13 °C Budapest

Akciós notebook lett a sláger - de valóban megéri ?

Pénzcentrum
2005. október 18. 06:20

Sok egyetemista és főiskolás rendszeresen találkozik azzal a problémával, hogy a félévente és tantárgyanként elkészítendő egy-két beadandó teljesítéséhez és a szakdolgozat megírásához elengedhetetlenül szüksége van számítógépre. Ehhez az iskola jó esetben biztosítani tud néhány géptermet, amik általában zsúfolásig megtelnek egy-egy "rázósabb" időszakban. Nincs tehát más választása a nebulónak minthogy beruházzon egy számítógépbe amivel teljesíteni tudja az iskola által támasztott követelményeket. De ahhoz, hogy otthon is és a kollégiumban vagy albérletben is tudja használni masináját, és ne foglaljon sok helyet, hordozható gépet kell vásárolnia.

Sok egyetemista és főiskolás rendszeresen találkozik azzal a problémával, hogy a félévente és tantárgyanként elkészítendő egy-két beadandó teljesítéséhez és a szakdolgozat megírásához elengedhetetlenül szüksége van számítógépre. Ehhez az iskola jó esetben biztosítani tud néhány géptermet, amik általában zsúfolásig megtelnek egy-egy „rázósabb” időszakban. Nincs tehát más választása a nebulónak minthogy beruházzon egy számítógépbe amivel teljesíteni tudja az iskola által támasztott követelményeket. De ahhoz, hogy otthon is és a kollégiumban vagy albérletben is tudja használni masináját, és ne foglaljon sok helyet, hordozható gépet kell vásárolnia.
 
Melyiket válasszuk?
Manapság egyre többen teszik fel ezt a kérdést maguknak, ugyanis a számítógépek növekvő eladásán belül egyre nagyobb teret követelnek maguknak a hordozható gépek az asztali PC-kel szemben. Ma már igen jól felszerelt, gyors processzorral és VGA vezérlővel rendelkező noteszgépet lehet vásárolni egy hozzá hasonló tudású asztali gép áránál nem sokkal drágábban. A noteszgépek ára az utóbbi pár évben rohamosan csökkent, és ma már minden gyártó - a nevesebbek is - kínál nettó 130-180 ezer forint körüli árszinten noteszgépet. Ezek a belépő kategóriás készülékek általában nagyon hasonló szolgáltatásokkal bírnak, legyen az processzor sebesség, memória vagy HDD kapacitás, csatlakozási lehetőségek, avagy a kijelző mérete. A türelmes vásárló általában mindig talál olyan készüléket, ami valamilyen szempontból többet nyújt mint a többi, de más paraméter szempontjából jellemzően elmarad.
„A számítástechnikai ismeretekkel nem rendelkező vásárló bizony nehéz helyzetben van, hiszen még a készülékkel szemben támasztott igényeit sem tudja pontosan megfogalmazni. Igazából csak egy tetszetős noteszgépet szeretne vásárolni, ami "mindenre" jó. A szakmai segítség hiányában, sebtében történő vásárlásnak pedig nem egyszer csalódás a vége, ráadásul az esetek többségében az akár 300 ezres befektetést sem igen lehet visszacsinálni. Fontos megjegyezni azt is, hogy a notebook-ok belső részegységei az asztali PC-kkel szemben - gyártótól függően - egyáltalán nem, vagy csak bizonyos részegységek tekintetében és csak korlátozottan bővíthetők, cserélhetők. Ezek a memória, a HDD, a processzor, esetleg az optikai meghajtó. Nem cserélhető és nem bővíthető memóriával a VGA vezérlő, általában nem, vagy csak igen nehézkesen és nagyon költségesen cserélhető a TFT kijelző (nem tanácsoljuk). Mindezek figyelembevételével érdemes átgondoltan, a valós igényeknek megfelelően és szakember tanácsát kikérve választani! „– javasolja a notebook.hu
Tehát első lépésben mindenképpen el kell döntenünk, hogy mire akarjuk majd használni az új gépünket, ugyanis aki leginkább a tanuláshoz alkalmazza annak elég lehet egy bruttó 160-200 ezer forint értékű gép is (ez gyakorlatilag beszerezhető bármelyik hipermarketben), viszont aki néha játszani is szeretne rajta vagy egy komolyabb tervező programot szeretne futtatni, illetve akinek fontos, hogy hosszabb ideig tudja működtetni akkumulátorról annak egy picit mélyebben kell a zsebébe nyúlnia.
Arra is érdemes odafigyelnünk, hogy az alacsonyabb árkategóriás notebook-ok teljesítménye alul marad egy ugyanolyan árfekvésű asztali gép teljesítményével szemben. A noteszgépekre általában egy-két év garanciát vállalnak a gyártók, tehát az ennél hosszabb futamidejű áruhitelekbe belemenni nem érdemes. A hordozható számítógépek egyik nagy hátránya pont abból adódik, hogy nem lehet őket bővíteni (illetve ha lehet is akkor nagyon drága hozzájuk az alkatrész) ezért 2-3 év után a maradványértékük nulla, gyakorlatilag a használt notebook-oknak nincs piaca.
 
Hitel, Lízing
A vásárlásunkat készpénz mellett finanszírozhatjuk áruvásárlási hitelből is, ugyanis a legtöbb kereskedő szerződésben áll valamelyik pénzintézettel. Arra azonban figyeljünk, hogy ezek a termékek általában 18-24 százalékos kamaton ketyegnek, de a hitel teljes hiteldíj mutató (THM) amely a kamat mellett tartalmazza a járulékos költségeket is (kezelési költség, folyósítási jutalék, egyéb díjak, stb.) akár 40 százalékra is rúghat, és számolnunk kell még ezen termékek igen nagy értékcsökkenésével is.
Elképzelhető, hogy a közeljövőben lízingelni is lehet notebook-ot, ugyanis a diákszervezet még tavasszal tett javaslatot a minisztériumnak, hogy tegyék lehetővé a főiskolások és egyetemisták számára napi egy eurós összegért történő laptop lízingelését, mely Franciaországban már működő gyakorlat. Hazánkban erre jelenleg egy kereskedőnél sincs lehetőség, mivel a hallgatóknak a legtöbb esetben nincs igazolt jövedelme.
A minisztérium szakembereinek a jogszabályok kidolgozásán kívül sok tennivalójuk nincs, azt kell csak biztosítani, hogy a diákok hátralékai behajthatóvá váljanak. (A programban nincs állami pénz, a tárca csak a szabályozásért felelős.)
Egyelőre csak annyi tűnik biztosnak, hogy a hallgatók három évig törleszthetik a laptopot havi 6-8 ezer Ft-os részletekben.
Adókedvezmények
A Sulinet Expressz program keretében (október 31.-ig) évente maximum 60 ezer forintos adókedvezményben részesülhet az, aki számítástechnikai eszközt vásárol és éves jövedelme nem éri el a 3.4 millió forintot.
Tehát a vásárló az összevont adóalap adóját csökkentheti az általa a program keretében vásárolt számítógép-, számítástechnikai eszköz megszerzésére fordított összeg 50 százalékával, a vevőnek minden terméknél 50 százalék önrészt kell vállalniuk. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogyha egy, az adókedvezmény igénybevételére jogosult személy a Sulinet Expressz keretében vásárol egy 60 ezer forintos számítástechnikai eszközt (pl. egy nyomtatót), akkor ennek az 50 százaléka, azaz 30 ezer forint igényelhető vissza. Természetesen abban az esetben, ha ugyanebben az évben egy újabb 60 ezer forintos terméket vásárolunk akkor annak az 50 százaléka – azaz 30 ezer forint – is visszaigényelhető! Az adókedvezmény mértéke egy adóévben maximum 60 ezer forint lehet – függetlenül a vásárlások számától és a megszerzett számítástechnikai eszközök értékétől!
 
Arra azonban érdemes figyelni, hogy a sulinetes adókedvezmény összevonódik a felnőttképzési díj (költségtérítéses képzés) 30 százalékát kitevő adókedvezménnyel. E két jogcím alapján visszaigényelhető adókedvezmény összege adóévenként nem haladhatja meg a 60 ezer forintot. Valamint nem minden számítástechnikai eszköz tartozik a program termékei közzé, ha igénybe szeretnénk venni az adókedvezményt akkor mindenképpen érdeklődjünk a kereskedőnél.
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm