6 °C Budapest
Mining rig for cryptocurrency

Használt-termék kánaán jön el a magyaroknak: gigadrága termékek kerülhetnek a vásárlókhoz olcsón

2022. június 19. 17:02

Éveken keresztül tartotta az egekben a videokártya-árakat a kriptovaluta-bányászat, mostanra azonban fordulni látszik a trend: a második legnagyobb digitális valuta tranzakciós hitelesítési eljárása megváltozik az Ethereum 2.0 érkezésével. A jelenleg még nagy számítási kapacitásra épülő folyamatot az úgynevezett Proof of Stake rendszer veszi át, amihez nincs szükség komplikált és felesleges számításokra.

A bejelentett változás egy hosszú folyamat eredménye lesz, amiből még mindig hiányzik néhány lépés, és a napokban újabb problémákba futottak a fejlesztők. Ahhoz, hogy az átállás végbemenjen, többek között a régi és az új rendszerek működését lebonyolító láncok sikeres összeolvadására is szükség lesz. Ez bányászási jutalmak jelenlegi rendszere mellett nem triviális feladat, ugyanis csak akkor működhet, ha a számításalapú Ethereum-bányászatért járó jutalmakat a fejlesztők nullára csökkentik, így a láncon megszűnnek a műveletek és minden hálózati szereplő áttér az új protokoll használatára - írja közleményében az iPon.

A tervezett augusztusi váltást a felmerült nehézségek miatt biztosan nem tudja tartani a fejlesztőcsapat, viszont közben a kriptopiac évek óta nem látott mélyrepülésbe váltott, ami a bányászok eladási küszöbét előrébb hozhatja.

Ami új és ami régi

Mivel az Ethereum-rendszer változása lényegében a GPU-alapú bányászat gerjesztett veszteségességén alapul, a folyamat során egyre több és több videokártya válik majd feleslegessé. Az érintett kártyák egy részét a kriptobányászok átvihetik más, azonos elven működő láncok működését támogatni, de a teljes kapacitásra biztosan nem lesz szükség, így sokat valószínűleg a használtpiacon látunk majd megjelenni: az iPon arra számít, hogy

a május végén kialakult videokártya túlkínálat rövid időn belül még jelentősebbé válik, és a közeljövőben nem is igazán várható számottevő csökkenés.

A trendek mögött áll az is, hogy a videokártyák bolti piaca is normalizálódni látszik. A gyártók ismét képesek normál ütemben termelni, és viszonylag hamar felküzdötték magukat az egyébként minden fél számára előnytelen helyzetből. Mostanra eljutottunk oda, hogy az új kártyák árai elérték a javasolt fogyasztói árukat, tehát már „normál áron” elérhetők. Ha ehhez hozzávesszük a bányászok által a piacra öntött használt kártyák jelentős számát, még kedvezőbbé válik a helyzet a vásárlók számára a következő időszakban. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fiúk a bányában dolgoztak

A következő hónapok előrejelzése szerint tehát egyrészt sok használt, olcsó videokártya kerül eladósorba, ahogy a bányászok pénzzé teszik az eszközeiket. Ezzel azonban érdemes óvatosnak lenni: a vállalat tapasztalatai szerint a bányászat során használt videokártyák nem kapnak túl sok törődést, és a legtöbb esetben a hardverek hűtési körülményei sem a legbarátságosabbak.

A bányászkártyák többsége egyébként sem a legmodernebb: a műfajban legnépszerűbbnek a Radeon RX 580 és az Nvidia 20-as szériája számít, ezek ma már nem nevezhetők igazán korszerűnek, a kurrens bányászkártyák mennyisége pedig lényegében elhanyagolható. Egyes pletykák szerint még az idei év végén befuthat az Nvidia 4000-es szériája is, tovább gyengítve a használtpiac eladóinak alkupozícióit.

A három tényező együtt már elég ahhoz, hogy a játékosok videokártya frissítést fontolgassanak, azonban az a techcég tanácsa az, hogy a használtpiac böngészése során legyünk nagyon óvatosak. Próbálkozni azonban érdemes. A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy nem ritkák az olyan bányakártyák, melyekre annyira rászáradt a hővezető paszta, hogy a hűtőbordáról kizárólag mechanikai úton távolítható el. Aki a használtpiac mellett dönt, még a vásárlás előtt vizsgáltassa be a kártyát, ha pedig az eladó ebbe nem akar belemenni, valószínűleg érdemes tovább nézelődni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm