22 °C Budapest

Egy, aki mindent visz avagy kié a felelősség?

Pénzcentrum
2005. november 8. 06:20

Amikor egy betéti társaságból (BT) a beltag kilép akkor nem árt ha figyel arra, hogy a társaság viselt dolgaiért még öt évig köteles helytállni.

 
 
A BT olyan társasági forma amelyben a társaság tartozásaiért legalább egy tag (beltag) felelőssége korlátlan, és legalább egy másik tag (kültag) felelőssége betétje mértékéig terjed ki, tehát nem felel a társaság tartozásaiért. Amennyiben több beltagja is van az adott vállalkozásnak akkor a összes tag magánvagyonára is kiterjed a felelősség mégpedig egyetemlegesen.
Ez a hitelezőket védő szabály azt jelenti, hogy a végrehajtást kérő a teljes végrehajtást rávezetheti bármely tag vagyonára, azaz nem szükséges arányosítani vagy a tagok bármely más körülményeire figyelemmel lennie. Akitől a hitelező a leggyorsabban és a leghatékonyabban tudja behajtani a követelést, az kénytelen teljes vagyonával helytállni. A mennyiben a behajtás sikerrel járt és valamely beltag az egyetemlegesség szabálya miatt többet fizetett mint amennyi a rá eső rész lett volna, akkor természetesen felléphet a többi taggal szemben és visszakérheti tőlük a túlfizetést (de ez már egy másik végrehajtási eljárás).
A kilépés sem véd meg
A beltag felelőssége a kilépés után is fennáll. A kilépést rögzítő okirat általában tartalmazza, hogy a beltag elszámolt a társasággal és annak többi tagjával, és egymással szemben semmilyen követelésük nincs. Ez a megállapodás azonban csak befelé rendezi a viszonyokat a társaság hitelezői a kilépett beltaggal szemben is érvényesíthetik igényeiket. Ezért is lehet az, hogy számos BT beltagja diák, nyugdíjas vagy más jövedelemmel és vagyonnal nem rendelkező személy.
A beltagok általában számolnak az öt évig fennálló felelőséggel, azonban néha előállhat olyan eset is ami igencsak meglepi a gyanútlan „áldozatot”. Ha a beltag úgy lép ki, hogy tudatában van annak, hogy cég adótartozás, vagy bármilyen lejárt követelés terheli, akkor okkal számíthat rá, hogy a hitelezők a ki nem fizetett számlák érdekében őt is perelhetik mögöttes felelőssége alapján. A beltagok általában még azzal is tisztában vannak, hogy amennyiben az adóhatóság (APEH) kilépésük után fedez fel adóhiányt a cégnél - olyan időszakra amikor ők még tagok voltak – a tartozás ugyancsak behajtható tőlük is. Nem szükséges tehát, hogy az eltávozott beltag ismerje a követelést vagy annak nagyságát elég annyi, hogy a tartozásnak abban az időszakban kellett keletkeznie, amikor még a tagsági jogviszonya fennállt a vállalkozásban.
Ki a felelős ?
 
A magyar társasági törvény úgy fogalmaz, hogy a felelősség továbbélése mindazon tartozásokért fennáll amelyek a tagsági jogviszony megszűnése előtt keletkeztek. Mit jelent ez pontosan ? Tegyük fel, hogy azokban az időkben mikor még az egykori beltag tagja volta cégnek, akkor a vállalat kölcsönt vett fel vagy eszközt lízingelt. Aztán a beltag kilép és néhány év múlva (ami kevesebb mint öt év) a cég fizetésképtelenné válik (persze nem a kilépés miatt), és nem tudja fizetni a törlesztő-részleteket. A pénzintézet néhány felszólító levél után úgy gondolja, hogy bepereli a céget, és mivel látható, hogy a cégvagyon nem fedezi a tartozást, mögöttes felelőség alapján a beltagokat is perbe vonja. És perbe vonja a régi néhány éve kilépett beltagot is, mivel a tartozás a beltag jogviszonya alatt keletkezett.
A tartozás jogi értelemben a szerződés megkötésével kezdődik. Ez abból fakad, hogy a hitelszerződésnél a bank a hitelezett összeg átadásával teljesít, más kötelezettsége nincs, az adós azonban hosszú távú kötelezettségre kötelezett: vissza kell fizetnie a hitelt. Lejárttá egy tartozás csak akkor válik, ha az adós késedelembe esik, mondjuk nem fizeti a részleteket. Egyenlőre nagyon úgy fest a helyzet, hogy nincs olyan értelmezési lehetősége a törvénynek, amely alapján a kilépett beltag mentesülhetne a teljes felelősség alól, ha a tartozás, illetve az azt keletkeztető szerződés az ő idejében köttetett.
(forrás: Az Üzlettárs)
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?