19 °C Budapest
Hány hosszú hétvége lesz 2015-ben? Mikor vegyünk ki szabit?

Hány hosszú hétvége lesz 2015-ben? Mikor vegyünk ki szabit?

2015. február 3. 12:02

Évek óta biztos pontnak számítanak a magyarországi szálláshelyeken a hosszú hétvégék. A hotelek, falusi szálláshelyek, vendégházak rendszeresen teltházzal üzemelnek ilyenkor - és természetesen az utazók számára is ideálisak ezek az alkalmak. A SZÉP-kártya is jelentősen hozzájárul a turizmus fellendítéséhez.

Dübörög a belföldi turizmus a hosszú hétvégéken: az elmúlt évek statisztikái szerint a hosszú hétvége legalább 10-15 százalékkal növeli a forgalmat a szálláshelyeken. A tavalyi év utolsó ilyen hosszú szünetére ősszel került sor (ha az év végi ünnepeket nem számítjuk): az október 23-i hétvégén a hírek szerint országszerte telt házzal, közel százszázalékos kihasználtsággal üzemeltek a szállodák csütörtöktől vasárnapig.

Aki későn kapcsolt, csak nehezen talált szabad szobát: Borsodban például 80-90 százalékos foglaltsággal üzemeltek a szállodák, Gyulán és Békéscsabán már csak kollégiumi szálláshelyeket tudnak felajánlani az ünnepi héten.

A szállodák természetesen igyekeznek kihasználni ezeket a lehetőségeket: a legtöbb hotelben találhatunk speciális (tematikus) csomagajánlatokat, családi kedvezményeket. Egyes becslések szerint azonban az árak 10-15 százalékkal magasabbak ilyenkor a megszokott hétvégi tarifáknál, a zömmel családdal érkezők általában 3-4 éjszakás félpanziós csomagot vásárolnak.

Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára az októberi hosszú hétvége kapcsán az MTI-nek elmondta, hogy a hasonló időszakokban jellemzően a belföldi vendégek vannak többségben. Hozzátette:

közel tíz éve tart Magyarországon az a folyamat, hogy a változatos programlehetőséget nyújtó wellness-szállodák megtelnek az ünnepekre, hosszú hétvégékre. A SZÉP-kártya is jelentősen hozzájárul a kereslet élénkítéséhez. A fővárosi vagy városi szállodák iránt nem jellemző ilyenkor az erős érdeklődés.

Érdemes időben kapcsolni

Egyelőre úgy tűnik, hogy 2015-ben is népszerűek maradnak a hosszú hétvégi üdülések, érdemes tehát időben szállást foglalni.

Idén március 15-e és november 1-je is vasárnapra esik, így két munkaszüneti napot bukunk. Május 1-je viszont péntek, így az 3 napos hétvégének számít, hasonlóan október 23-hoz. Augusztus 20-a idén csütörtök, amikor a pénteki pihenőnappal megtoldva 4 napos hétvégét kapunk. Idén is hosszú - bár 2014-hez képest egy nappal rövidebb - lesz a karácsony: december 24-e ugyanis csütörtökre esik. Természetesen hosszú hétvégének számítanak az egyházi ünnepnapok is: Húsvét (április 4-6); Pünkösd (május 23-25).

Lássuk, hogy alakulnak 2015-ben a munkaszüneti napok, ünnepnapok:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mikor érdemes szabadságot kivenni?

Ha tudjuk, hosszabbítsuk meg az ünnepi - húsvét, pünkösd - hétvégéket 1-2 nappal, de egy őszi kirándulásra, wellnessre a meghosszabbított október 23-i hétvége is tökéletes lehet.

Nyáron viszont érdemes kihasználni az augusztus 20-i négynapos hétvégét: ha kivesszük előtte a hétfő-kedd-szerdát, három nap szabadsággal összesen egy hetet kapunk. Karácsonyra is érdemes hagyni 3 napot, így kivehetjük 24-e előtt a hét első három napját, ha pedig az azt követő hétre is marad szabink, egy igazán hosszú téli szünetet hozhatunk össze.

Kérdésed van a béren kívüli juttatásokról, kíváncsi vagy valamire a SZÉP kártyával kapcsolatban? Írd meg a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre. Tematikus hetünk utolsó cikkében az OTP Bank szakértői válaszolnak a legérdekesebb olvasói levelekre.

NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?