12 °C Budapest

Magyar megoldás segíthet az áramszolgáltatóknak

Pénzcentrum
2019. július 25. 10:30

Az ország áramfogyasztása évről évre rekordokat dönt, télen a fűtés, nyáron a klíma dobja meg. Ez pedig egyre nagyobb gondot okoz az áramellátást végző szolgáltatóknak, mert bár a beépített kapacitások elegendőek, de a terhelés nem egyenletesen oszlik el, csúcsidőszakokban egyes körzetek túlterhelődhetnek. A villamosenergia hálózatok üzemeltetői vagy sok milliárdos bővítésre kényszerülnek vagy olyan okos szabályozókra lesz szükségük, amelyek kezelni tudják a megnövekedett, egy időpontban jelentkező áramfogyasztást. Egy magyar startupnak az utóbbira van megoldása, amely nem csak a hazai vállalatok gondjaira lehet gyógyír.


Az áramszolgáltatás körzetekre bontva történik, minden körzetben trafók konvertálják a magas feszültségű áramot alacsonyabbra, ami aztán a háztartásokhoz eljut. Ezeknek a trafónak van egy terhelése, amit folyamatosan monitoroz az áramszolgáltató és nem szabad, hogy ez a maximumot túllépje, mert akkor - szélsőséges esetben - túlterhelődhet a rendszer, és elvileg az sem kizárt, hogy áram nélkül maradnak a háztartások (fontos hozzátenni, hogy a magyar rendszerekben több olyan elem is van, ami ezt a gyakorlatban megakadályozza, sokkal inkább egy jövőbeli problémáról van szó). Az utóbbi évek rekordértékei pedig egyre közelebb kerülnek ehhez a maximumhoz, a trendek pedig nem éppen az áramfogyasztás mérséklődését vetítik előre, gondoljunk csak a klímák és az elektromos autók terjedésére.

Az áramszolgáltatók előtt két út látszik: vagy a bővíteni kell az ellátórendszerüket, amely komoly beruházásokat igényelne, vagy pedig mérő-szabályozórendszerek segítségével kell megpróbálniuk mérsékelni a fogyasztást a csúcsidőszakokban. Ez utóbbira fejlesztett egy megoldást a ZenCharge csapata, amely egy olyan eszközt telepítene a fogyasztókhoz, amely lehetővé teszi, hogy az egy időpontban jelentkező igényeket az áramszolgáltató egy kicsit eltolja, így tehermentesítve a rendszert.

"Az eszköz elvileg bármilyen otthoni fogyasztóhoz tud kapcsolódni. A klíma esetében például egy hálózati aljzatba bedugható smartplugon (azaz okoskonnektoron) keresztül visszük át a parancsot, amit a telefonunkon beállítunk. Ha például délután 5 órára szeretnénk, hogy 22 fokos legyen a lakásunk, akkor ezt betápláljuk az app-ba, a rendszer pedig automatikusan indítja majd a klímát. De mivel mindenki ilyenkor érkezik haza a munkából, a rendszer nem a csúcsfogyasztás időszakában kapcsolja be, hanem egy kicsit előtte, ezzel eltolva az egy időben jelentkező igényeket" - mondta Pénzcentrumnak Kenessey Tamás, ötletgazda.

Balról a harmadik: Kenessey Tamás

Az autótöltés esetében még több lehetőség van a fogyasztás idejének eltolására, mert átlagos használaz mellett egy e-autót 3-6 óra alatt lehet feltölteni, miközben 10-12 órát parkol éjszakánként otthon. Az eszköz prototípusa már rendelkezésre áll, a csapat most rendszerszinten szeretné tesztelni a megoldást. Ebben segíthet nekik az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., melynek startupversenyén, az MVM EDISON startup versenyen a három győztes csapat egyike volt a MET3R ZenCharge. A versenyre 104 pályázat érkezett, amelyből a legjobb nyolc ötletet választotta ki az MVM, amely közül 3 győztest hirdettek.

A megoldást az energiaszolgáltatóknak értékesítenénk, mert ők azok, akik rálátnak a rendszerszintű fogyasztásra, és akik működési és beruházási költséget takaríthatnak meg a csúcsidőszakok levágásával. A szolgáltatás rajtuk keresztül juthat el a háztartásokba, hasonlóan, ahogy a digitális műsorsugárzáshoz a telekommunikációs cégek adják a set-top boxokat a szolgáltatás részeként. Így előre tervezhető lenne a háztartások fogyasztási igénye, a szolgáltató a nem prompt jelentkező igények eltolásával tehermentesíteni tudná a hálózatot

- mondta az üzleti modellről Kenessey. A felhasználók ugyanakkor nemcsak azt tudják beállítani az appban, hogy mikor fogják használni az eszközeiket, de élőben látják, hogy azok mennyit fogyasztottak, így azt is, hogy mennyi pénzbe kerül ez nekik. A fogyasztók az együttműködésükért cserébe különböző jutalmakat kaphatnak, vagy akár kedvezményes díjcsomagba is léphetnének.

A probléma mindenhol adott, a kérdés, hogy mikor üt be

A hálózatok túlterheltsége ráadásul nem egy országspecifikus probléma, mindenhol jelen van, sőt, azokban az országokban, ahol az elektromos autózás már jóval elterjedtebb, mint Magyarországon, még kiélezettebb a helyzet. "Bár Magyarországon még viszonylag kevés az e-autó, azért azt is látni kell, hogy itt nem országos szintű áramkimaradásoktól kell tartani, hanem körzetenként jelentkezhet a probléma. Az elektromos autók először a tehetős, kertvárosi környékeken terjednek el, mint például Budapesten a 2. vagy a 12. kerületben, és az egyidejű töltés ezeken a helyeken vezethet problémához leghamarabb" - tette hozzá a ZenCharge ötletgazdája.

Bár egyelőre még nem tart ott a világ - főleg Magyarországon - hogy rendszerszintű problémát okozzon az áramszolgáltatónak a napelemmel rendelkező háztartások áramtermelésének visszatáplálása a rendszerbe, de Kenessey szerint a megoldásuk továbbfejleszthető egy olyan irányba, amely a terheléses problémát visszafelé is kezelni tudja majd. Tehát energiatárolók segítségével a fogyasztási igényekhez tudja időzíteni/késleltetni a visszatáplálás időpontját.

Támogatott tartalom
A cikk megjelenését az MVM Zrt. támogatta.
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm