Mutatjuk, mennyit kell ma kiadni egy „mininyaralásért” a magyar tenger partján — 40 ezer forint alatt szinte lehetetlen megúszni.

Őrületes szezonra készülnek a belföldi szállásadók, vendéglátók, várhatóan zsúfolásig megtelnek a strandok, a büfék és az éttermek. Nem árt azonban a nagy melegben óvatosnak lenni, hiszen ilyenkor nyáron sokkal könnyebben belefudhatunk egy-egy romlott ételbe italba. Nagyon meg kell válogatnunk hát, hova ülünk be.
A szektor összes szereplője gőzerővel készül az utóbbi évek várhatóan legerősebb belföldi szezonjára: gyérítik a szúnyogokat a tavak környékén, sűrítik a vonatjáratokat, toborozzák a szállodai alkalmazottakat, ahogy a vendéglátóhelyek személyzetét is. Vendég is lesz: május eleje óta több mint 40 százalékkal emelkedett a nyári hónapokra beérkezett előfoglalások száma. Ha a növekedés ilyen dinamikus marad, a főszezonban nehéz lesz már szállást találni a népszerű hazai nyaralóhelyeken - hívta fel a figyelmet a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). És a költekezésre sem lehet majd panasz, hiszen december 31-ig átjárhatóak maradnak a Szép-kártyák alszámlái, és marad az adókedvezmény is.
Érdemes azonban jól megnézni, hol költjük el a pénzünket, hiszen ahol zsúfoltság van, sok vendég és nagy meleg, ott sokkal nagyobb eséllyel találkozhatunk romlott étellel vagy itallal. A rutintalan vendéglátósok jóval hajlamosabbak a hibákra, amit az élelmiszerbiztonsági ellenőrzések is alátámasztanak. Mutatjuk, hogyan ismerheted fel a veszélyes helyeket, hiszen az élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő vendéglátóhelyeknek lehetnek a fogyasztók által is észrevehető jelei:
- Ilyen lehet a túl alacsony forgalom, ami felveti a lassan forgó árukészlet kockázatát.
- Laikusok számára is szembetűnő lehet a takarítatlanság, az asztalok vagy az evőeszközök nem megfelelő tisztasága.
- A nem megfelelő tárolási körülmények, például a napra kitett élelmiszerek, szintén kockázatot jeleznek.
- Ezek mellett felkeltheti a figyelmet a kiszolgáló személyzet kifogásolható higiéniája, például szennyezett kéz, köröm vagy ruházat,
- továbbá az eszközhasználat hiánya az ételkészítés vagy a tálalás során.
- Ugyancsak érdemes elkerülni azokat a helyeket, ahol rovarok jelenléte tapasztalható
- tájékoztatta a Pénzcentrumot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Ne hagyd szó nélkül! Mit csinálj, ha romlott ételt ettél?
Amennyiben felmerül, hogy a megvásárolt étel/élelmiszer romlott, esetleg nem kellően hőkezelt, azt semmi esetre nem szabad elfogyasztani! Javasolt a helyszínen vagy kiszállítás/elvitel esetén telefonon/e-mailben jelezni a vendéglátóhely felé a problémát. Amennyiben mégis enterális megbetegedés (pl. hányás, hasmenés tünetek) történt, feltétlenül orvoshoz kell fordulni.
Mindemellett a Nébih ingyenesen hívható ZöldSzámán (06-80-263-244) bárki bejelentheti, ha vásárláskor olyan szabálytalanságot tapasztal, amely veszélyeztetheti az élelmiszerláncot. A ZöldSzám a nap 24 órájában hívható. A bejelentést megteheti a Nébih Navigátor applikáción keresztül is.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
A hatóság lecsap: 2020 számokban
2020-ban az élelmiszerláncon belül a vendéglátás területén több mint 13 ezer ellenőrzést végeztek az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek munkatársai (a Nébih és a kormányhivatalok). Az ellenőrzéseken feltárt különféle problémák száma összesen 1225 volt. A kiszabott bírságok az alábbiak szerint alakultak: élelmiszerlánc-felügyeleti bírság kiszabására 522 esetben került sor összesen több mint 220 millió Ft összegben, élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására pedig 120 esetben, összesen több mint 15 millió Ft összegben. Az ellenőrzések során feltárt legjellemzőbb hiányosságok
- a nyomonkövetés hiánya,
- a takarítatlanság,
- a nem megfelelő tárolási feltételek,
- a nem megfelelő HACCP rendszerek, valamint
- a nem megfelelő személyi higiénia voltak.
A szektorban soha nem látott mértékben érzékeltékk a tavalyi évben a szakképzett munkaerő hiányát. A 2020-as nyári szezonális (július 1. – augusztus 20.) élelmiszerlánc-ellenőrzések középpontjában a mozgóboltok, büfékocsik és mozgó vendéglátók tevékenysége, a fagylalt előállítás és forgalmazás, valamint az ifjúsági és gyermektáborok étkeztetése állt.
"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.
Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?
A környezettudatos, fenntartható életmód kialakítása mindannyiunk közös érdeke.
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
-
Milliárdos biznisz a háttérben: a göngyölegtisztítás lehet a magyar beszállítók aduja
Pirint Tamást, a Logicon Invest ügyvezetőjét kérdeztük.
-
Újabb okosórás fizetést vezet be a Gránit Bank (x)
A Garmin és a Xiaomi okosórákon is érintésmentesen fizethetnek a napokban élesített fejlesztés révén a Gránit Bank ügyfelei. A bank az innovációval tovább bővítette a gyors és kényelmes fizetési megoldásainak körét.


