Egy, aki mindent visz avagy kié a felelősség?

Pénzcentrum
2005. november 8. 06:20

Amikor egy betéti társaságból (BT) a beltag kilép akkor nem árt ha figyel arra, hogy a társaság viselt dolgaiért még öt évig köteles helytállni.

 
 
A BT olyan társasági forma amelyben a társaság tartozásaiért legalább egy tag (beltag) felelőssége korlátlan, és legalább egy másik tag (kültag) felelőssége betétje mértékéig terjed ki, tehát nem felel a társaság tartozásaiért. Amennyiben több beltagja is van az adott vállalkozásnak akkor a összes tag magánvagyonára is kiterjed a felelősség mégpedig egyetemlegesen.
Ez a hitelezőket védő szabály azt jelenti, hogy a végrehajtást kérő a teljes végrehajtást rávezetheti bármely tag vagyonára, azaz nem szükséges arányosítani vagy a tagok bármely más körülményeire figyelemmel lennie. Akitől a hitelező a leggyorsabban és a leghatékonyabban tudja behajtani a követelést, az kénytelen teljes vagyonával helytállni. A mennyiben a behajtás sikerrel járt és valamely beltag az egyetemlegesség szabálya miatt többet fizetett mint amennyi a rá eső rész lett volna, akkor természetesen felléphet a többi taggal szemben és visszakérheti tőlük a túlfizetést (de ez már egy másik végrehajtási eljárás).
A kilépés sem véd meg
A beltag felelőssége a kilépés után is fennáll. A kilépést rögzítő okirat általában tartalmazza, hogy a beltag elszámolt a társasággal és annak többi tagjával, és egymással szemben semmilyen követelésük nincs. Ez a megállapodás azonban csak befelé rendezi a viszonyokat a társaság hitelezői a kilépett beltaggal szemben is érvényesíthetik igényeiket. Ezért is lehet az, hogy számos BT beltagja diák, nyugdíjas vagy más jövedelemmel és vagyonnal nem rendelkező személy.
A beltagok általában számolnak az öt évig fennálló felelőséggel, azonban néha előállhat olyan eset is ami igencsak meglepi a gyanútlan „áldozatot”. Ha a beltag úgy lép ki, hogy tudatában van annak, hogy cég adótartozás, vagy bármilyen lejárt követelés terheli, akkor okkal számíthat rá, hogy a hitelezők a ki nem fizetett számlák érdekében őt is perelhetik mögöttes felelőssége alapján. A beltagok általában még azzal is tisztában vannak, hogy amennyiben az adóhatóság (APEH) kilépésük után fedez fel adóhiányt a cégnél - olyan időszakra amikor ők még tagok voltak – a tartozás ugyancsak behajtható tőlük is. Nem szükséges tehát, hogy az eltávozott beltag ismerje a követelést vagy annak nagyságát elég annyi, hogy a tartozásnak abban az időszakban kellett keletkeznie, amikor még a tagsági jogviszonya fennállt a vállalkozásban.
Ki a felelős ?
 
A magyar társasági törvény úgy fogalmaz, hogy a felelősség továbbélése mindazon tartozásokért fennáll amelyek a tagsági jogviszony megszűnése előtt keletkeztek. Mit jelent ez pontosan ? Tegyük fel, hogy azokban az időkben mikor még az egykori beltag tagja volta cégnek, akkor a vállalat kölcsönt vett fel vagy eszközt lízingelt. Aztán a beltag kilép és néhány év múlva (ami kevesebb mint öt év) a cég fizetésképtelenné válik (persze nem a kilépés miatt), és nem tudja fizetni a törlesztő-részleteket. A pénzintézet néhány felszólító levél után úgy gondolja, hogy bepereli a céget, és mivel látható, hogy a cégvagyon nem fedezi a tartozást, mögöttes felelőség alapján a beltagokat is perbe vonja. És perbe vonja a régi néhány éve kilépett beltagot is, mivel a tartozás a beltag jogviszonya alatt keletkezett.
A tartozás jogi értelemben a szerződés megkötésével kezdődik. Ez abból fakad, hogy a hitelszerződésnél a bank a hitelezett összeg átadásával teljesít, más kötelezettsége nincs, az adós azonban hosszú távú kötelezettségre kötelezett: vissza kell fizetnie a hitelt. Lejárttá egy tartozás csak akkor válik, ha az adós késedelembe esik, mondjuk nem fizeti a részleteket. Egyenlőre nagyon úgy fest a helyzet, hogy nincs olyan értelmezési lehetősége a törvénynek, amely alapján a kilépett beltag mentesülhetne a teljes felelősség alól, ha a tartozás, illetve az azt keletkeztető szerződés az ő idejében köttetett.
(forrás: Az Üzlettárs)
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm