2 °C Budapest

Egy, aki mindent visz avagy kié a felelősség?

Pénzcentrum
2005. november 8. 06:20

Amikor egy betéti társaságból (BT) a beltag kilép akkor nem árt ha figyel arra, hogy a társaság viselt dolgaiért még öt évig köteles helytállni.

 
 
A BT olyan társasági forma amelyben a társaság tartozásaiért legalább egy tag (beltag) felelőssége korlátlan, és legalább egy másik tag (kültag) felelőssége betétje mértékéig terjed ki, tehát nem felel a társaság tartozásaiért. Amennyiben több beltagja is van az adott vállalkozásnak akkor a összes tag magánvagyonára is kiterjed a felelősség mégpedig egyetemlegesen.
Ez a hitelezőket védő szabály azt jelenti, hogy a végrehajtást kérő a teljes végrehajtást rávezetheti bármely tag vagyonára, azaz nem szükséges arányosítani vagy a tagok bármely más körülményeire figyelemmel lennie. Akitől a hitelező a leggyorsabban és a leghatékonyabban tudja behajtani a követelést, az kénytelen teljes vagyonával helytállni. A mennyiben a behajtás sikerrel járt és valamely beltag az egyetemlegesség szabálya miatt többet fizetett mint amennyi a rá eső rész lett volna, akkor természetesen felléphet a többi taggal szemben és visszakérheti tőlük a túlfizetést (de ez már egy másik végrehajtási eljárás).
A kilépés sem véd meg
A beltag felelőssége a kilépés után is fennáll. A kilépést rögzítő okirat általában tartalmazza, hogy a beltag elszámolt a társasággal és annak többi tagjával, és egymással szemben semmilyen követelésük nincs. Ez a megállapodás azonban csak befelé rendezi a viszonyokat a társaság hitelezői a kilépett beltaggal szemben is érvényesíthetik igényeiket. Ezért is lehet az, hogy számos BT beltagja diák, nyugdíjas vagy más jövedelemmel és vagyonnal nem rendelkező személy.
A beltagok általában számolnak az öt évig fennálló felelőséggel, azonban néha előállhat olyan eset is ami igencsak meglepi a gyanútlan „áldozatot”. Ha a beltag úgy lép ki, hogy tudatában van annak, hogy cég adótartozás, vagy bármilyen lejárt követelés terheli, akkor okkal számíthat rá, hogy a hitelezők a ki nem fizetett számlák érdekében őt is perelhetik mögöttes felelőssége alapján. A beltagok általában még azzal is tisztában vannak, hogy amennyiben az adóhatóság (APEH) kilépésük után fedez fel adóhiányt a cégnél - olyan időszakra amikor ők még tagok voltak – a tartozás ugyancsak behajtható tőlük is. Nem szükséges tehát, hogy az eltávozott beltag ismerje a követelést vagy annak nagyságát elég annyi, hogy a tartozásnak abban az időszakban kellett keletkeznie, amikor még a tagsági jogviszonya fennállt a vállalkozásban.
Ki a felelős ?
 
A magyar társasági törvény úgy fogalmaz, hogy a felelősség továbbélése mindazon tartozásokért fennáll amelyek a tagsági jogviszony megszűnése előtt keletkeztek. Mit jelent ez pontosan ? Tegyük fel, hogy azokban az időkben mikor még az egykori beltag tagja volta cégnek, akkor a vállalat kölcsönt vett fel vagy eszközt lízingelt. Aztán a beltag kilép és néhány év múlva (ami kevesebb mint öt év) a cég fizetésképtelenné válik (persze nem a kilépés miatt), és nem tudja fizetni a törlesztő-részleteket. A pénzintézet néhány felszólító levél után úgy gondolja, hogy bepereli a céget, és mivel látható, hogy a cégvagyon nem fedezi a tartozást, mögöttes felelőség alapján a beltagokat is perbe vonja. És perbe vonja a régi néhány éve kilépett beltagot is, mivel a tartozás a beltag jogviszonya alatt keletkezett.
A tartozás jogi értelemben a szerződés megkötésével kezdődik. Ez abból fakad, hogy a hitelszerződésnél a bank a hitelezett összeg átadásával teljesít, más kötelezettsége nincs, az adós azonban hosszú távú kötelezettségre kötelezett: vissza kell fizetnie a hitelt. Lejárttá egy tartozás csak akkor válik, ha az adós késedelembe esik, mondjuk nem fizeti a részleteket. Egyenlőre nagyon úgy fest a helyzet, hogy nincs olyan értelmezési lehetősége a törvénynek, amely alapján a kilépett beltag mentesülhetne a teljes felelősség alól, ha a tartozás, illetve az azt keletkeztető szerződés az ő idejében köttetett.
(forrás: Az Üzlettárs)
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm