3 °C Budapest
Fontos változás élesedhet a bankkártyáknál: a magyarok kétharmada ennek nem fog örülni

Fontos változás élesedhet a bankkártyáknál: a magyarok kétharmada ennek nem fog örülni

2021. március 12. 11:05

A Pénzcentrum olvasóinak kétharmada nem szeretné, hogy visszatérjen az 5000 forintos érintési limit, ha a boltban bankkártyájával fizet. A 15000 forintos megemelt limitet még 2020 márciusában, járványvédelmi okokból vezették be a szolgáltatók, azóta csak az efeletti összegek esetén kér PIN-kódot a terminál. Az intézkedésnek nem veszítette hatályát azóta sem, pedig az ügyfelek egy része szerint ez időszerű lenne. Lapunk annak is utána járt, okoznak-e jelentősebb problémákat fizetéskor az elfelejtett PIN-kódok.

A járvány rákényszerítette a magyarokat, hogy a készpénz helyett a bankkártyát használják gyakrabban, ezt a szokást viszont sokan azután is megtartanák, hogy megszabadulunk a koronavírustól - derült ki egy kártyahasználati szokásokat feltáró kutatásból. A válaszadók 82 százaléka nyilatkozott úgy, hogy havonta legalább egyszer kártyával fizet, de 56 százalékuk ennél is gyakrabban, hetente többször vásárol plasztikkal.

A kártyahasználók többsége (53%) ahol csak tud, érintésmentesen fizet, 36 százalékuk a pandémia kitörése óta gyakrabban tesz így. Kiderült az is, hogy 90 százalék tud a megemelt érintésmentes fizetési limitről (15000 forint), a többség (53%) pedig meg is tartaná ezt és nem ért egyet azzal, hogy a korábbi, 5 000 forintos limit térjen vissza.

Nem szeretik a vásárlók az alacsony limitet

A pandémia előtt az érintési limit 5000 forint volt, ha afelett volt a fizetendő összeg, akkor a terminál PIN-kódot kért. Ennek célja elsősorban, hogy ha a kártyát ellopják, akkor ne lehessen vele nagyobb összegeket kifizetni a boltokban. Másrészt volt egy másik hatása is ezen túl: a saját költésekre nézve is volt egy visszafogó ereje, figyelmeztető hatása.

A járvány megfékezése érdekében hozott egyik legkorábbi intézkedés az volt, hogy ezt a limitet 15 ezer forintra emelték. Egyrészt, hogy ne kelljen olyan sok esetben fizikailag megérinteni a terminált, ezzel is csökkentve a felületeket a vírus átadására, másrészt a fizetési folyamat felgyorsításával ennyivel is kevesebb időt kellett a boltban eltölteni.

A felmérést kitöltői közül a többség (47,7%) megtartaná az új, 15 ezer forintos limitet, viszont 42,3 százalék szerint vissza kellene térni az 5000 forintos összeghatárhatárhoz. A Pénzcentrum kikérte olvasói véleményét is a kérdésben: szavazásunkból az derült ki, hogy az olvasóink kétharmada szerint akár örökre is maradhatna a 15 ezer forintos limit.

Mindössze 3,3 százalék válaszolta, hogy nem tudott a megemelt limitről, 4,1 százalékot pedig azért nem érint ez a kérdés, mert készpénzzel szokott fizetni. A válaszadók negyede szerint viszont vissza kéne állítani az 5 ezer forintos érintési limitet. 16,9 százalék szerint amint lehet, ezt meg kellene tenni, 8,9 százalék szerint pedig a járvány lecsengése után kellene csökkenteni a limitet 5000-re.

Problémát okozhatnak az elfelejtett PIN-kódok

Lehetséges, hogy a bankkártya használók annyira elszoknak a PIN-kódjuk használatától a megemelt limit miatt, hogy el is felejtik azt használni. Lapunk körbekérdezte a hazai bankokat, tapasztaltak-e a POS-termináloknál növekedés az elutasított tranzakciók számában elrontott PIN-kód miatt. A válaszokból sokkal inkább az derült ki, hogy ezeknek az eseteknek a száma inkább csökkent, mint nőtt.

Az OTP Bank által üzemeltetett POS-terminálkon kezdeményezett fizetéseknél a hibásan megadott PIN-kód miatti elutasítások aránya az összes tranzakcióhoz képest az elmúlt évben nem emelkedett, sőt kis mértékben csökkent - tájékoztatták lapunkat. A Raiffeisentől is azt a visszajelzést kaptuk: nincs számottevő változás POS-terminálos fizetések esetén az elutasítások számában. A K&H bank is azt jelezte vissza számunkra: a magasabb limit javulást hozott, ennek köszönhetően nem érzékelték az elutasítási arány növekedését.

Arról nincs információnk, hogy tervben lenne a limit visszaállítása 5000 forintra, viszont azt tudjuk, hogy a Bankszövetség a visszaélésektől való félelem miatt gondolkodott abban, hogy tízezer forint legyen a határ. Tavaly júniusban azonban a jegybank ügyvezető igazgató, Bartha Lajos azt mondta: Magyarország európai összehasonlításban is a sor végén áll a bankkártyás visszaéléseket tekintve, nagyon alacsony azok száma a forgalomhoz képest. Így tehát ez nem indokolja, hogy visszaálljon a limit - és eddig nem is nagyon pedzegették, hogy más okból meglépnék ezt.

Egyre több a bankkártya, kevesebb a hitelkártya

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint egyre több a hazai kibocsátású betéti kártyák és egyre kevesebb a hitelkártyák száma. 2010 első félévében még 7 millió 455 ezer betéti és 1 millió 434 ezer hitelkártya volt forgalomban, 2020. első félévére már 8 millió 323 ezer betéti kártya volt a magyar lakossági és üzleti ügyfeleknél - míg a hitelkártyák száma 1 millió 238 ezerre csökkent. Az elmúlt 5 évben is azt lehetett látni, hogy összességében nőtt a hazai kibocsátású fizetési kártyák száma, ezzel egyidejűleg a hitelkártyák száma fokozatosan csökkent.

Általában a hitelkártyák, vásárlási kártyák nagy előnyének azt szokták tekinteni - ezzel is reklámozzák - hogy bizonyos vásárlások után nagy kedvezményeket, visszatérítést, jóváírást kaphat az ügyfél. A hátránya persze, ha valaki nem tölti vissza a hitelkeretből elköltött forintokat időben, azok után kemény kamatokat kell fizetni.

Azt viszont kevesen tudják, hogy a bankok betéti kártyákhoz is kínálnak hasonló kedvezményeket - emiatt kevés ügyfél él a lehetőséggel. Miközben egy év alatt több tízezer forint is megspórolható a 2-20%-os kedvezményekkel, és különféle kártyás akciókkal. Az egyes bankoknál igénybe vehető kedvezményekről korábbi cikkünkben olvashatsz:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?