21 °C Budapest
9 ezret is adhatnak egy ötezer forintos bankjegyért

9 ezret is adhatnak egy ötezer forintos bankjegyért

2017. december 28. 14:00

Vészesen közeledik a határidő: már csak néhány napig vásárolhatunk a boltokban a régi 20 ezres bankjegyekkel. Január 1-től ugyanis ezeket a címleteket már nem fogják tőlünk elfogadni a kereskedők.

Nem árt felkészülnünk rá, hogy jövő hét hétfőtől már nem lesznek kötelesek elfogadni tőlünk a régi 20 ezer forintos bankjegyeket. Bár ezeket a címleteket eredetileg 2016. december 31-ig használhattuk volna, tavaly év végén az MNB egy évvel elhalasztotta ezek forgalomból való kivonását. Azonban nyakunkon az új határidő is, így

már csak néhány napunk maradt régi 20 ezreseink elköltésére.

Az új 20 ezres bankjegyek kibocsátása egyébként már több mint két évvel ezelőtt, 2015. szeptember 25-én megtörtént, így könnyen lehet, hogy már csak újakat találunk a pénztárcánkban, ám a későbbi kellemetlenségek elkerülése végett nem árt szétnéznünk otthon.

Mit csináljunk, ha nem adunk túl időben a régi címleteken?

Ahogy írtuk január 1-től a boltokban már nem fogjuk hasznukat venni a régi 20 ezreseknek, ez azonban nem jelenti azt, hogy ezeket a címletek értéküket vesztik a jövő héttől. A bankjegyeket ugyanis 2018. január 1-től a hitelintézetek és a posta 3 évig, az MNB pedig 20 évig, tehát 2037. december 31-ig cseréli ki ingyenesen új 20 ezresekre.

A legkisebb címletek maradtak a végére

A címletek lecserélése évekkel ezelőtt megkezdődött, az új sorozatból a 10 ezrest bocsátották ki először még 2014 őszén. Ezt követte bő egy évvel később az új 20 ezres, majd az 5 és a 2 ezres címletek. Utóbbi kettő esetében idén nyáron már ki is vonták a forgalomból a régebbi címleteket. A régi 10 ezresek bevonását illetően még nem született döntés, azok korlátozás nélkül használhatóak a készpénzforgalomban.

Utoljára maradtak az 1000 és az 500 forintos címletek. Előbbiek hivatalosan már 2017. augusztus 24. óta törvényes fizetőeszköznek számítanak, ám ezekkel jelenleg még nem találkozhatunk a mindennapokban. Az új ezresek várhatóan 2018. március 1-től jelennek meg a készpénzforgalomban, a régieket pedig 2018. október 31-ig fogadják majd el a boltokban.

A kibocsátási program várhatóan 2019-re lezárul, legalábbis ez szerepel az MNB céljai között. Ez azt jelenti, hogy két éven belül érkezik az új 500 forintos címlet is, illetve megtörténik a régiek cseréje. Bár logikusnak tűnhet, hogy a bakjegyeket követően az érméket is megújítsa a jegybank, ez azonban egyelőre nem szerepel a központi bank tervei között - legalábbis korábban így tájékoztatta a Pénzcentrumot az MNB sajtóosztálya.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Új 20 ezresed van? Jóval többet is érhet

A készpénz használók többsége valószínűleg nem tudja, hogy egyes bankjegyek milyen sokat érhetnek a gyűjtők számára. Ilyen különleges bankjegyeknek számítanak például az alacsony sorszámmal ellátott, nyomdafriss példányok is.

A forintbankjegyeken lévő sorszámok címletenként eltérő két betűből és hét számjegyből állnak. Ezek a sorszámok a gyártási folyamat utolsó előtti fázisában kerülnek rá a bankjegyekre. Az alacsony sorszámú bankjegyek első körben nem kerülnek forgalomba, hanem a Magyar Pénzverő Zrt- től vásárolhatjuk meg azokat.

Eltérő, hogy a különböző címletekből mennyit tesznek félre gyűjtői célokra. Általában az 1-től 200-ig terjedő számozású bankjegyeket különíti el az MNB, ám időnként az 500-ig vagy 600-ig terjedő számozásúak sem kerülnek forgalomba.

A Magyar Pénzverő Zrt. honlapján egyébként most is találhatunk eladásra szánt, alacsony sorszámmal ellátott bankjegyeket. Többek között 8 900 forintért kínálnak eladásra egy 5 ezer forintos és 28 ezer forintért vásárolható meg egy 20 ezer forintos bankjegy.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?