8 °C Budapest

Ezeket a tűzijátékokat vásárolhatod meg idén büntetlenül: mutatjuk a listát

2020. december 30. 13:25

A járvány miatt olyan óvintézkedések is születtek, amelyek a szilveszteri tűzijátékra vonatkoznak. Idén nem lehet közterületen tűzijátékokat használni és a szokásos szilveszteri pirotechnikai termékek sem elérhetőek. A tűzijátékokat négy osztályba sorolták, amelyek közül csak az 1-es és 2-es osztályba tartozó tűzijátékokat lehet megvásárolni és felhasználni. Közterületen ezeket is tilos működtetni, idén tehát csak kertes házak kertjében van rá lehetőség - hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A tűzijátékok besorolása a következő:

  • 1. osztály - ezek olyan, akár lakáson belül is használható játékos tűzijátékok, amelyek nem jelentenek nagyobb veszélyt. A mennyiségi korlát betartásával 14 évnél idősebbek egész évben megvásárolhatják, és a korlátozások figyelembevételével fel is használhatják ezeket. Ide tartozik például a tortatűzijáték.
  • 2. osztály - ezek alacsony kockázatú kis tűzijátékok, amiket a szabadban kell felhasználni. Ezeket, a mennyiségi korlát betartásával, 16 évnél idősebbek egész évben megvásárolhatják, és a használati utasításban foglaltakat betartva felhasználhatják.
  • 3. osztály - ezek a közepes tűzijátékok, közepes kockázattal, amelyek a szabadban lévő nagy, nyílt területen való használatra lettek kitalálva. A járvány előtt ezeket lehetett december 28-31 között megvásárolni, és december 31-én 18:00 óra és január 1. 06:00 óra között felhasználni.
Idén ezeknek az árusítása és felhasználása is tilos!
  • 4. osztály - ezek azok a nagy tűzijátékok, amelyeket kizárólag pirotechnikus szakember használhat fel. Magánszemélyként ilyennel csak augusztus 20-án, egyéb nagyobb tűzijátékokon és filmekben találkozhatunk.

Idén csak az 1-es és 2-es osztályba tartozó tűzijátékokat lehet megvásárolni és felhasználni. Közterületen ezeket is tilos működtetni, idén tehát csak kertes házak kertjében van rá lehetőség. A társasházak erkélye nem minősül szabadtérnek, illetve az erkélyen a tűzijátékok felhasználói és balesetvédelmi utasításában szereplő védőtávolságot sem lehet betartani. Ha valaki a társasház közös udvarán szeretne tűzijátékot működtetni, csak akkor teheti ezt meg, ha a társasház házirendje megengedi ezt, és az adott tűzijáték használati utasításában szereplő előírásokat be lehet tartani az udvaron. Ha például 8 méteres védőtávolságot ír elő a használati utasítás, de ennél kisebb az udvar, akkor nincs rá lehetőség.

A tűzijátékokat ne tároljuk fűtőeszköz, vagy sugárzó hő mellett.

Más tűzveszélyes anyaggal, benzinnel, gázolajjal, lakkokkal ne tároljuk egy helyen. Szintén ne tartsuk ezeket a tetőtérben, alagsorban vagy pincében. Zárjuk el ezeket a gyerekek elől. Használat előtt olvassuk el a használati utasítást. Az elnedvesedett és utána kiszáradt, vagy sérült burkolatú termékeket ne használjuk fel. Ne irányítsuk emberre, állatra, növényre, épületre. Figyeljünk, hogy a tűzijáték útjában ne legyen semmi, ügyeljünk az épített és a természetes környezetre is.

A tűzoltókat minden évben több tucat, tűzijáték miatt kigyulladt fenyőhöz, tujához, kukához riasztják. Az elhasznált, de még forró tűzijátékot ne dobjuk a kukába, mert ki fog gyulladni, és azt is meggyújtja, ami a kuka közelében van. Minden évben előfordulnak autó- és lakástüzek is kukába dobott forró tűzijáték-maradványok miatt - hívja fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, és azt is javasolják: figyeljünk oda a házi kedvencekre is, minden évben rengeteg kutya szökik meg, mert megijednek a tűzijátékoktól. Ne kössük meg őket, engedjük be őket a házba és zárjuk olyan helyre, ahonnan nem tudnak megszökni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm