4 °C Budapest

A szigetes Gerendai Károly az év üzletembere

Pénzcentrum
2009. január 26. 10:00

2008-ban "Az év üzletembere" Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezető igazgatója, a "Példakép" Esztergályos Jenő, az Apáczai Kiadó Kft. ügyvezető igazgatója lett. A "Merész újító" Losonczi Áron, a Litracon Bt. tulajdonosa, a fényáteresztő beton feltalálója, a "Jövő ígérete" Sándor Szandra, a Nanushka designer márka tervező-ügyvezetője lett - jelentették be vasárnap éjjel, az Ernst & Young immár hatodik alkalommal rendezett díjátadó gáláján - írja a Portfólió.

"Az év üzletembere" díjat Gerendai Károly előtt Jaksity György (2007), Bojár Gábor (2006), Demján Sándor (2005), Dr. Kürti Sándor (2004) és Dr. Csányi Sándor (2003) vehette át.

"A paprika és a pálinka után 1993-ban egy új hungarikum született. A Sziget Fesztivál alakítja és növeli a hazai piac ismertségét, új lehetőségeket teremtve az itteni művészvilág számára. Gerendai Károly üzleti vállalkozásai és tevékenysége meghatározó tényezője az itthoni turizmusnak, Magyarország nemzetközi ismertségének és pozitív megítélésének." - indokolta döntését a független bíráló bizottság, melynek elnöke a tavalyi nyertes, Jaksity György volt.

A plakátragasztóként és turnémenedzserként kezdő Gerendai karrierjének meghatározó pontja 1993-ban volt, amikor Müller Péter Sziámival és Szekfű Balázzsal létrehozta az első Sziget Fesztivált. Az ötlet megvalósítói olyan nemzetközi ifjúsági találkozót akartak szervezni, ahol mérsékelt áron biztosítottak a kulturális szabadidős programok. Az első fesztivál 26 millió forintos költségvetéssel, két színpadon, kétszáz koncerttel, nyolcvan filmmel és negyven színházi produkcióval indult, és több mint 43 ezer látogatót vonzott. Mára a Sziget Fesztivál Európa egyik legismertebb ifjúsági kulturális rendezvénye, évente közel 60 programhelyszínnel és 400 000 látogatóval.

A fesztivál éves szervezésére alapított Sziget Kft. nevét számos egyéb rendezvény is fémjelezi, ilyen például a Ferencvárosi Ünnepi Játékok, az Európa Nap, a Zene Ünnepe, a Wanted Fesztivál, a Sport Sziget, a Budapest Parádé, az olaszországi, franciaországi és hollandiai Magyar Kulturális Évad, a VOLT Fesztivál és a Balaton Sound.

A kreatív üzletemberként ismert Gerendai Károly az elmúlt 10 évben számos egyéb üzleti projektbe is belevágott - áll a Sziget Kft. közleményében. Alapítója és kiadója a Wanted, majd WAN2 magazinnak, 2002-ben megnyitotta a Kultiplex Művelődési Házat, 2004-ben a TV Sziget televíziós műsorgyártó vállalkozás - melyből az MTV-n látható Kultúrház kinőtte magát - producere volt. 2007-ben pedig újra a média világába lépett: jelentős szerepet vállalt az EST csoport újraszervezésében. Jelenleg résztulajdonosa a RádióCafe-t üzemeltető illetve a Pesti Estet és a Time Out Budapestet is kiadó EMG Kft.-nek, melynek operatív irányítását is ellátja.

Gerendai Károly a vendéglátóiparban is érdekelt, 2006-ig üzemeltetője és résztulajdonosa volt a Liszt Ferenc téri Buena Vista étteremnek, 2008-ban pedig megnyitotta tulajdonostársaival a Costes Éttermet, melynek célja, hogy meghonosítsa a világszínvonalú csúcsgasztronómiát Magyarországon.

NEKED AJÁNLJUK
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?