15 °C Budapest

Hány hosszú hétvége lesz 2015-ben? Mikor vegyünk ki szabit?

2015. február 3. 12:02

Évek óta biztos pontnak számítanak a magyarországi szálláshelyeken a hosszú hétvégék. A hotelek, falusi szálláshelyek, vendégházak rendszeresen teltházzal üzemelnek ilyenkor - és természetesen az utazók számára is ideálisak ezek az alkalmak. A SZÉP-kártya is jelentősen hozzájárul a turizmus fellendítéséhez.

Dübörög a belföldi turizmus a hosszú hétvégéken: az elmúlt évek statisztikái szerint a hosszú hétvége legalább 10-15 százalékkal növeli a forgalmat a szálláshelyeken. A tavalyi év utolsó ilyen hosszú szünetére ősszel került sor (ha az év végi ünnepeket nem számítjuk): az október 23-i hétvégén a hírek szerint országszerte telt házzal, közel százszázalékos kihasználtsággal üzemeltek a szállodák csütörtöktől vasárnapig.

Aki későn kapcsolt, csak nehezen talált szabad szobát: Borsodban például 80-90 százalékos foglaltsággal üzemeltek a szállodák, Gyulán és Békéscsabán már csak kollégiumi szálláshelyeket tudnak felajánlani az ünnepi héten.

A szállodák természetesen igyekeznek kihasználni ezeket a lehetőségeket: a legtöbb hotelben találhatunk speciális (tematikus) csomagajánlatokat, családi kedvezményeket. Egyes becslések szerint azonban az árak 10-15 százalékkal magasabbak ilyenkor a megszokott hétvégi tarifáknál, a zömmel családdal érkezők általában 3-4 éjszakás félpanziós csomagot vásárolnak.

Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára az októberi hosszú hétvége kapcsán az MTI-nek elmondta, hogy a hasonló időszakokban jellemzően a belföldi vendégek vannak többségben. Hozzátette:

közel tíz éve tart Magyarországon az a folyamat, hogy a változatos programlehetőséget nyújtó wellness-szállodák megtelnek az ünnepekre, hosszú hétvégékre. A SZÉP-kártya is jelentősen hozzájárul a kereslet élénkítéséhez. A fővárosi vagy városi szállodák iránt nem jellemző ilyenkor az erős érdeklődés.

Érdemes időben kapcsolni

Egyelőre úgy tűnik, hogy 2015-ben is népszerűek maradnak a hosszú hétvégi üdülések, érdemes tehát időben szállást foglalni.

Idén március 15-e és november 1-je is vasárnapra esik, így két munkaszüneti napot bukunk. Május 1-je viszont péntek, így az 3 napos hétvégének számít, hasonlóan október 23-hoz. Augusztus 20-a idén csütörtök, amikor a pénteki pihenőnappal megtoldva 4 napos hétvégét kapunk. Idén is hosszú - bár 2014-hez képest egy nappal rövidebb - lesz a karácsony: december 24-e ugyanis csütörtökre esik. Természetesen hosszú hétvégének számítanak az egyházi ünnepnapok is: Húsvét (április 4-6); Pünkösd (május 23-25).

Lássuk, hogy alakulnak 2015-ben a munkaszüneti napok, ünnepnapok:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mikor érdemes szabadságot kivenni?

Ha tudjuk, hosszabbítsuk meg az ünnepi - húsvét, pünkösd - hétvégéket 1-2 nappal, de egy őszi kirándulásra, wellnessre a meghosszabbított október 23-i hétvége is tökéletes lehet.

Nyáron viszont érdemes kihasználni az augusztus 20-i négynapos hétvégét: ha kivesszük előtte a hétfő-kedd-szerdát, három nap szabadsággal összesen egy hetet kapunk. Karácsonyra is érdemes hagyni 3 napot, így kivehetjük 24-e előtt a hét első három napját, ha pedig az azt követő hétre is marad szabink, egy igazán hosszú téli szünetet hozhatunk össze.

Kérdésed van a béren kívüli juttatásokról, kíváncsi vagy valamire a SZÉP kártyával kapcsolatban? Írd meg a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre. Tematikus hetünk utolsó cikkében az OTP Bank szakértői válaszolnak a legérdekesebb olvasói levelekre.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem