13 °C Budapest
Eláraszthat a szemét több települést, leállhat a hulladékszállítás

Eláraszthat a szemét több települést, leállhat a hulladékszállítás

2016. május 24. 09:04

Néhány hónapon belül teljesen leállhat több településen a szemétszállítás, mondták önkormányzati vezetők az RTL Klub híradójának. A kormány április 1-jével államosította és központosította a korábban önkormányzati szinten működő lakossági hulladékszállítási ágazatot, de a jelek szerint bekövetkezett, amitől sokan tartottak, és az állami holding még a számlákat sem képes kiküldeni közel két hónappal indulása után.

Az rendszer lényege, hogy a szemétszállításért már nem az önkormányzati cégeknek kell fizetni - bár a tényleges feladatokat továbbra is ők végzik -, hanem a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nek, ami aztán visszaosztja az egyes cégeknek a működésükhöz szükséges összeget. Agócs Zoltán, a gyöngyösi hulladékos cég vezetője a tévének azt nyilatkozta, nem működik az NHKV Zrt. számlázási rendszere, így már az is felmerült a holding részéről, hogy megkéri az önkormányzati cégeket: oldják meg bérszámlázásban nekik a feladatot.

Ugyanígy nem működik a pénzvisszaosztás sem, a cégek eddig egy fillért sem kaptak vissza.

Ez azért komoly gond, mert a cégek egy része már a reform előtt is a tönk szélén táncolt, és éppen hogy ki tudta gazdálkodni a működéshez szükséges napi költségeit. Agócs szerint ők Gyömrőn még egy-két hónapig tudnak ebben a formában dolgozni, utána leállhat a szemétszállítás. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint a probléma sok települést érint, ha az NKHV nem rakja rendbe a számlázási finanszírozási rendszerét, hamarosan sok helyen ott maradhat a szemét a háztartásoknál. Korábbi hasonló, szórványosan előforduló esetekben a Katasztrófavédelmet rendelték ki kényszerszolgáltatónak, de országos szinten ez nem lehet sokáig megoldás.

A szemét kérdése a Parlamentben is ismét téma lett, Szabó Sándor MSZP-s képviselő felszólalásában azt mondta, már csak a cégek jóindulatán múlik, hogy nem lepte el az országot a szemét. Szabó Zsolt, az NFM államtitkára válaszában elismerte, hogy még nem működik minden tökéletesen, de szerinte a korábban beszedett díjakból zavartalanul folyik a hulladékszállítás, az új rendszer pedig hatékonyabb lesz, ha egyszer beindul.

Frissítés: reagált az NHKV
Cikkünk megjelenése után reakciót küldött a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV). Ebben azt írják, hogy valójában nem államosítás történt áprilistól, az NHKV nem holding, hanem egy jogszabályi keretek között működő koordináló szerv, így nincs sem a tulajdonában, sem pedig résztulajdonában egyetlen közszolgáltató sem.
"Fontos hangsúlyozni: eddig az április előtti tevékenység után kellett közszolgáltatási díjat beszedni, amelyet még maguk a közszolgáltatók tehettek meg, az új rendszerben még csak most kezdődnek a kifizetések az április 1-jét követő tevékenységekért. Az országban eltérő rendszerben van ahol 1 hónapos, van ahol negyedéves a közszolgáltatási díj befolyásának ütemezése. Az NHKV célja, hogy valamennyi közszolgáltatóval együttműködjön, továbbá - ahogy eddig is - nyitott minden egyeztetésre a hatékony hulladékgazdálkodási rendszer kialakítása érdekében. Végezetül: a jogszabályi előírások alapján olyan nem fordulhat elő, hogy a lakossági hulladékot nem szállítják el" - írták reakciójukban.
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18