2020. április 2. csütörtök Áron

Így védekeznek a magyarok a koronavírus ellen: ennyi tényleg elég?


Az új, eddig ismeretlen koronavírus típus a COVID-19 cseppfertőzéssel terjed, azzal kapcsolatban pedig rengeteg - sokszor egymással ellentétes - információ kering a neten, hogy lehet ellene védekezni. A Pénzcentrum olvasói felméréséből az derült ki, hogy a legtöbben komolyan veszik a fertőzésveszélyt, és tesznek óvintézkedéseket: sűrűbben, alaposabban mosnak kezet, kézfertőtlenítőt használnak, beszereztek szájmaszkot, sokan pedig bevásároltak egy karanténtól vagy áruhiánytól tartva. Megint mások egy ideig nem terveznek külföldi utat, vagy lemondták foglalásukat.

A kínai egészségügyi hatóságok január első felében kezdték el jelenteni a járvánnyal kapcsolatos adatokat Vuhanból, Hupej tartomány székhelyéből, ahonnan az új típusú koronavírus terjedése decemberben elindult. A hivatalos adatok alapján a január 10-én közölt 41-ről a fertőzöttek száma január 19-ére 198-ra emelkedett. Országos adatot először január 20-án tettek közzé, akkor 291 fertőzöttről adtak számot. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a járvány január 23. és február 2. között tetőzött Kínában, és azóta folyamatosan mérséklődik. Az is bizonyítást nyert, hogy a COVID-19 esetek mintegy 3,4 százaléka végződik halállal, ami jóval magasabb, mint a szezonális influenza 1 százalék alatti halálozási rátája.

A COVID-19 vírus kevésbé hatékonyan terjed, mint az influenza, egészséges emberek közvetítésével a jelek szerint nem terjed, több súlyos betegséget okoz, mint az influenza, nincsenek még védőoltások és gyógyszerek, és megfékezhető

- összegezte Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója a legutóbbi sajtótájékoztatón. Márciusban tovább csökkent az új típusú koronavírus új fertőzötteinek napi száma Kínában, miközben Dél-Koreában több mint négyszer annyi új beteget diagnosztizáltak egy nap alatt, mint a járvány kiindulópontján. Kedd éjfélig 119 új pácienst regisztráltak Kína szárazföldi területén, vagyis az új esetek száma tovább mérséklődött a kedden közölt 125-ről, amely ráadásul a legalacsonyabb napi adat volt azóta, hogy a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság januárban elkezdte azokat közzétenni.

A Kínában eddig diagnosztizált 80 270 fertőzött közül csaknem 50 ezren már meggyógyultak. A még kezelés alatt álló, több mint 27 ezer páciens közül 6416 állapota súlyos.

Hétfőn nyolc újabb ország, Indonézia, Portugália, Szenegál, Tunézia, Szaúd-Arábia, Jordánia, Marokkó és Lettország jelezte, hogy területén megjelent a koronavírus, kedden pedig Ukrajna is közölte, hogy egy koronavírusos beteget kórházban ápolnak. Ma pedig már Lengyelországban is megjelent a kór. A szakértők egyetértenek, hogy nagyon kicsi az esélye, hogy Magyarországot elkerülje a járvány. 

A koronavírus valószínűleg már Magyarországon van; továbbra is indokolt az óvatosság, miközben el kell kerülni a pánikot 

- mondta korábban Rusvai Miklós virológus. 

Hogyan előzhető meg a fertőzés?

Azt minden szakember kiemeli, hogy a legeslegfontosabb a gyakori kézmosás. Ezen túl azt szokták tanácsolni, ne nyúljunk lehetőleg az arcunkhoz, szánkhoz, ne dörzsöljük a szemünket. A maszkkal kapcsolatban keringenek a leginkább ellentmondó híresztelések: egyesen teljesen feleslegesnek tartják, és csak a fertőzöttekre adnának maszkot, míg mások szerint a fizikai szűrő is véd, bár nyilvánvalóan nem 100 százalékosan. Ugyanígy a tömegközelekedésen, nyilvános helyeken viselt kesztyű is biztosít fizikai védelmet, de garanciát a fertőzés ellen nem. 

Sokan ajánlják a kézfertőtlenítő használatát is: a magyarok el is kezdték felvásárolni a patikák, drogériák készleteit. Azonban nem csak a maszk és a kézfertőtlenítő gél, spray, szappan lett keresett termék: a vásárlók a boltokban a tartós élelmiszereket, háztartási cikkeket keresik. Egyesek ezt is reális óvintézkedésnek tartják, "jobb félni, mint megijedni" alapon, mások szerint ez csak pánikvásárlás. A szakértők mellett a magyar kormány is óvatosságra int az utazásaink szervezésének tekintetében. Kiemelten felhívták a lakosság figyelmét, hogy ne utazzanak fertőzött területekre, vagy ha mégis, regisztráljon a Konzuli Hivatalnál. 

Mit teszünk valójában a vírus ellen?

A Pénzcentrum olvasói körében végzett felmérés jelenlegi állásából az derült ki, hogy a legtöbben - a válaszadók 20 százaléka - a koronavírus fertőzés ellen úgy védekeznek, hogy jobban figyelnek a fertőtlenítésre. Ezen túlmenően 18 százalék aktívan követik a híreket, hogy naprakész legyen, hol tart a fertőzöttség a világon és mire érdemes figyelni. A válaszadók 13 százaléka azt nyilatkozta, kerüli a zsúfolt, zárt helyeket, ahol sokan megfordulnak, 3 százalék pedig a lakásból sem szívesen mozdul ki, amíg nem javul a helyzet. Minden tízedik megkérdezett használ kézfertőtlenítőt, ha nincs alkalma kezet mosni, viszont szájmaszkot viszonylag kevesen szereztek be, vagy más alkalmaztak is: a válaszadók 4 százaléka. 

A Pénzcentrum olvasóinak csak 7 százaléka vásárolt be tartós cikkekből, és 10 százalékuk nem tervez külföldi utazást a közeljövőben a vírus miatt, de olyanok is vannak, akik elhalasztották tervezett útjukat (4%). Mindössze a válaszadók 3 százaléka döntött úgy a koronavírus járvány miatt, hogy inkább belföldre tervezi a nyaralását. 

Természetesen vannak olyanok is, akik nem változtatnak az életvitelükön a vírus hatására: minden 12-dik válaszadó jelölte, hogy semmit nem tesz a fertőzés ellen: "ez az egész csak hisztéria, minek változtassak".

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

Aldi

03.01-04.05
Országos

Interspar

02.26-04.03
Országos

  Ajánlatunk