Professional and qualified roofer in protective uniform wear installing new roof on rooftop of house,Concept of residential building under construction.

Korszakváltás jön az építőiparban: ez mindent megváltoztathat

2023. április 14. 14:58

A magyar kormány 2024-től kezdődően tervezi bevezetni a BIM (épületinformációs modellezés) rendszerek alkalmazásának szabályait a nagyértékű állami beruházásoknál, így komoly érdeklődés kísérte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) tavaszi szakmai konferenciáját a változásokról. De mi az a BIM és miért olyan fontos, hogy a hazai építőipar szereplői egyre szélesebb körben alkalmazzák? A PlanRadar szakértőinek friss bejegyzéséből kiderül.

"Korszakváltás van az építőiparban, melynek a hazai építőipar a küszöbén áll” – fogalmazott Koji László, az ÉVOSZ elnöke a a szakmai konferencián. Az igényes megrendelők új elvárásokat fogalmaznak meg, ami a fenntartható, körforgásos, innovatív, energiatakarékos, zöld és környezetbarát jelzőkkel írható körül. A változó igények kiszolgálásának összetett eszközrendszerében fontos szerepe van a digitalizációnak, azon belül a BIM technológia minél szélesebb körű alkalmazásának. De mi az a BIM?

A rövid válasz szerint a BIM modellezési megoldás, amely egységes, jól áttekinthető, 3D-s rendszerben, valós időben kezeli és meg is jeleníti az építményekkel kapcsolatos összes fontos tervezési, kivitelezési, fenntartási információt, amivel a projektek résztvevői jelentős időt és pénz takarítanak meg. A PlanRadar blogbejegyzésének szerzői részletesen is bemutatták, hogy a BIM miként támogatja ezt a három munkafolyamatot.

Tervezés

 Kezdetben elkészül az épület 3D-s modellje az összes tervvel, szelvénnyel és nézettel. Egy speciális tervező beviszi a modellt egy programba, amely kiszámítja az építendő objektum összes elemének paramétereit. A kiterjedt adatbázisból elérhető az összes munkarajz, specifikáció, a jövőbeli munkák mennyiségére vonatkozó információk és a projekt teljes költsége. A tervezési szakaszban megbecsülik a gépészeti és energiahálózatok, a hőveszteségek és a természetes fény mértékét is, figyelembe véve a terep, a domborzat, a talaj stb. jellemzőit.

Az épület kezdeti információs modellje logisztikai adatokkal egészül ki, amelyek meghatározzák az anyagok szállítási idejét és a legjobb lehetőségeket. A BIM modellezés lehetővé teszi a szociális infrastruktúra és a közlekedési hálózatok megtervezését is az épület környékén. A végső tervezési szakaszban részletes munkaterv és ütemterv készül a megvalósításhoz, amelyben meghatározzák a munkálatokhoz szükséges berendezések és erőforrások mennyiségét.

Kivitelezés

Ebben a szakaszban a BIM lehetővé teszi a kivitelezés állapotának és előrehaladásának nyomon követését, a pénzeszközök felhasználását, a költségvetés alakulását. A BIM valós időben nyújt információt az összes vezetői döntésről, változásról.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Épületek fenntartása, ingatlankezelés

Az építkezés befejezése után az információs modell speciális érzékelők segítségével folytatja a tényleges adatok gyűjtését az épületről, annak működéséről és előrejelzi a lehetséges vészhelyzeteket. A BIM segíti a nyilvántartások összeállítását a berendezésekről, támogatja a garanciális kötelezettségek ellenőrzését, az erőforrások hatékony felhasználását.  A modellezés hasznos lehet az ingatlankezelésben is: lehetővé teszi a helyiségek bérleti szerződéseinek és díjfizetésének nyomon követését, a javítási munkálatok tervezését, a kapcsolattartást a különböző hatóságokkal. A rendszer a kezelői értékelések, a műszaki auditok elkészítését, az objektumok fejlesztésének tervezését is támogatja

Egy kis történelem

A BIM alapötlete az 1970-es évekre nyúlik vissza. Az „épületmodell” kifejezést először 1985-ben Simon Ruffle, majd később Robert Eisch, a Heathrow repülőtér felújításához használt szoftver fejlesztője, használta. Az „épületinformációs modell” fogalma mai jelentésében először G. A. van Nederwin és F. P. Tolman „Modeling multiple views on buildings” című cikkében jelent meg. A kifejezés 2002-ben kezdett elterjedni, mára fogalommá vált az építőiparban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 13. szombat
Jenõ
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm