29 °C Budapest
Hatalmas bukta: több mint 140 milliót füstölt el 2 év alatt Schobert Norbi

Hatalmas bukta: több mint 140 milliót füstölt el 2 év alatt Schobert Norbi

2017. szeptember 23. 16:05

A fitneszguru arról beszélt, hogy az Update birodalom kétszer is lenullázta anyagilag. Egyszer tíz évvel ezelőtt kerültek nehéz helyzetbe, el kellett adnia az autóját és a motorcsónakját is, hogy be tudja fizetni a közüzemi számlákat.

Komoly anyagi gondokkal küzdött Schobert Norbi. Erről Hajdú Péter Frizbi című műsorában beszélt. Kétszer is nehéz helyzetbe került a fitnessguru és cége: először tíz éve nullázták le magukat. Schobert azt mondta, egy nagyker vitte el a pénzüket, még az autót és a motorcsónakot is el kellett adniuk, hogy be tudják fizetni a villanyszámlát - írja a Blikk.

Az elmúlt két évben még nagyobb volt a gond, hiszen a Buda-Cash csődje is nagyon nehéz helyzetbe hozta őket. A brókercég bedőlése után úszott a szerződés a teniszcsillag Andre Agassival, - akit 300 millióért vett meg - az emberek pedig szabadulni akartak az Update részvényektől.

Több mint 140 milliónk szállt el, hiszen a Buda-Cashnél volt a pénz, a tőzsdére szánt Update-részvények után befizetendő személyi jövedelemadó összegét egy becsődölt brókercég számláján forgattuk, az viszont a zároláskor elveszett. A végén 407 ezer forint kártérítést kaptunk. Kértem a NAV-tól mentesítést, nem adtak, így 24 hónapig fizettem havi hatmilliót

 - mondta a műsor felvételén Schobert Norbi.

Hiszékenyek vagyunk vagy tudatlanok?

A rendszerváltás óta egymást érik Magyarországon a becsődölt brókercégek, tömegeket vertek már át csaló álbrókerek.

Baumag, Lupis, Pilis Invest, Cívis Globál, Tribuszer Zoltánné, Globex, Fortress és természetesen három 2015-ös sztár:

  • Quaestor,
  • Kun Mediátor Marcsika és
  • Buda-Cash.

Ismerősen csengő bróker- és cégnevek. Az a közös bennük, hogy a bankokhoz képest jóval magasabb kamatot ígértek a náluk befektetett pénzekre, a végén viszont kártyavárként dőltek össze, maguk alá temetve több ezer ügyfelet, akik futhattak a pénzük után.

Ami mégis összeköti e cégek történetét, azok a hiszékeny befektetők, akik jobban akartak járni a piacnál, aztán koppanás lett a vége. Aki mer az nyer - tartja a mondás, de ez sajnos nem mindig igaz

A Pénzcentrumnak Németh Erzsébet, a Budapest Metropolitan Egyetem professzora februárban hogy az általa megismert tanulmányok alapján a rendszerváltás összefügghet a brókerbotrányokkal, aki azt mondta, van egy sérülékeny réteg, aki képtelen ellenállni a kereskedelmi, azaz marketing ajánlatoknak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A magyar társadalom sérülékenységét mi sem példázza jobban, mint, hogy a professzor asszony is majdnem a Quaestor károsultjai között tudhatta magát. 

Azok a marketing eszközök, amiket a Quaestor használt, nagyon meggyőzőek voltak. Amikor hat és fél százalék kamatot kínáltak, én is elmentem, hogy elhelyezzek valamennyi pénzt náluk és már ott voltam a fiókjukban, amikor valami furcsa érzés jelentkezett a gyomromban, és inkább hazamentem

 - mondta.

Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmünket a kutató, hogy fontosak a megérzések. Amikor át akarnak verni minket, gyakran megérezzük, hogy baj van, csak sokszor nem figyelünk eléggé oda önmagunkra. Ugyanakkor ahhoz, hogy valaki megértse a pénzügyi termékeket és kritikusan tudjon viszonyulni egy neki ajánlott befektetéshez, megfelelő pénzügyi kultúrára, tudásra van szüksége. 

A héten robbant a hír, hogy hamarosan a kormány elé kerül a pénzügyi tudatosság fejlesztésének stratégiája, amelynek célja, hogy rendszerbe tereljék és a nemzeti alaptanterv részévé tegyék a pénzügyi ismeretek oktatását. A Nemzeti Alaptanterv (NAT) ugyanis jelenleg csak lehetőséget ad a pénzügyi alapismeretek oktatására, az órakeret szabadon felhasználható 10 százalékában, választható tárgyként.

Címlapkép: Balogh Zoltán / MTI

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?