Hatalmas biznisz a használt ruha: ahol szükség van rá, oda jut a legkevesebb

2019. szeptember 19. 17:26

Naívan azt hihetnénk, hogy a leadott használt ruhák rászorulókhoz kerülnek, pedig ez korántsem ilyen egyszerű. A nyugati országokban leadott, bebálázott ruhák hosszú utat tesznek meg, rengeteg kézen átjutnak, és csak a töredékük jut el a rászorulókhoz. Az egyik ilyen köztes állomás pedig Magyarország, ahol elképesztő piaca van a turis ruháknak.

Sokan idegenkednek a használt ruha vásárlástól, mások kifejezetten szeretik ezeket az üzeleteket, amelynek számos oka lehet a spórolástól kezdve, a "vadászösztönön" át a környezettudatosságig.

Az a tapasztalatom, hogy valahogy mindig a turkálóban vásárolt ruhákat dicsérik meg rajtam. Tehát a fast fashion ruhák azok alapvetően olyan tucatszámba mennek az ember szemének, és amik viszont turkálóból vannak, azokat valahogy különlegesebbnek látjuk

- mondta el Bitay Andi, életmód blogger az atv műsorában, akinek saját bevallása szerint a ruhatárának 80 százaléka használt ruha üzletből származik. Nyugaton már régóta divat a turizás - nem csak a spórolás miatt térnek be a vásárlók ezekbe az üzeletekbe -, ez pedig itthon is egyre inkább jellemzővé válik.

A turkálók kinézete is teljesen átalakult, sokkal inkább butikok hangulatát árasztják, és már szinte mindenhol vállfákon sorakoznak a méret és szín szerint szétválogatott ruhadarabok, nem pedig ömlesztve. Füzesi Szilvia, a Cream használtruha üzlet boltvezetője elmondta, hogy éppen ezért nem is szeretik a turkáló kifejezést.

Honnan érkezik a használt ruha?

Rengeteg turkálóban ki van írva eleve, hogy angol, vagy például holland second hand üzletben járunk. A bálák nagy része nyugatról, azon belül Angliából érkezik: tavaly 394 ezer kilogram használt ruhát szállítottak külföldre. De hogyan kerül a magyar használt ruha üzletekbe?

Érdekes módon a karitatív szervezeteken keresztül jutnak el hozzánk is, és sok más országba a ruhás bálák. Tehát az angolok leadják a ruhákat karitatív célra, itt pedig értékesítik. Nade ez hogyan szolgálja a rászorulók érdekeit?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kovács Zoltán, az EasyGet Textil ügyvezetője elmondta a műsorban, hogy akkora mennyiségű ruhával a karitatív szervezet nem tud mit kezdeni, mint amennyi leadásra kerül. A pénzre viszont szükségük van, hogy segíthessenek a rászorulókon. Ezért adják el az adományokat. Ez pedig Magyarországon hatalmas biznisz.

Nem az említett cég az egyetlen itthon, amely használt ruha eladással foglalkozik: tavaly 74 millió USD értékben importált hazánk használt ruhát, amellyel világszinten a 9. helyen áll Magyarország. Az ide érkező bálák nagyrésze nem itthon talál viszont gazdára: kb. 20 százaléka magyar a magyar kiskereskedőknél. Egy részükből, amely használhatatlan, törlőrongy lesz, más részük Nyugat-Afrikában, Ázsiában kerül értékesítésre.

Tehát a ruhák egy része visszakerül oda, ahol gyártották: second hand formában.

Ez a körforgásos gazdaság: ahelyett, hogy kidobnánk a használt ruhaneműt, visszakerül az értékesítésbe, és újra használjuk, hasznosítjuk azt. A ruhahulladék ugyanis jelentős terhet jelent: egy héten átlagosan 11 millió ruha kerül a hulladékok közé. A Használtruha-szeptember elnevezésű kihívás is erre, és az új ruhák gyártásának környezetet terhelő hatására hívja fel a figyelmet. Célja, hogy 30 napon át egyáltalán ne vásároljunk ruhát, vagy csak second hand üzletben.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem