Milliárdos természeti katasztrófák

Pénzcentrum
2008. május 7. 11:00

Az elmúlt években mintha elszaporodtak volna a természeti katasztrófák. 2004. karácsonyán Sri Lanka partjain söpört végig a cunami, múlt hét pénteken pedig Mianmar-ra csapott le a pusztító erejű Nargis ciklon. Sajnos azonban ennél jóval több katasztrófa történik minden évben az emberi áldozatokon túl jelentős költségeket is okozva.

A Bengáli-öbölben tomboló vihar legfrissebb adatok szerint 22 ezer ember halálát és további 40 ezer ember eltűnését okozta Mianmarban (Burma). Egyes városokban a lakóépületek 95 százaléka tulajdonképpen megsemmisült, és az utak is járhatatlanná váltak.

2007-ben összesen nem haltak meg ennyien természeti, vagy ember által okozott katasztrófa következtében. A legtöbb emberi áldozatot tavaly is Ázsiában követeltek. A Swiss Re biztosítótársaság Economist által közölt adatait tartalmazza a következő táblázat. Ez csak azokról a katasztrófákról ad számot, ahol az okozott kár eléri a 82,5 millió dollárt (13 milliárd forint), illetve amelyben legalább 20 ember meghalt vagy eltűnt.

Forrás: Economist.com

Európában láthatóan jóval kevesebb ilyen katasztrófa történt, összesen 35 eset 2007 során, azonban mivel jóval többen biztosítják magukat ilyen jellegű károk ellen, így a pénzben kifejezett és meghatározásra került kár jelentősebb, mint Ázsiában. Európában elsősorban a nyári viharok okoztak károkat tavaly, összesen mintegy 12,43 milliárd dollár (közel 2 ezer milliárd forint) értékben.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?