16 °C Budapest

Fagyálló és vizelet a hamis parfümök összetevői között

2010. február 1. 13:02

Fagyálló? Baktériumok? Vizelet? Néhány összetevő, amelyekre a hamis parfümök elemzése során bukkantak a szakértők. A hamisított kozmetikumok használata a bőrrel való közvetlen érintkezésük okán komoly egészségügyi kockázatot jelenthet -írja a hamisitasellen.hu.

A Harper's Bazaar magazin januári számában hívja fel az olvasók figyelmét a hamis parfümök használatával járó kockázatokra, és mindazokra a nem túl bizalomgerjesztő összetevőkre, amelyeket ezekben találtak a laborelemzések során.

Mivel számos parfümmárka luxuscikknek számít, a termékek hamisítása igen gyakori, ráadásul olcsó áruk miatt sokan meg is veszik őket. A szakértő szerint azonban érdemes átgondolni, hogy mit fújunk magunkra, mivel a lefoglalt hamisítványokban nem egy alkalommal bukkantak olyan veszélyesnek minősíthető összetevőkre, mint a fagyálló, különböző baktériumok vagy épp a vizelet. Ez utóbbira brit és ír akciókban előkerült termékek elemzése során bukkantak. Valószínűsíthető, hogy használatával az elfogadható PH szintet és a kívánt színt kívánták elérni a hamisítók.

A hamis parfümök a test különösen érzékeny bőrfelületeivel, a csuklóval, a nyakkal, az arccal érintkeznek, így a bennük rejlő nem megfelelő összetevők veszélyes egészségügyi reakciót válthatnak ki. A műsorban megszólaló bőrgyógyász hozzátette, a veszélyes összetevők hatása - enyhébb esetben is bőrpír, viszketés, kiütések - gyakorlatilag azonnal jelentkezik.

A hamis parfümök és kozmetikumok nemzetközi elterjedtségét jól illusztrálja, hogy a hónap elején a magyar Vám- és Pénzügyőrség munkatársai 850 millió forint értékű hamisított parfümre bukkantak egy román kamion ellenőrzése során. A Németországba tartó járművet Püspökladány térségében állították meg. Rakományának átvizsgálása során 53 ezer darab hamis parfüm került elő.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?