19 °C Budapest

Hatalmas változás a pesti forgalomban: figyeljenek az autósok!

Pénzcentrum
2013. április 17. 10:02

Közleménye szerint a BKK célja a kerékpáros közlekedés, mint környezetbarát, helytakarékos városi közlekedési mód népszerűsítése, vonzóbbá és egyúttal biztonságosabbá tétele. A kerékpársávok, kerékpárutak, kerékpártárolók kialakítása mellett ezért ott, ahol lehetőség van rá, az egyirányú utcákban is lehetővé tesszik a kerékpárosok kétirányú közlekedését.

A kerékpár nagy előnye, hogy kerülőutak nélkül, gyorsan célba lehet vele érni, de ez csak akkor érvényesül, ha a teljes úthálózat használható, átjárható. A mellékutcák egyirányúsítása viszont sokszor nagy kerülőutat jelent, így a kerékpározás veszít a vonzerejéből, holott nem minden esetben szükséges, hogy az egyirányúsítás a kerékpárosokra is vonatkozzon. Az utcák egyirányúsításának ugyanis leggyakoribb oka az, hogy a parkoló járművek mellett megmaradó útszélesség már nem teszi lehetővé, hogy két személygépkocsi egymás mellett elférjen, és félrehúzódásra sincs lehetőség, de a kerékpár általában elfér a szembejövő járművek mellett. Az egyirányúsítás emellett a mellékutcai átmenő forgalom csökkentésének egyik fő eszköze is, viszont ebben az esetben sem szükséges a kerékpáros forgalom korlátozása. Gyakori, hogy ezzel olyan utcákban is ellehetetlenítik a kerékpáros forgalmat, amelyek párhuzamosak a nagy forgalmú főutakkal, így elkerülő útként szolgálhatnának. Ezért az egyirányú utcákban érdemes mindkét irányban megengedni a kerékpározást, ahol erre megvan a szükséges sávszélesség - áll a BKK közleményében.

Forrás: BKK

A magyar KRESZ 2010 óta teszi lehetővé az ellenirányú kerékpározás kijelölését önálló kerékpársáv nélkül. Azóta egyre több helyen jelenik meg Budapesten a Behajtani tilos! tábla mellett a "kivéve kerékpárral" kiegészítő jelzés, így ma már a járművezetők számára sem szokatlan ez a helyzet. A kerékpárok számára engedélyezett kétirányú behajtásra minden esetben jelzőtábla, illetve útburkolati jel is figyelmeztet.

Kétirányú kerékpározási lehetőség a Bubi teljes működési területén

A város belső területének könnyebb átjárhatósága érdekében terveink szerint a Bubi közbringa rendszer teljes működési területén egységesen, egyszerre vezetjük be az egyirányú utcák kétirányú kerékpározhatóságát. Az erre vonatkozó tervezés és szakmai egyeztetés jelenleg zajlik. Most a külső kerületekben a kerületi önkormányzatok, vagy helyi kerékpáros szervezetek kezdeményezésére olyan egyirányú utcákban jelöljük ki a kétirányú kerékpározás lehetőségét, ahol a megnyitás révén egy jól járható kerékpáros útvonal jön létre, így a kerékpárosoknak nem kell többé kerülniük, vagy fontos kerékpáros úti cél található az adott utcában. A forgalmi rend változásáról az útszélesség, a forgalomnagyság, a parkolási rend és a csomópontok kialakításának figyelembe vételével, külön-külön döntenek.

Áprilisban az alábbi egyirányú utcákban válik lehetővé a kétirányú kerékpározás:

IV. Bőröndös utca (Szabolcsi Bence tér - Járműtelep utca között)
IV. Káposztásmegyeri út (Vadgesztenye utca - Vetés utca között)
IV. Tungsram utca (Eperjes utca - Erdősor út között)
IV. Langlet Waldemár utca
IV. Mády Lajos utca
IV. Lórántffy Zsuzsanna utca
IV. Munkásotthon utca (Mártírok útja - Aradi utca között)
IV. Kunhalom utca (Vadgesztenye utca - Fóti út között)
XI. Ménesi út (Szüret utca - Balogh lejtő között)
XIII. Babér utca (Madarász utca - Tomori utca között)
XXI. Martinász utca

A kivitelezés határideje várhatóan 2013. április 30. A nyár folyamán a VI. és VII. kerületi egyirányú utcákban vizsgáljuk meg a kétirányú kerékpározás biztosításának lehetőségét.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Biztonságos-e a kétirányú kerékpáros közlekedés az egyirányúsított utcákban?
Kutatások szerint a szembejövő autó kevésbé veszélyes, mint az előzésben lévő, hiszen szemből érkezve a járművezetők kölcsönösen látják egymást. Brüsszelben 2004 óta, Párizsban 2008 óta rendelet írja elő, hogy minden olyan egyirányú utcát meg kell nyitni a kerékpáros forgalom számára, ahol a szélesség és a forgalomnagyság azt lehetővé teszi.

Ezzel együtt Budapesten jelenleg 52 helyszínen, összesen csaknem 12 km hosszban van érvényben ez a forgalmi rend. Az utcák 12 %-ában van önálló kerékpársáv, 70 %-ban viszont csak kerékpáros piktogram hívja fel a figyelmet arra, hogy az adott egyirányú útszakaszon kétirányú kerékpáros forgalom van érvényben.

Számottevő baleset ebből adódóan 2010 óta nem történt. Kerékpárosként ugyanakkor érdemes lassítva, óvatosan megközelíteni a kereszteződést, és meggyőződni az elsőbbség megadásáról és a láthatóságról.

A városnak jó a kétirányúsítás, mert

közvetlenül elérhetővé válnak a mellékutcákban lévő célpontok kerékpárral,
a nagy forgalmú utak jó kerékpáros alternatívájává válhat egy szomszédos mellékutca,
csökken a szabálytalankodás, megfelelően szabályozott elsőbbségi viszonyok mellett növekszik a biztonság,
a kerékpározás előnyben részesítése növeli a legkörnyezetbarátabb közlekedési mód vonzerejét.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem