15 °C Budapest

Foci VB és forró nyár javíthat a magyar sörfogyasztáson

2010. április 15. 11:32

A söripar 12%-kal kevesebb sört tudott értékesíteni 2009-ben, mint egy évvel korábban. A hazai piac 9%-os csökkenést mutat, az elmúlt években folyamatosan esett vissza a hazai fogyasztás -hangzott el a Magyar Sörgyártók Szövetségének mai sajtótájékoztatóján.

Sivó Imre, a Sörszövetség elnöke elmondta: a hazai gyártók 4,4 milliárd forinttal kevesebb adót fizettek 2009-ben, mint egy évvel korábban.Tavaly tovább romlott a söripar adófizetési képessége is: 2009-ben az iparág összesen 53 milliárd Ft-tal járult hozzá az állami költségvetéshez. Helyes volt az iparág prognózisa, mely szerint a jövedéki adó és ÁFA emelés az erősen csökkenő fogyasztás mellett a teljes adóbefizetés erős csökkenését eredményezi majd.

Elhangzott: a gyártók az idei évben 2-3%-os visszaeséssel számolnak, a csökkenő eladásokat elsősorban új termékekkel, hatékonyabb marketinggel próbálják kompenzálni.

Legnagyobb mértékben a visszaváltható palackban forgalmazott sörök fogyasztása esett vissza, a dobozos forgalmazás azonban arányaiban növekedést mutat. A vendéglátóiparban zuhanásszerű visszaesés következett be: a hordóban forgalmazott csapolt sörökből 13%-kal értékesítettek kevesebbet, mint 2008-ban. A gyártók szerint kijelenthető, hogy a válság hatására a fogyasztók otthon maradnak.

A legolcsóbb sörök kategóriájában azonban nem történt visszaesés: ennek a kategóriának a piaci részesedése növekedett. A gyártók tapasztalatai szerint növekedett a sörimport, ez is elsősorban az olcsó sör kínálatot, fogyasztást erősítette.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A gyártók azt remélik, az idei labdarúgó világbajnokság ismét felpörgeti az eladásokat. Arra számítanak, sokan bárokban, kávézókban követik majd a meccseket, természetesen egy-egy korsó sör mellett. A nemzetközi sporteseményeken túl egy meleg nyári szezon is egyértelműen pozitív hatással lehet a fogyasztásra.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?