18 °C Budapest
Shot of a young woman using her cellphone while sitting in the airport lounge area

Rém értékes papír lapul temérdek magyar fiókjában: sokan nem is tudják, de egyre többet ér

2023. március 4. 16:01

Továbbra is Japáné a világ legerősebb útlevele, igaz Szingapúr újra behozta őket az első helyen, így holtversenyben vezetnek. A második helyen Dél-Korea áll, amit két európai, Németország és Spanyolország követ. 2023 első negyedévében is él a korábbi tapasztalat, a világ legerősebb útlevelei szinte kivétel nélkül Európából kerülnek ki, egy-két fejlett ázsiai országot, valamint az USA-t, Új-Zélandot és Ausztráliát leszámítva. Ekképpen Magyarország is az élen tanyázik, összetettben a 9. legtöbb ország fogadja el hazánk útlevelét, sőt, 2022-höz képest javítottunk is, 10 éves távlatban pedig még többet.

Továbbra is Japáné a világ legerősebb útlevele a világon, az okmánnyal ugyanis 193 országba lehet belépni – derült ki a Henley Útlevél Index 2023-as, első negyedéves elemzéséből. Hiába az évek óta tartó japán hegemónia, mégiscsak történt egy nagy változás a lista élén. Szingapúr felzárkózott, így már azzal az útlevéllel is 193 országba lehet vízum nélkül utazni. A változás miatt Dél-Korea egyedül áll a második helyen, 192 országban elfogadott útlevelével. A dobogó harmadik fokát pedig elhagyva a Távol-Keletet, Németország és Spanyolország birtokolja 191-191 országgal.

A távol-keleti első és második hely után viszont egyértelműen Európa országaié a főszerep, és ezt nem csak a harmadik hely jelzi, de innen lefelé, egészen a hetedik helyig (12 ország) csak EU-tagállamok találhatók: Finnország, Olaszország, Luxembourg, Ausztria, Dánia, Hollandia, Svédország, Franciaország, Írország, Portugália és az Egyesült Királyság. Ezeknek az országoknak 188-190 helyre jó az útlevelük. Összesítésben tehát a Távol-Kelet után csupán a 7. helyen lépnek be nem európai országok, ezek egyébként Új-Zéland és az USA, mindkét útlevelet 187-187 ország fogadja el.

Ahogy a Pénzcentrum által kiemelt listán látszik, Magyarország abszolút az élbolyban van, ami az útlevelünk erősségét illeti. Összesítésben ugyanis a 9. legjobban helyen végeztünk a világban, ami azt is jelenti, hogy a magyar útlevél összesen 185 országban érvényes. A 9. helyen egyébként holtversenyben állunk a lengyelekkel. A top10-be így még Litvánia és Szlovákia fért be, egyaránt 184-184-el.

Hazánk egyébként 2022-höz képest javított, akkor a 9. helyen voltunk, és összesen 183 országba lehetett utazni a magyar útlevéllel. Ennél is sokat mondóbb adat, hogy 10 éves távlatban a magyar vízum meglehetősen sokat erősödött. Igaz, összhelyezést nézve csupán 2 hellyel voltunk hátrébb 2013-ban, mint 2023-ban, viszont az elfogadó országok száma csupán 157 volt. Igaz, akkor még a lista első helyezettjének is elég volt csupán 173 (itt akkor három ország volt holtversenyben: Finnország, Svédország és az Egyesült Királyság). Ez ma már összetettben csak a 19. helyre lenne elég.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Közvetlen szomszédunkban, azok közül az országok közül, akik EU tagok is, Bulgária és Horvátország van leghátrébb, összetettben a 18. helyen. Az ő útleveleiket 175-175 helyen fogadják el. Érdekes azonban Ukrajna példája, ami az elmúlt évek során meglehetősen sokat jött előre. Most viszont azt még nem látni, milyen hatással lesz útlevél-politikájára az orosz-ukrán háború. Jelenleg egyébként a 34. helyen vannak, 144 útlevelüket elfogadó országgal. Másik szomszédunk, és ezzel a leghátrébb lévő is Szerbia viszot összetettben csak a 37., az ő útlevelüket 137 országban fogadják el. Ennél is hátrébb van Oroszország, összetettben már csak az 51. Az orosz útlevél 118 országba jó.

Ehhez mérten is sokkal gyengébb a lista legvégén lévő ország, Afganisztán útlevele, ami a legrosszabb eredménnyel a 110. Az itteni útlevelet csak 27 országban fogadják el. Nem sokkal jobb Irak sem, ami a 109. helyen végzett, 29 elfogadó nemzettel. Miközben a harmadik legrosszabb számmal Szíria végzett, ők összesítettben a 108. helyen vannak, útlevelüket 30 helyen fogadják el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?