11 °C Budapest
Hungarian coat of arms in the new 10000 forint banknote

Egyre kevesebb magyar fut durván a pénze után: sokan fellélegezhetnek

MTI
2021. október 7. 08:31

Kevesebb pénzbehajtási eljárás indult idén, mint a gazdasági békeidőnek számító 2019-ben - írja a Magyar Országos Közjegyzői Kamara adataira hivatkozva a csütörtöki Magyar Nemzet.

Az újság emlékeztet arra, hogy a válságos periódusokban sokan veszítik el állásukat, a megélhetés anyagi alapjai meginganak, emiatt az érintetteknek az is nehézséget okozhat, hogy kifizessék aktuális rezsiszámlájukat.

Néhány hónappal a koronavírus okozta gazdasági krízis után azonban idehaza efféle jelenség egyáltalán nem tapasztalható - áll a cikkben. A pénzükre váró cégek és magánszemélyek január eleje és szeptember vége között nagyjából 322 ezer alkalommal kérték a közjegyzők segítségét kintlévőségeik behajtásához. Tavaly az időszakos adat ugyan alacsonyabb volt, az elmúlt év azonban nem a legjobb viszonyítási alap: 2020-ban a behajtással foglalkozó vállalkozásoknak is a munka megszervezése volt a legnagyobb kihívás - fogalmaz a lap.

Sokkal beszédesebb, ha az idei esetszámot a válság előtti év azonos periódusának az értékével vetjük össze. Ebből pedig az látszik, hogy 2019 első kilenc hónapában 380 ezer alkalommal terelték jogi útra a követeléseiket a hitelezők. Ehhez képest az idei 322 ezer ügy 15 százalékos visszaesést mutat - olvasható a cikkben. A közjegyzői kamara ezt azzal indokolta, hogy a gazdaságban nem mutatkoznak a hanyatlás jelei.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm