36 °C Budapest
Önműködő taxik jöhetnek a nagyvárosok útjaira

Önműködő taxik jöhetnek a nagyvárosok útjaira

2017. április 5. 19:30

A világ nagyvárosaiban fontos kérdés a közlekedés jövője. Tömegközlekedés, autómegosztás, önvezető járművek - nagyon nem mindegy, hogyan alakul a közlekedés digitalizációja.

Izgalmas hír jelent meg tavaly decemberben az Uberről. Az alapvetően közösségi személyszállítással foglalkozó cég felvásárolta a Geometric Intelligence mesterséges intelligenciával foglalkozó startupot, és elindította saját, mesterséges intelligenciával foglalkozó laboratóriumát. A mesterséges intelligenciával támogatva az autók könnyebben és jobban felismerhetik az utakon lévő tárgyakat, jelzéseket, vagy éppen az uberező utasokat még hatékonyabban tudják összepárosítani a sofőrökkel, és az Uber ételkiszállító szolgáltatásához is jól jöhet a gondolkodó szoftver.

Egyre több nagyváros - elsősorban Nyugat-Európában és Amerikában - készül arra, hogy önműködő autók, és önműködő taxik járjanak majd az útjaikon.

Az utazásmegosztó alkalmazások folyamatos versenyhelyzetbe állítják a taxikat és a tömegközlekedést: New Yorkban már kimutatható, hogy csökken a tömegközlekedés használata. Oslo már újragondolta a tömegközlekedési stratégiáját, és kihasználja a technológia előnyeit, míg Svájcban például önvezető kisbuszokat tesztelnek.

Tény, hogy az önvezető taxiknak van pozitív hatása, például a jobb parkolóhely-kihasználtság miatt. A következő évek egyik legforróbb vitája viszont az lesz, hogy van-e szükség tömegközlekedésre - mondta el a szerdai SMART 2017 konferencián tartott előadásában Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója.

A közlekedési szakember úgy látja, nem lehet autókra építeni a nagyvárosokat, de a világban sok helyen ez a koncepció virágzik. A tömegközlekedés a legfenntarthatóbb közlekedési mód, így nem érdemes kiváltani önvezető taxikkal, autókkal.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hozzátette: olcsó, vezető nélküli taxikat csak úgy szabad engedni elterjedni, hogy ha mellette a fenntartható tömegközlekedés, a tömegközlekedés, a kerékpározás is elérhető marad.

NEKED AJÁNLJUK
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?