Shot of a young woman using her cellphone while sitting in the airport lounge area

Rém értékes papír lapul temérdek magyar fiókjában: sokan nem is tudják, de egyre többet ér

2023. március 4. 16:01

Továbbra is Japáné a világ legerősebb útlevele, igaz Szingapúr újra behozta őket az első helyen, így holtversenyben vezetnek. A második helyen Dél-Korea áll, amit két európai, Németország és Spanyolország követ. 2023 első negyedévében is él a korábbi tapasztalat, a világ legerősebb útlevelei szinte kivétel nélkül Európából kerülnek ki, egy-két fejlett ázsiai országot, valamint az USA-t, Új-Zélandot és Ausztráliát leszámítva. Ekképpen Magyarország is az élen tanyázik, összetettben a 9. legtöbb ország fogadja el hazánk útlevelét, sőt, 2022-höz képest javítottunk is, 10 éves távlatban pedig még többet.

Továbbra is Japáné a világ legerősebb útlevele a világon, az okmánnyal ugyanis 193 országba lehet belépni – derült ki a Henley Útlevél Index 2023-as, első negyedéves elemzéséből. Hiába az évek óta tartó japán hegemónia, mégiscsak történt egy nagy változás a lista élén. Szingapúr felzárkózott, így már azzal az útlevéllel is 193 országba lehet vízum nélkül utazni. A változás miatt Dél-Korea egyedül áll a második helyen, 192 országban elfogadott útlevelével. A dobogó harmadik fokát pedig elhagyva a Távol-Keletet, Németország és Spanyolország birtokolja 191-191 országgal.

A távol-keleti első és második hely után viszont egyértelműen Európa országaié a főszerep, és ezt nem csak a harmadik hely jelzi, de innen lefelé, egészen a hetedik helyig (12 ország) csak EU-tagállamok találhatók: Finnország, Olaszország, Luxembourg, Ausztria, Dánia, Hollandia, Svédország, Franciaország, Írország, Portugália és az Egyesült Királyság. Ezeknek az országoknak 188-190 helyre jó az útlevelük. Összesítésben tehát a Távol-Kelet után csupán a 7. helyen lépnek be nem európai országok, ezek egyébként Új-Zéland és az USA, mindkét útlevelet 187-187 ország fogadja el.

Ahogy a Pénzcentrum által kiemelt listán látszik, Magyarország abszolút az élbolyban van, ami az útlevelünk erősségét illeti. Összesítésben ugyanis a 9. legjobban helyen végeztünk a világban, ami azt is jelenti, hogy a magyar útlevél összesen 185 országban érvényes. A 9. helyen egyébként holtversenyben állunk a lengyelekkel. A top10-be így még Litvánia és Szlovákia fért be, egyaránt 184-184-el.

Hazánk egyébként 2022-höz képest javított, akkor a 9. helyen voltunk, és összesen 183 országba lehetett utazni a magyar útlevéllel. Ennél is sokat mondóbb adat, hogy 10 éves távlatban a magyar vízum meglehetősen sokat erősödött. Igaz, összhelyezést nézve csupán 2 hellyel voltunk hátrébb 2013-ban, mint 2023-ban, viszont az elfogadó országok száma csupán 157 volt. Igaz, akkor még a lista első helyezettjének is elég volt csupán 173 (itt akkor három ország volt holtversenyben: Finnország, Svédország és az Egyesült Királyság). Ez ma már összetettben csak a 19. helyre lenne elég.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Közvetlen szomszédunkban, azok közül az országok közül, akik EU tagok is, Bulgária és Horvátország van leghátrébb, összetettben a 18. helyen. Az ő útleveleiket 175-175 helyen fogadják el. Érdekes azonban Ukrajna példája, ami az elmúlt évek során meglehetősen sokat jött előre. Most viszont azt még nem látni, milyen hatással lesz útlevél-politikájára az orosz-ukrán háború. Jelenleg egyébként a 34. helyen vannak, 144 útlevelüket elfogadó országgal. Másik szomszédunk, és ezzel a leghátrébb lévő is Szerbia viszot összetettben csak a 37., az ő útlevelüket 137 országban fogadják el. Ennél is hátrébb van Oroszország, összetettben már csak az 51. Az orosz útlevél 118 országba jó.

Ehhez mérten is sokkal gyengébb a lista legvégén lévő ország, Afganisztán útlevele, ami a legrosszabb eredménnyel a 110. Az itteni útlevelet csak 27 országban fogadják el. Nem sokkal jobb Irak sem, ami a 109. helyen végzett, 29 elfogadó nemzettel. Miközben a harmadik legrosszabb számmal Szíria végzett, ők összesítettben a 108. helyen vannak, útlevelüket 30 helyen fogadják el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem