Meglepő dolgok derültek ki Berki Krisztián pénzügyeiről

Meglepő dolgok derültek ki Berki Krisztián pénzügyeiről

2015. december 5. 15:30

Míg sokaknak csak álom, addig Berki Krisztiánnak éppen az a legnagyobb "problémája", hogy mindig lapul a zsebében néhány millió. Érdemes azonban óvatosabbnak lenni, ha ilyen sok pénzzel járkál valaki, ugyanis ezzel rengeteg veszélynek teheti ki magát.

Berki Krisztián nemrég az Édes Élet egyik adásában osztotta meg pénzügyi problémáját rajongóival. Elmondása szerint nagyon nehezen dolgozza fel, hogy mindig van nála pár millió forint, pedig igazából szüksége sincs rá.

Nekem ezt nehéz feldolgoznom. Hogy van nálam mindig pár millió forint, de minek? Nem kell sorban állnom, nem kell fizetnem. Mindenhol üdvözölnek, integetnek, kiabálnak

- panaszolta az izomember, akit az sem vidított fel, hogy étteremtulajdonos barátja egy fogást is elnevezne róla.

 

Bár kevesen vannak, akiket Berki Krisztiánhoz hasonlóan ilyen megrázkódtatások érnek, fontos tudni, hogy számos veszélye és hátránya is lehet annak, ha az esetek többségében sok készpénzt tartunk magunknál.

A készpénz nagyon sokba kerül

Az MNB adatai szerint évente több mint 300 milliárd forintba kerül a társadalomnak, hogy ennyi készpénzt használunk. Az elektronikus fizetések gyakoribb használatával (utalások és kártyás fizetések) ez az összeg akár 100 milliárddal is csökkenhetne. Ráadásul azzal is csak a saját számlánkat növeljük, amikor a sárga (és fehér) csekkjeinket a postán adjuk fel, és aki készpénzben tartja a pénzét, az kamatbevételtől is elesik.

A készpénz kényelmetlen

Nemcsak automatát kell keresni akkor, amikor készpénzre van szükségünk (ami azért a kisebb városokban elég nagy távolságokra való utazást is jelenthet), de a kasszánál az apró számolgatása, a visszajáró kivárása, elpakolása is sok kényelmetlenséggel és idővel járhat. A tárcánkat lehúzó sok apróról, és az eladó szúrós tekintetéről nem is beszélve, amikor ezeket kiborítjuk a pultra. Ráadásul egy-egy nagyobb értékű vásárláshoz szükséges több százezer forinttal sem éppen a legjobb érzés az utcán sétálgatni, bár erről lehet, hogy Berki Krisztián többet tudna mesélni.

Nemcsak piszkos, fertőző is

Egy felmérés szerint meglepően piszkosak a bankjegyeink és érméink, sőt, a bankkártyáink is. A briteknél például 10-ből 1 bankkártyán, 7-ből 1 bankjegyen mutattak ki kórokozó baktériumokat, például fekális eredetűeket, vagy E.Coli baktériumot.

Közismert és tudományosan is alátámasztott tény, hogy a kórokozók túlélhetnek egyes felületeken, és a felületek esetlegesen részt vehetnek azok terjesztésében. A pénzérmék, bankjegyek, bankkártyák szennyezettségét - egyéb, gyakran érintett felülethez hasonlóan, mint pl. billentyűzetek, telefonok, kapcsolók - számos alkalommal vizsgálták, változó tudományos igényességgel

- mondta el korábban a Pénzcentrumnak dr. Vargha Márta, az Országos Környezetegészségügyi Intézet Vízmikrobiológiai Osztály osztályvezetője.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A bűnözők szeretik az ATM-eket

Nem csökken a készpénz iránti igény, az ATM-es készpénzforgalom még mindig igen jelentős. A TrezEx felmérése szerint havi átlagban 420-450 milliárd forint fordul meg a hazai ATM-ekben, ennyi pénzt vesznek fel ugyanis a magyarok országosan az automatákból. A legforgalmasabb berendezésekben akár százmilliós összegek is megfordulnak havonta, így nem csoda, ha ennyi pénz már a bűnözők figyelmét és felkelti.

A készpénzt nem tudod letiltani

Amikor kirabolnak, akkor általában elég kevés az esély arra, hogy a pénzünket valaha még viszontlássuk. A kártyánkat viszont a szerencsétlenséget követően azonnal le is tilthatjuk, így biztos, hogy az azon lévő pénzhez már nem tudnak hozzáférni a bűnözők.

Vigyázat, hamisítják!

Hozzánk is bármikor kerülhet hamisított pénz, mellyel mi magunk is komoly bajba kerülhetünk. Egyrészt, ha figyelmetlenek voltunk, és elfogadtuk a hamis pénzt, akkor annak az ellenértékét sosem látjuk viszont, ezeket az MNB nem cseréli vissza. Másrészt, ha megpróbálunk túladni a hamis bankjegyen, akkor akár több éves börtönbüntetést is kockáztathatunk. A forint esetében jellemző, hogy főként a nagyobb címletű bankjegyekre irányul a hamisítás, amihez képest a különböző valutahamisítványok mennyisége nem jelentős.

Készpénzzel nem tudsz olcsón online vásárolni

Az online vásárlás népszerűsége töretlen, hiszen ki ne akarna kényelmesebben, gyorsabban, és jóval olcsóbban vásárolni? Külföldről akár a bolti ár feléért tudjuk megrendelni a kívánt árut, amit egyenesen az otthonunkba szállítanak ki. A legtöbb esetben azonban ehhez mindenképpen előre kell fizetnünk a bankkártyánkkal vagy utalással, készpénzes fizetésre nem igazán van mód.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 26. 16:10