19 °C Budapest
Magyar megoldás segíthet az áramszolgáltatóknak

Magyar megoldás segíthet az áramszolgáltatóknak

Pénzcentrum
2019. július 25. 10:30

Az ország áramfogyasztása évről évre rekordokat dönt, télen a fűtés, nyáron a klíma dobja meg. Ez pedig egyre nagyobb gondot okoz az áramellátást végző szolgáltatóknak, mert bár a beépített kapacitások elegendőek, de a terhelés nem egyenletesen oszlik el, csúcsidőszakokban egyes körzetek túlterhelődhetnek. A villamosenergia hálózatok üzemeltetői vagy sok milliárdos bővítésre kényszerülnek vagy olyan okos szabályozókra lesz szükségük, amelyek kezelni tudják a megnövekedett, egy időpontban jelentkező áramfogyasztást. Egy magyar startupnak az utóbbira van megoldása, amely nem csak a hazai vállalatok gondjaira lehet gyógyír.


Az áramszolgáltatás körzetekre bontva történik, minden körzetben trafók konvertálják a magas feszültségű áramot alacsonyabbra, ami aztán a háztartásokhoz eljut. Ezeknek a trafónak van egy terhelése, amit folyamatosan monitoroz az áramszolgáltató és nem szabad, hogy ez a maximumot túllépje, mert akkor - szélsőséges esetben - túlterhelődhet a rendszer, és elvileg az sem kizárt, hogy áram nélkül maradnak a háztartások (fontos hozzátenni, hogy a magyar rendszerekben több olyan elem is van, ami ezt a gyakorlatban megakadályozza, sokkal inkább egy jövőbeli problémáról van szó). Az utóbbi évek rekordértékei pedig egyre közelebb kerülnek ehhez a maximumhoz, a trendek pedig nem éppen az áramfogyasztás mérséklődését vetítik előre, gondoljunk csak a klímák és az elektromos autók terjedésére.

Az áramszolgáltatók előtt két út látszik: vagy a bővíteni kell az ellátórendszerüket, amely komoly beruházásokat igényelne, vagy pedig mérő-szabályozórendszerek segítségével kell megpróbálniuk mérsékelni a fogyasztást a csúcsidőszakokban. Ez utóbbira fejlesztett egy megoldást a ZenCharge csapata, amely egy olyan eszközt telepítene a fogyasztókhoz, amely lehetővé teszi, hogy az egy időpontban jelentkező igényeket az áramszolgáltató egy kicsit eltolja, így tehermentesítve a rendszert.

"Az eszköz elvileg bármilyen otthoni fogyasztóhoz tud kapcsolódni. A klíma esetében például egy hálózati aljzatba bedugható smartplugon (azaz okoskonnektoron) keresztül visszük át a parancsot, amit a telefonunkon beállítunk. Ha például délután 5 órára szeretnénk, hogy 22 fokos legyen a lakásunk, akkor ezt betápláljuk az app-ba, a rendszer pedig automatikusan indítja majd a klímát. De mivel mindenki ilyenkor érkezik haza a munkából, a rendszer nem a csúcsfogyasztás időszakában kapcsolja be, hanem egy kicsit előtte, ezzel eltolva az egy időben jelentkező igényeket" - mondta Pénzcentrumnak Kenessey Tamás, ötletgazda.

Balról a harmadik: Kenessey Tamás

Az autótöltés esetében még több lehetőség van a fogyasztás idejének eltolására, mert átlagos használaz mellett egy e-autót 3-6 óra alatt lehet feltölteni, miközben 10-12 órát parkol éjszakánként otthon. Az eszköz prototípusa már rendelkezésre áll, a csapat most rendszerszinten szeretné tesztelni a megoldást. Ebben segíthet nekik az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., melynek startupversenyén, az MVM EDISON startup versenyen a három győztes csapat egyike volt a MET3R ZenCharge. A versenyre 104 pályázat érkezett, amelyből a legjobb nyolc ötletet választotta ki az MVM, amely közül 3 győztest hirdettek.

A megoldást az energiaszolgáltatóknak értékesítenénk, mert ők azok, akik rálátnak a rendszerszintű fogyasztásra, és akik működési és beruházási költséget takaríthatnak meg a csúcsidőszakok levágásával. A szolgáltatás rajtuk keresztül juthat el a háztartásokba, hasonlóan, ahogy a digitális műsorsugárzáshoz a telekommunikációs cégek adják a set-top boxokat a szolgáltatás részeként. Így előre tervezhető lenne a háztartások fogyasztási igénye, a szolgáltató a nem prompt jelentkező igények eltolásával tehermentesíteni tudná a hálózatot

- mondta az üzleti modellről Kenessey. A felhasználók ugyanakkor nemcsak azt tudják beállítani az appban, hogy mikor fogják használni az eszközeiket, de élőben látják, hogy azok mennyit fogyasztottak, így azt is, hogy mennyi pénzbe kerül ez nekik. A fogyasztók az együttműködésükért cserébe különböző jutalmakat kaphatnak, vagy akár kedvezményes díjcsomagba is léphetnének.

A probléma mindenhol adott, a kérdés, hogy mikor üt be

A hálózatok túlterheltsége ráadásul nem egy országspecifikus probléma, mindenhol jelen van, sőt, azokban az országokban, ahol az elektromos autózás már jóval elterjedtebb, mint Magyarországon, még kiélezettebb a helyzet. "Bár Magyarországon még viszonylag kevés az e-autó, azért azt is látni kell, hogy itt nem országos szintű áramkimaradásoktól kell tartani, hanem körzetenként jelentkezhet a probléma. Az elektromos autók először a tehetős, kertvárosi környékeken terjednek el, mint például Budapesten a 2. vagy a 12. kerületben, és az egyidejű töltés ezeken a helyeken vezethet problémához leghamarabb" - tette hozzá a ZenCharge ötletgazdája.

Bár egyelőre még nem tart ott a világ - főleg Magyarországon - hogy rendszerszintű problémát okozzon az áramszolgáltatónak a napelemmel rendelkező háztartások áramtermelésének visszatáplálása a rendszerbe, de Kenessey szerint a megoldásuk továbbfejleszthető egy olyan irányba, amely a terheléses problémát visszafelé is kezelni tudja majd. Tehát energiatárolók segítségével a fogyasztási igényekhez tudja időzíteni/késleltetni a visszatáplálás időpontját.

Támogatott tartalom
A cikk megjelenését az MVM Zrt. támogatta.
NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?