woman buys the refrigerator in shop

Így fog mellé rengeteg magyar vásárló a drágább hűtőkkel, fagyasztókkal: erre sokan nem figyelnek

2023. október 23. 11:57

Hűtővásárlás során számtalan szempontot figyelembe veszünk. Mivel a gépek 24/7-ben működnek, az energiahatékonyság fontos kritérium. Azonban a mindennapi használat során a készülék energiaosztályánál általában végül fontosabb az, hogy kézre álljon, könnyedén bele tudjunk pakolni, teljesen ki tudjuk nyitni az ajtaját – méghozzá a megfelelő irányba, és ne foglaljon el indokolatlanul nagy helyet. Érdemes szem előtt tartani, hogy az ár önmagában nem garancia a jobb minőségre és a magas energiaosztály sem garancia az alacsony fogyasztásra.

A választás önmagában is elég komplikált, ezért a Tudatos Vásárlók Egyesülete ellátja a vásárlókat néhány tanáccsal, mire érdemes figyelni. Örök tanulságnak mutatkozik, hogy nem javasolt csak ár alapján választani, mert a legjobban teljesítő modellek között is találunk 200 000 Ft-os és 500 000 Ft-os átlagáron elérhető készüléket. Ugyanez elmondható a lista végéről is, ahol szintén találunk 300 000 Ft-os terméket. Akármennyit is szánunk tehát hűtő vagy fagyasztó vásárlására, mindenképpen érdemes utánajárnunk, hogy az egyes termékeknek melyek az erősségei és melyek a gyengeségei.

Hűtőgép, fagyasztó vásárlása előtt elsőként mérd fel, mekkora hely áll rendelkezésre - tanácsolják a szakértők. Találd ki, hol fér el (és hogy jut oda az áram). Amennyiben teljesen a sarokba állítod a készüléket, előfordulhat, hogy az ajtót nem tudod majd teljesen kinyitni. Ez megakadályozhatja a polcok kényelmes mozgatását, vagy a zöldséges, illetve fagyasztó dobozt kihúzását.

Az online piactereken ma már rengetegféle hűtő és fagyasztó közül választhatunk. Találunk kétajtós (side-by-side) és multidoor (többajtós) modellt, fagyasztóval kombinált hűtőt és egyszerűbb, akár kisebb darabokat is. De ha igazán elégedett hűtővásárló szeretnél lenni, mielőtt letennéd a voksod valamelyik típus mellett, tedd fel magadnak ezt az 5 kérdést:

  • Hány fő élelmiszerét szeretnéd tárolni benne, és az mekkora mennyiséget jelent a gyakorlatban?
  • Jellemzően milyen típusú élelmiszereket?
  • Mennyi élelmiszert szoktál – vagy szeretnél – a fagyasztóban tárolni?
  • Hogyan szoktál bevásárolni? – Ha hetente egyszer, nagyobb tárolókapacitásra lesz szükséged!
  • Szükséged van-e olyan extrákra, mint a bor- és sörkedvelők számára hasznos üvegtartó polc, vagy a halimádók nagy kedvence, a frissentartó rekesz?

Fontos, hogy ne csak az igényeiddel, de a kínálattal is tisztában legyél. Az extra kialakítás és különleges funkciók között jócskán vannak olyanok, amik kihasználatlanul maradnak, ám akadnak hasznosak is. Ha zavarba jössz, amikor a low frost, a no frost, a supercool, a superfrost, a party, vagy a holiday funkciókról olvasol, akkor biztos lehetsz benne, hogy lemaradtál az aktuális hűtő és fagyasztó trendekről.

Nem a méret a lényeg?

Nem, hanem a térfogat. Legalábbis ha a tárolókapacitásra vagyunk kíváncsiak. Könnyen azt hihetjük, hogy minél nagyobb a hűtő – centiméterben megadva, azaz a termék ún. “befoglaló mérete” alapján -, annál több étel fér bele. Érdemes azonban inkább a literben megadott össztérfogat alapján választani. Az űrtartalom ugyanis a kialakítástól (is) függ, így előfordulhat, hogy egy nagyobb hűtőbe kevesebbet tudunk pakolni.

Arra is ügyelj, hogy a magas energiaosztály nem garancia az alacsony fogyasztásra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hűtőt nap, mint nap használjuk, így jó, ha energiatakarékos modellt választunk. Ám ha a készülék fogyasztása nem stabil, a külső hőmérséklet és a hűtő telítettségi szintje nagyban befolyásolja annak teljesítményét, ami jelentős energiafogyasztási többletet jelent az ígérthez képest. Tesztünkben épp ezért alaposan körbejártuk a kérdést.

Ne vegyél feleslegesen újat!

Költözés esetén sokan találják magukat abban a helyzetben, hogy az új helyen nem fér el a nemrég vásárolt hűtő, vagy épp nem jó irányba nyílik az ajtaja. Az internetnek hála ma már könnyedén lecsaphatunk ezekre is, nem beszélve az outletek kínálatáról. Főleg, ha tudjuk, pontosan melyik modellt érdemes keresni.

A hűtő hasznos élettartamát jelentősen lerövidítheti, ha használója nem olvasztja le rendszeresen, vagy hanyagságból nyitva hagyja az ajtaját. Vásárlás előtt érdemes óvatosan kideríteni, hogy a készülék előzetesen hány embert, netán családot szolgált már - javasolják a szakértők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem