5 °C Budapest
Hungarian coat of arms in the new 10000 forint banknote

Egyre kevesebb magyar fut durván a pénze után: sokan fellélegezhetnek

MTI
2021. október 7. 08:31

Kevesebb pénzbehajtási eljárás indult idén, mint a gazdasági békeidőnek számító 2019-ben - írja a Magyar Országos Közjegyzői Kamara adataira hivatkozva a csütörtöki Magyar Nemzet.

Az újság emlékeztet arra, hogy a válságos periódusokban sokan veszítik el állásukat, a megélhetés anyagi alapjai meginganak, emiatt az érintetteknek az is nehézséget okozhat, hogy kifizessék aktuális rezsiszámlájukat.

Néhány hónappal a koronavírus okozta gazdasági krízis után azonban idehaza efféle jelenség egyáltalán nem tapasztalható - áll a cikkben. A pénzükre váró cégek és magánszemélyek január eleje és szeptember vége között nagyjából 322 ezer alkalommal kérték a közjegyzők segítségét kintlévőségeik behajtásához. Tavaly az időszakos adat ugyan alacsonyabb volt, az elmúlt év azonban nem a legjobb viszonyítási alap: 2020-ban a behajtással foglalkozó vállalkozásoknak is a munka megszervezése volt a legnagyobb kihívás - fogalmaz a lap.

Sokkal beszédesebb, ha az idei esetszámot a válság előtti év azonos periódusának az értékével vetjük össze. Ebből pedig az látszik, hogy 2019 első kilenc hónapában 380 ezer alkalommal terelték jogi útra a követeléseiket a hitelezők. Ehhez képest az idei 322 ezer ügy 15 százalékos visszaesést mutat - olvasható a cikkben. A közjegyzői kamara ezt azzal indokolta, hogy a gazdaságban nem mutatkoznak a hanyatlás jelei.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?