelentkezik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

20 ezresből "mindössze" 172 ezer darabra lenne szükség, ami 172 kilót nyomna, úgyhogy akár egy kombi Wartburgban is haza lehetne vinni. Gyakorlatilag meg sem kottyanna a húszezres-állománynak a kifizetés, jelenleg 240 millió darab van forgalomban, 4800 milliárd forint értékben az MNB összegzése szerint.

Megkockáztatjuk, hogy a 344 kilónyi tízezer forintos elszállítása sem okozna nagyobb fejtörést a lottónyertesnek, valamint a 688 kilónyi 5 ezres sem megoldhatatlan feladat.

Ha a lottónyertes 2000 forintosban kérné ki a pénzét, akkor a bankjegyhalom 1,7 tonnát nyomna, ami nagyjából megfelel egy Suzuki Vitarának.

Azt is megnéztük, milyen hosszú lenne az egymás mellé rakott bankósor, amit 3,44 milliárd forintból hoznánk össze. Ugye, a bankjegypapír mérete minden címlet esetében azonos: 154 mm x 70 mm - mi a hosszanti oldallal számoltunk.

500 forintosból 1060 kilométernyi jönne ki, 100 kilométer híján egészen Brüsszelig érne a vonal.

20 ezresből ez egy 26,5 kilométer hosszú vonalat jelentene, ami Budapest központjából kiindulva kb. Gödig érne el légvonalban.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső ÖTÖSLOTTÓ aloldalunkon

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem