Mi a kuszkusz és hogyan történik a kuszkusz elkészítése? Izgalmas és diétás kuszkusz receptek

Mi a kuszkusz és hogyan történik a kuszkusz elkészítése? Izgalmas és diétás kuszkusz receptek

2021. február 24. 15:31

A kuszkusz elkészítése: mi az a kuszkusz, a kuszkusz főzése mennyi idő és milyen kuszkusz receptek vannak? Mutatjuk a legjobb kuszkusz recept mellett, hogy kuszkusz hol kapható.

Izgalmas köretet keresel? Salátát készítenél valamiből, amit még nem próbáltál? Netán szeretnéd kipróbálni a közel-keleti konyha egyik népszerű alapélelmiszerét? A kuszkusz egy rendkívül egyszerű, mégis különleges és finom étel, amit fogyaszthatunk egyszerűen főzve, vitamindús köretként, vagy akár egy öntettel meglocsolt, keleti hangulatú, illatos-fűszeres salátaként is. Cikkünkben eláruljuk, mi az a kuszkusz, honnan származik és milyen kuszkusz receptek elkészítését érdemes kipróbálnunk, ha érdeklődünk a kuszkusz, mint alapanyag iránt.

Mi a kuszkusz?

A kuszkusz egy berber eredetű étel: hántolt, őröltlen, vagy durvára őrölt durumbúzából készül. Habár a kuszkusz eredendően az arab gasztronómia egyik alappillére volt, mára már az egész világon elterjedt és közkedvelt élelmiszer. A kuszkusz alapját képezheti búza-, árpa-, zab- vagy kukoricadara is, ugyanis a kuszkusz eredetileg a gabonafélék malomköves őrlésének nagyszemű mellékterméke volt. A berber asszonyok hagyományosan vizet és lisztet adtak a kuszkusz alapjához, amelyből kézzel aprócska galacsinokat gyúrtak, majd ezeket kiszárították és durumbúzaliszttel vonták be.

A kuszkusz önmagában egy pergős, száraz étel, amelyet főzve kell elfogyasztani - többnyire köretként esszük zöldséges és húsos ételek mellé, ám különböző salátákba téve is népszerű. A kuszkusz nem gluténmentes, szóval a lisztérzékenyeknek alapvetően kerülni kell, viszont a kuszkusz rostokban és fehérjében gazdag, lassan felszívódó szénhidrát, amit a legtöbb diétába is beilleszthetünk. A kuszkusz kalóriatartalma a gabonaalapú termékek skálájával mérve alacsony: 100 g főtt kuszkusz összesen 112 kcal, így bátran ehetjük bármilyen napszakban.

A kuszkusz főzése

A kuszkusz főzése igazából nem a klasszikus értelemben vett főzés, hanem inkább forrázás. Fogjunk egy bögre kuszkuszt, mossuk át alaposan, majd egy hőálló edényben forrázzuk le két bögre (frissen forralt) vízzel. Adjunk hozzá egy kevés sót, majd takarjuk le a kuszkusz edényét és hagyjuk pihenni 15 perc alatt, amíg a kuszkusz szemek magukba szívják a nedvességet. Ha ízesített kuszkuszt szeretnénk készíteni, az utólagos fűszerezés helyett jobb, ha már a forralt vízben elkeverjük az aromákat, hogy az ízekkel együtt szívódjon fel a víz.

Kuszkusz: a köret, ami mindenhez illik

Kuszkusz receptek egyszerűen

A kuszkusz felhasználása hihetetlenül sokszínű: a közismert kuszkusz köret és a kuszkusz saláta mellett számtalan édesség alapanyaga is lehet: kombinálhatjuk gyümölcsökkel, tejtermékekkel és csokoládéval is.

Kuszkusz saláta recept

A kuszkusz saláta hozzávalói

  • 2 bögre kuszkusz
  • 4 bögre víz
  • 200 g tonhal (konzerv)
  • 100 g főtt kukorica
  • 100 g zöld olajbogyó
  • ½ citrom leve
  • ½ kígyóuborka
  • 4 szál újhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 ek balzsamecet
  • 1 ek akácméz
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld
  • 1 db avokádó
  • 250 g görög joghurt
  • só, bors ízlés szerint

A kuszkusz saláta recept elkészítése

  • 1. Forrázzuk le a kuszkuszt, majd várjunk, míg meg nem szívja magát vízzel.
  • 2. Ezalatt tisztítsuk meg és aprítsuk fel a felsorolt hozzávalókat, a tonhalat pedig villával tépjük szét.
  • 3. Keverjük össze az összes hozzávalót, végül adjuk hozzá az aprított petrezselymet, a folyékony ízesítőket és a görög joghurtot is. Alapos elkeverést követően tegyük be a kuszkusz salátát a hűtőbe legalább egy órára.

Zöldséges kuszkusz köret

A zöldséges kuszkusz hozzávalói

  • 2 bögre kuszkusz
  • 4 bögre víz
  • 1 db padlizsán
  • 1 db cukkini
  • 1 db hagyma
  • 2 db kaliforniai paprika
  • 2 db lilahagyma
  • 4 ek olívaolaj
  • közel-keleti fűszerkeverék
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 csokor petrezselyemzöld

A kuszkusz saláta recept elkészítése

  • 1. Forrázzuk le a keleti fűszerekkel ízesített vízzel és hagyjuk párolódni a kuszkuszt a fent leírtak szerint.
  • 2. Amíg készül a kuszkusz, süssük meg sütőben az olívaolajjal, sóval és borssal ízesített zöldségeket.
  • 3. Keverjük össze a kuszkuszt a sült zöldségekkel, végül adjuk hozzá a petrezselyemzöldet is.

A kuszkusz megvásárlása: kuszkusz hol kapható?

A kuszkusz népszerű és elterjedt élelmiszer Magyarországon is: nem kell speciális gasztronómiai szaküzleteket felkeresnünk a kuszkusz beszerzéséért, vásároljuk meg azt a szupermarketekben, vagy rendeljük meg online.

  • Száraz kuszkusz ár: 1 kg kuszkusz kb. 1000-1200 Ft.

Kuszkusz: kinek ajánljuk?

A kuszkusz készítését bárki számára nyugodt szívvel ajánljuk, főleg, ha nyitott a különleges ízekre és a közel-keleti konyha kipróbálására. A kuszkusz praktikus étel: nem igényel nagy előkészületeket és nagyon gyorsan megvan, ha hirtelen szükségünk lenne egy kis köretre. A kuszkusz könnyen kombinálható alapanyag, így bármilyen receptbe bele lehet csempészni, még az édességek közé is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 17. 19:27