13 °C Budapest
Így játszák ki az őrült sajtdrágulást az élelmes magyarok: itt sokkal olcsóbb a trappista, parenyica

Így játszák ki az őrült sajtdrágulást az élelmes magyarok: itt sokkal olcsóbb a trappista, parenyica

2022. november 22. 16:02

2021 és 2022 októbere között a trappista sajt átlagos, kilós fogyasztói egységára 99 (!) százalékkal emelkedett. Ennek hatására ma már boltokban nagyon mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak a vásárlónak, akik vásárolna a magyarok kedvencéből. A sajtárdrágulás persze nem csak a trappistát, de más termékeket is érint. A Pénzcentrum friss kutatásai viszont azt mutatják, hogy a boltokban kapható nagyüzemi sajtok árai annyira elszálltak, hogy érdemes lehet a kistermelőknél szétnézni, ott ugyanis nem egy esetben sokkal olcsóbban hozzá lehet jutni sajttermékekhez, mintha azt az ember a boltban vásárolná.

A hosszú évtizedek óta nem látott brutális drágulás egyik legnagyobb magyarországi áldozata a trappista sajt. A magyarok kedvenc sajtjának kilós átlagára ugyanis nem kevesebb, mint 99 (!) százalékkal emelkedett idén október és tavaly október között. Ez azt jelenti, hogy míg egy kiló trappistát átlagosan 2 040 forintért lehetett megvásárolni tavaly, addig ugyanezért a mennyiségért mostanság már inkább 4 050 forintot kell kiadni a boltokban.

Igen ám, de ezek még csak az átlagos minőségű termékek árai. Ha valaki bemegy a legnagyobb élelmiszerláncok üzleteinek egyikébe, és vásárolni szeretne minőségibb trappistát (hosszabb érlelésű sajtot), akkor azoknak a termékeknek a kilós egységára már 5 500 – 7 000 forintos áron is mozoghat. Ezek pedig egészen elképesztő magasságok ahhoz képest, hogy tavaly még ezek a termékek is nagyjából fele áron voltak kaphatók.

A kíméletlen nagyüzemi sajtdrágulás kapcsán a Pénzcentrum is beszámolt arról, hogy Heiszler Gabriella, a Spar Magyarország vezérigazgatója szerint az okok ott keresendők, hogy a 2,8 százalékos tejen van árstop, a 1,5 százalékoson nincs, emiatt a forgalom a 2,8 százalékos tej felé terelődik, tehát több tejzsírt vonnak ki a gyártók a piacról, a folyótejbe adják el a tejzsírt a trappista helyett, ami a kínálaton át drágítja a sajtokat. És ahogy látjuk, nem is akármilyen mértékben.

Érdemes a grafikonon azt is megnézni, hogy 2019 és 2021 októbere között a trappista sajt kilós fogyasztói ára mindössze 200 forinttal lett magasabb átlagosan. Ehhez képest egy év alatt 10-szeres volt a növekedés mértéke, ugyanis tavalyhoz képest mostanra már 2 000 (!) forinttal drágább a trappista sajt átlagos kilós fogyasztói ára.

Hogy lehet olcsóbban sajtot vásárolni?

Az idei évig gyakorlatilag elképzelhetetlen volt, hogy a termelői sajtok piacán egy-egy ínyencséget olcsóbban lehessen megvásárolni, mint a boltok polcain kapható nagytermelői tömegsajtokat. Mostanra viszont ez már egyáltalán nem ennyire magától értetődő. A Pénzcentrum kutatási során az persze beigazolódott, hogy a legtöbb kistermelői sajt azért még mindig drágább, mint nagyüzemi társuk, de ez már nem minden esetben igaz. Emlékezzünk, a boltokban 5 500 - 7 000 forintos kilós áron mennek a nagyüzemi trappista sajtok, mi viszont találtunk például olyan kistermelői tehén tejből készült, Trappista típusú sajtot, aminek a kilós ára 3 500 forint:

Jól látszik tehát, hogy az első fecskék már megérkeztek, és gyakorlatilag oda jutottunk sajt fronton, hogy kistermelői, kézműves sajtokat, akár már olcsóbban is meg lehet szerezni, a bolti tömegtermékeknél. Érdekes egyébként, hogy nem csak a trappista sajtot tekintetében figyelhető meg ilyen tendencia. A boltokban ugyanis nem csak a trappista ára lőtt ki, de például a parenyicáé is. Kutatásaink során parenyicát a boltokban például 7-8 ezer forintos átlagos kilós egységáron találtunk, de voltak olyan termékek is, melyek kilós ára 10 ezer forintra rúgott.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ehhez képest kistermelői helyeken, volt ahol már 3 800 forintos kilós áron is találtunk terméket (egy termék darabja 10 dkg körüli súlyon), ami gyakorlatilag a fele annak, mint amekkora egységárral a legnagyobb boltokban találkozni:

A trappista és a parenyica mellett természetesen más sajtoknál is érdemes próbálkozni. Mi például még a gomolyát néztük meg. Ezeknek, amiket a boltokban legolcsóbban találtunk, a kilója 4 500 forintos áron mozgott. Kistermelőknél viszont kutatásaink során akár már 2 800 forint/kilós áron is beszerezhetők:

Olcsóbb lett a kézműves, mint a nagyüzemi

A Pénzcentrum sajtárak mustrájáról készült pillanatképből jól látszik, bőven akadnak olyan már kistermelői árak, amik bizony alacsonyabbak a nagyüzemi kínálat árainál. Igaz, ezek a sajtok nem szerezhetők be mindenhol, sőt. A friss élelmiszerek szállítása nem egyszerű, pláne a hűtést igénylőké. Szóval nagy valószínűséggel a kistermelői ínyencségekért utaznia kellene az embernek, de legalábbis többet mennie, mint amennyire a legközelebbi bolt esik hozzá.

Ettől függetlenül persze tanulság, hogy érdemes lehet a vásárlóknak a saját lakóhelyük környékén utánanézniük, milyen kistermelők vannak esetleg, akik sajtgyártással foglalkoznak. Hiszen mint látjuk, sok esetben most már egy-egy kistermelő sokkal olcsóbban, akár fele áron vagy még kedvezőbb árcímkével árulja portékáit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem