17 °C Budapest
Mid adult man spending a day at wellness center and enjoying in a swimming pool.

Ide menekülnek idén húsvétkor a magyar családok: beindult a roham, egyre fogynak a helyek

2023. március 4. 06:55

Rekordévre készül a turizmus, a várakozások szerint nem csak az első negyedév, de a húsvéti időszak is kiemelkedően jó számokat hoz majd. A legnépszerűbb belföldi úti cél a tavaszi szünetben idén Eger, Gyula és Hajdúszoboszló lesz, az árak viszont legkevesebb 16, de inkább 20-30 százalékkal emelkedtek meg egyetlen év  leforgása alatt. Egy éjszaka egy főnek átlagosan 11 420 forintba kerül.

2019 után ismét rekordévre készül a turizmus, ezt a várakozást erősítik a januári adatok is. Horváth Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szerint „jól hajrázott a turisztikai ágazat 2022 végén, és ezt sikerült átmenteni 2023 elejére is”, februárban a foglalások száma már elérte a 2 millió vendégéjszakát, ami 10 százalékkal haladja meg a tavaly februárit. A tavalyi első negyedév 5,9 millió vendégéjszakája után az előrejelzések 6,3 millióval számolnak az idén.

A várakozások szerint a húsvéti időszak is kiemelkedően jó számokat hoz majd. 2023ban a tavaszi szünet 6 napos lesz, az utolsó tanítási nap 2023. április 5., szerda lesz, és április 11-ig, keddig tart.

Már dübörög a húsvét

Március másodikáig közel 23 százalékkal több foglalást tettek meg a húsvéti hosszú hétvégére, és 36,5 százalékkal több a tavaszi szünetre szóló foglalások aránya tavalyhoz képest időarányosan; sokan már előre foglaltak. Közülük 14% már tavaly lefoglalta az idei tavaszi szüneti üdülést

 - tájékoztatta a Pénzcentrumot Kelemen Lili, a Szállás.hu sajtószóvivője.

A legnépszerűbb belföldi úti célok a portálon keresztül történő foglalások alapján:

  1. Eger
  2. Gyula
  3. Hajdúszoboszló
  4. Pécs
  5. Hévíz
  6. Nyíregyház
  7. Sopron
  8. Zalakaros
  9. Szeged
  10. Budapest

Az árakkal kapcsolatban Kelemen Lili elmondta, 16,8%-kos emelkedést látnak jelenleg az átlagos Ft/fő/éj változását tekintve, így

átlagosan egy éjszaka egy főnek 11 420 forintba kerül.

Az árak máshol is nőnek, például a Hunguest Hotels a légitársaságoktól ismert dinamikus árazást alkalmazza, így egy szoba ára függ a foglalás időpontjától, a rendelkezésre álló kapacitástól és az ellátás típusától is.

A gazdasági változásokat és a piaci mozgásokat természetesen követik az áraink, egyből azonban nem engedhetünk: a megfelelő ár-érték arányból. Szállodáinkban a szobaár a bőséges reggeli és svédasztalos vacsora mellett a legtöbb esetben a fürdőbelépőt is tartalmazza

 - mondta el Labossa Lajos, marketing és kommunikációs igazgató, majd hozzátette, a tizenkét wellness szállodájukból kilenc már teltházas a tavaszi szünet idején. A Balaton-parti BÁL Resortban, a hévízi Panorámában és a tapolcai Pelionban még lecsaphatnak az érdeklődők az utolsó szobák egyikére. A szünetben kiemelt gyermekanimációval és sztárfellépőkkel várják vendégeiket Bükfürdőtől Gyuláig az ország népszerű fürdővárosaiban.

Jól alakul a március 15. hosszú hétvége is, dacára annak, hogy idén a hét közepére, szerdára esik a nemzeti ünnep. A vendégek a megelőző hétvégét kötötték össze a vélhetően szabadságként kivett hétfő-keddel, így ez az időszak népszerűbb volt eddig.

