35 °C Budapest
Mining rig for cryptocurrency

Használt-termék kánaán jön el a magyaroknak: gigadrága termékek kerülhetnek a vásárlókhoz olcsón

2022. június 19. 17:02

Éveken keresztül tartotta az egekben a videokártya-árakat a kriptovaluta-bányászat, mostanra azonban fordulni látszik a trend: a második legnagyobb digitális valuta tranzakciós hitelesítési eljárása megváltozik az Ethereum 2.0 érkezésével. A jelenleg még nagy számítási kapacitásra épülő folyamatot az úgynevezett Proof of Stake rendszer veszi át, amihez nincs szükség komplikált és felesleges számításokra.

A bejelentett változás egy hosszú folyamat eredménye lesz, amiből még mindig hiányzik néhány lépés, és a napokban újabb problémákba futottak a fejlesztők. Ahhoz, hogy az átállás végbemenjen, többek között a régi és az új rendszerek működését lebonyolító láncok sikeres összeolvadására is szükség lesz. Ez bányászási jutalmak jelenlegi rendszere mellett nem triviális feladat, ugyanis csak akkor működhet, ha a számításalapú Ethereum-bányászatért járó jutalmakat a fejlesztők nullára csökkentik, így a láncon megszűnnek a műveletek és minden hálózati szereplő áttér az új protokoll használatára - írja közleményében az iPon.

A tervezett augusztusi váltást a felmerült nehézségek miatt biztosan nem tudja tartani a fejlesztőcsapat, viszont közben a kriptopiac évek óta nem látott mélyrepülésbe váltott, ami a bányászok eladási küszöbét előrébb hozhatja.

Ami új és ami régi

Mivel az Ethereum-rendszer változása lényegében a GPU-alapú bányászat gerjesztett veszteségességén alapul, a folyamat során egyre több és több videokártya válik majd feleslegessé. Az érintett kártyák egy részét a kriptobányászok átvihetik más, azonos elven működő láncok működését támogatni, de a teljes kapacitásra biztosan nem lesz szükség, így sokat valószínűleg a használtpiacon látunk majd megjelenni: az iPon arra számít, hogy

a május végén kialakult videokártya túlkínálat rövid időn belül még jelentősebbé válik, és a közeljövőben nem is igazán várható számottevő csökkenés.

A trendek mögött áll az is, hogy a videokártyák bolti piaca is normalizálódni látszik. A gyártók ismét képesek normál ütemben termelni, és viszonylag hamar felküzdötték magukat az egyébként minden fél számára előnytelen helyzetből. Mostanra eljutottunk oda, hogy az új kártyák árai elérték a javasolt fogyasztói árukat, tehát már „normál áron” elérhetők. Ha ehhez hozzávesszük a bányászok által a piacra öntött használt kártyák jelentős számát, még kedvezőbbé válik a helyzet a vásárlók számára a következő időszakban. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fiúk a bányában dolgoztak

A következő hónapok előrejelzése szerint tehát egyrészt sok használt, olcsó videokártya kerül eladósorba, ahogy a bányászok pénzzé teszik az eszközeiket. Ezzel azonban érdemes óvatosnak lenni: a vállalat tapasztalatai szerint a bányászat során használt videokártyák nem kapnak túl sok törődést, és a legtöbb esetben a hardverek hűtési körülményei sem a legbarátságosabbak.

A bányászkártyák többsége egyébként sem a legmodernebb: a műfajban legnépszerűbbnek a Radeon RX 580 és az Nvidia 20-as szériája számít, ezek ma már nem nevezhetők igazán korszerűnek, a kurrens bányászkártyák mennyisége pedig lényegében elhanyagolható. Egyes pletykák szerint még az idei év végén befuthat az Nvidia 4000-es szériája is, tovább gyengítve a használtpiac eladóinak alkupozícióit.

A három tényező együtt már elég ahhoz, hogy a játékosok videokártya frissítést fontolgassanak, azonban az a techcég tanácsa az, hogy a használtpiac böngészése során legyünk nagyon óvatosak. Próbálkozni azonban érdemes. A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy nem ritkák az olyan bányakártyák, melyekre annyira rászáradt a hővezető paszta, hogy a hűtőbordáról kizárólag mechanikai úton távolítható el. Aki a használtpiac mellett dönt, még a vásárlás előtt vizsgáltassa be a kártyát, ha pedig az eladó ebbe nem akar belemenni, valószínűleg érdemes tovább nézelődni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?