29 °C Budapest
Finances and economy concept.Close up hand of business woman accountant or banker making calculations.

Újabb csapás a katásokra: nem csak adózniuk lesz drágább

2022. augusztus 2. 14:32

A könyvelők átlagosan 5-20 ezer forintos áremeléssel terveznek a katából kilépő, tevékenységüket átalányadózásban folytató ügyfeleik kapcsán, derült ki egy online felmérésből. A kutatásban megkérdezett könyvelők mindössze felének van tapasztalata az átalányadós vállalkozókkal, és bár a jelenlegi helyzetre való tekintettel sokan foglalkoznának az így adózó ügyfelekkel, több mint egy harmaduk továbbra sem fog átalányadózókat bevállalni.

Az új katatörvény hatására a könyvelők is tervezik a könyvelési díjak emelését, írja a Forbes a Billingo számlázási program kutatása alapján. A felmérésben közel ezer könyvelőt kérdeztek meg július 26-28. között. A megkérdezettek 43 százaléka egyéni vállalkozóként, 54,7 százalékuk könyvelőirodaként, 42,67 százalékuk a könyvelőiroda tulajdonosaként válaszolt a kérdésekre. Ebből az derült ki, hogy az új katatörvény a könyvelők 98,12 százalékának az ügyfélkörét érinti, akik várhatóan a legtöbben átalányadósként vagy főszabály szerint adózó egyéni vállalkozóként folytatják tevékenységüket.

Ezek az adónemek jelentős többletmunkát jelentenek a könyvelőknek. A felmérésből az derült ki, hogy a válaszadók közel 90 százaléka tervezi a könyvelési díjak emelését. A válaszadók majdnem fele azt mondta, hogy ötezer-tízezer forint között tervez emelni, 29 százalékuk már tízezer-tizenötezer forint között, 8 százalékuk húszezerig is elmenne, és 3,5 százalékuk még ennél is nagyobb mértékben emelne. 11 százalék még nem tudott válaszolni a kérdésre.

Közben pedig a megkérdezett könyvelők jelentős része, 37,8 százaléka nem is tervezi, hogy átalányadósokkal bővíti az ügyfélkörét. Sokaknak az új katatörvény kihirdetése óta már kapacitása sincs új ügyfélre: a könyvelők 52 százaléka mondta azt, hogy nem tud egyelőre új ügyfelet fogadni.

Az új katatörvény miatt legalább 300 ezer katásnak kell átgondolnia a jövőjét, és senki sem úszhatja meg, hogy leüljön egy könyvelővel, és azt átbeszéljék. A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete erre korábban úgy reagált, „minden idők legnagyobb adóemelése megroppantja a könyvelői szakmát is”, mert szerintük „sajnos tudomásul kell venni, hogy kevesen vagyunk az ország statáriális megadóztatásának végrehajtásához”.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?