A napokban elkezdett felpörögni az érdeklődés a szerdával kezdődő hosszú hétvége iránt is, így egész héten telt ház várható.

 - tudtuk meg Labossa Lajostól. De a Danubius Hotelsnél nagyon bizakodóak az előttünk álló hónapok, különösen a húsvéti időszakot illetően. A húsvéti hosszú hétvégén a vidéki házaikban, már most 70% körüli a foglaltság. Itt szinte biztosak abban, hogy teltházzal fognak üzemelni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az átlagárak itt jellemzően 20-30% közötti mértékben emelkedtek.

A vidékkel párhuzamosan a budapesti szállodáik kilátásai is folyamatosan javulnak:

nem véletlen, hogy február végén, 4 hónap üzemszünetet követően újra nyitjuk a Hungaria-t, Magyarország legnagyobb szállodáját. Budapest az elmúlt hónapokban is egyre növekvő népszerűségnek örvend, a vendégéjszakák száma dinamikusan növekszik, jóllehet a volumen a legtöbb küldőországból elmaradt a COVID előtti időszaktól. Itt ezt ellensúlyozza a tavalyi árakhoz képest egy 25-30% közötti euróban mért átlagárnövekedés. Ennek megfelelően a húsvéti időszak alatt is erős keresletre számítunk budapesti szállodáinkban is

 – számolt be Bogár Zoltán, a Danubius Hotels központi üzletfejlesztési igazgatója. Hozzátette, hogy míg szabadidős egyéni vendégek száma náluk már elérte a covid előtti szintet, és az üzleti és konferenciaturizmus is éledezik, de még nem tartanak ott, ahol a pandémia előtt, az idei évben ebben fejlődést várnak.

Zsebek közt

2023. január elsejétől megszűntek a Széchenyi Pihenő Kártya alszámlái, azaz zsebei. A korábbi szálláshely-, vendéglátás-, valamint szabadidő-alszámlára gyűjtött összegek összeadódtak, és bármire fel lehet használni a pénzt, ami gyorsabbá, egyszerűbbé teszi a kártya felhasználását.

A SZÉP Kártya általában véve nagyon jó forgalomélénkítő hatású. Jelenleg annak lehet pozitív hatása a belföldi keresletre, hogy május végén nagyobb volumenű SZÉP kártyára elhelyezett pénz fog lejárni és extra adóteher illeti az el nem költött összegeket. A zsebek eltörlésének hatását külön nehéz megítélni, ne felejtsük el, hogy a tavalyi év második felében is már biztosított volt a zsebek átjárhatósága – mondta el Bogár Zoltán. Tehát SZÉP-kártya zsebeivel kapcsolatos változtatás mindenképpen kényelmesebb felhasználást tesz lehetővé a szállodai pihenést választók számára, elfogadói oldalon ugyanakkor kevésbé van ennek jelentősége, hiszen egy saját étteremmel, bárral rendelkező wellness hotel korábban is el tudta fogadni mind a három zsebből történő fizetést.

Külföld is nagyon megy

De nem csak a magyar szálláshelyek telítődnek rohamtempóban, már a külföldi körutazások 

Húsvétra nincs már tulajdonképpen semmi!

 - ezt Ráth Andrea, a Premio Travel igazgatója mondta el a Pénzcentrumnak. A tavaszi körutazásokat gyakorlatilag mostanra kiárulták, kora nyárra vannak még olaszországi útjaik. Az Észak-Olasz Tavak kirándulás és a Toszkána, ami még foglalható, de az is csak azért, mert megduplázták az eddigi csoportok számát a nagy érdeklődésre való tekintettel. Elmondása szerint Amerika továbbra is elképesztően népszerű, de Madeira az, ami új desztinációként berobbant ebben az időszakban - 8 nap, 7 éjszaka repülővel, szállással, reggelivel 419 ezer forint fejenként.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem