29 °C Budapest
Felrobbant a tőzsdén a Netflix: rekordszámú új előfizető lett tavaly

Felrobbant a tőzsdén a Netflix: rekordszámú új előfizető lett tavaly

2021. január 20. 15:46

Közzétette legfrissebb számait a Netflix, amelyekből kiderült, hogy a cég előfizetőinek száma már átlépte a 200 milliót, valamint arról is beszámolt a cég, hogy többé nem lesz szüksége többmilliárdos kölcsönökre, hogy finanszírozni tudja a streaming szolgáltatására készülő filmeket és sorozatokat.

A mostani egy pénzügyi mérföldkövet jelent a Netflix számára, hiszen úgy néz ki beérett a cég stratégiája, mely szerint nagymértékű hitelfelvétellel veszi fel a verseny a hollywoodi stúdiókkal. A világ legnagyobb streaming szolgáltatója kevesebb, mint egy évtized alatt 15 milliárd dollár hitelt vett fel és a mostani beszámolóban közölte, hogy a szabad cash flow 2021-ben végre egyenesbe jöhet.

Úgy gondoljuk, hogy többé nincs szükségünk külső finanszírozásra a mindennapi működéshez

- a Netflix közölte, hogy vizsgálja annak lehetőségét, hogy a többlet készpénzt visszaforgassa a részvényeseknek részvény-visszavásárlás útján. Emellett 10-15 milliárd dolláros bruttó adósság fenntartását tervezi. Egyébként ezért is nagy szó a pozitív cash flow mert a streaming szolgáltatások jellemzően veszteségesen működnek, például a Disney is arra számít, hogy a streamingen keresztül még évekig veszteségeket fog elkönyvelni.

Október és november között a Netflix 8,5 millió új előfizetőt szerzett, ami jóval meghaladta a Wall Street 6,1 milliós várakozását és mindezt úgy érte el a cég, hogy közben egyre élesedik a verseny a szegmensben és az Egyesült Államokban még árat is emelt a szolgáltató. A 8,5 millió új ügyféllel a Netflixnek már 203,7 millió előfizetője van. 2020 emellett a cég történetének legsikeresebb éve volt előfizetők szempontjából, soha annyi előfizetőt nem szereztek a korábbi években, mint tavaly.

A negyedév végi teljes előfizetőszám alapján még mindig az Egyesült Államok és Kanada a Netflix fő piaca, összesen 74 millió előfizetővel, de már az EMEA-térség is megközelíti, 67 millió előfizetővel. Az egész évet tekintve azonban az látszik, hogy a növekedés motorja már rég nem az amerikai régió, hiszen az új előfizetők 83 százaléka az USA-Kanada régión kívülről érkezett, ezen belül a legjelentősebb az EMEA régió volt, amely az új előfizetők 41 százalékát adta.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kilátásokat tekintve a Netflix további 6 millió új előfizetőt tervez szerezni az idei első negyedévben, amely viszont elmaradt a várakozásoktól, hiszen az elemzők durván 8 millió fős előrejelzést vártak. A bevételek tekintetében nem okozott meglepetést a cég. A Netflix 6,6 milliárd dolláros bevételről számolt be a negyedik negyedévre, ami 21,5 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához viszonyítva és lényegében megegyezett az elemzői várakozással.

Az adózott eredmény ezzel szemben csökkent, a tavaly negyedik negyedéves 587 millió dollárról 7,6 százalékkal 542,2 millió dollárra. Ennek értelmében tehát az EPS is csökkent, a tavalyi 1,3 dollárról 1,19 dollárra, míg az elemzők 1,39 dolláros EPS-t vártak. Vélhetően az előfizetők számával és a kedvező cash flow-val kapcsolatos híreknek köszönhetően valósággal széttépték a Netflixet a tegnapi piaczárás után, az árfolyam 13,1 százalékot ugrott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?